Biscotti och Marmelad
Nu känns det verkligen som sommaren är här! Vi plockar jordgubbar, blåbär, smultron på strå och badar varje dag…trots 10-15 grader i vattnet! Idag fortsätter jag på temat ”Baka som gåva” här på bloggen. Det blir hemkokt jordgubbsmarmelad med en burk smaskiga mandelbiscotti till. Det här tycker jag verkligen en jättebra gåbortpresent! Den kan förberedas i god tid, små marmeladburkar är toppen att ha i kylen, och skorporna är både enkla att göra och smakar väldigt gott!
Mandelbiscotti och jordgubbsmarmelad
En härlig kombination, och en bra present! Här kommer recepten som jag använt.
Jordgubbsmarmelad eller jordgubbssylt
Recept på Jordgubbsmarmelad
Jag har använt mig av receptet som finns på Syltsockerpaketet (DanSukker)
Sylt och marmelad: Bär 1 kg, socker 1 kg, inget vatten
Lättsockrad sylt/marmelad: Bär 2 kg, socker 1 kg
Jag använde den mindre mängden socker, tycker att det blev lagom sött. Det är faktiskt väldigt enkelt att koka egen sylt och marmelad! Använd den längre tiden, för att koka marmelad, så att den blir lite fastare i konsistensen.
Koka sylt/marmelad:
- Blanda rensade och sköljda bär (färska eller frysta tinade). Mosa eller hacka större bär.
- Tillsätt syltsocker och koka under omrörning 2-5 minuter. Skumma noga.
- Häll upp sylten/marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt. Öppnad burk bör förvaras kallt.
För att se vilken konsistens den färdiga sylten får, läggs en sked av den varma sylten på en assiett och sätts i kylen till den kallnat. För lös sylt kokas längre, för fast kokas upp med lite vatten.
Mandelbiscotti med citronsmak
Ingredienser: (ca 30-40 st)
- 100 g sötmandlar
- 2 ägg
- 1,2 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- rivet skal av en halv citron (valfritt) eller 1/2 tsk Oetkers citronarom
Baka Biscotti – Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj, torka och riv skalet från citronen fint, eller använd dig av citronarom.
- Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka mandeln sedan.
- Vispa under tiden ägg och socker pösigt några minuter.
- Mät upp mjöl och blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel och citronskal (valfritt). Tillsätt lite i taget och rör ihop biscottidegen.
- Stjälp ut biscottidegen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 25 cm eller två hälften så breda längder. Grädda biscottilängden mitt i ugnen ca 20 min.
- Ta ut biscottilängden och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och skär längden i drygt 1/2 cm tjocka skivor – mandelbiscottis.
- Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten i ugnen i minst 30 min.
- Låt biscotti-skorporna svalna på plåten och förvara mandelbiscottisarna därefter torrt i burk.
Göra fina presentburkar
Material: En mindre glasburk till marmeladen och en större för biscotti. Etiketter, Sicksacksax, penna, tyg (Panduro). Jutesnöre (Blomsterlandet)
Verktyg: sax, lim eller limpistol
Dekorera burkar
- Börja med att skriva text på etiketterna. Vill du dela med dig av receptet, skriv receptet på baksidan av etiketten.
- Rita ut två cirklar på tyg.
- Klipp med sicksacksax runt cirkeln, eller använd vanlig sax.
- Limma med limpistol på burkarnas lock, fäst tyget.
- Knyt fast etiketten runt tyget, klart!
Ha en jättefin dag!
Kram Katarian