Indien inspiration hantverk

Vi har varit på en inspirationsresa till Indien, idag tänkte jag visa er vackra byggnader och hantverk som vi fått se i Indien! Vi var i Delhi och Jaipur som har många sevärdheter och Jaipur är verkligen centrum för hantverk! Jag tänkte att ni kära följare tyckte att det skulle vara roligt att se allt detta som är så olikt vår skandinaviska stil!

Indien kontrasternas land!

Hemma igen efter en oförglömlig resa till Indien…kontrasternas land! Färgstarka vackra minnen, men också upplevt fruktansvärd kaosartad trafik, mängder av människor, fått se vackra pampiga palats, men samtidigt på nära håll se sådan fattigdom! Vissa platser hade otroligt dålig luft med avgaser, soplukt och smog och vissa platser var underbart vackra. Hotellen var lyxiga, med superservice som för kungliga, men runt knuten massvis av människor som bodde i skjul och bara väntade på att tigga och lura oss västerlänningar! Lyxiga shoppingmalls med allt man kan tänka sig, megastora lägenhetsbyggen med murar och grindar, med uteliggare på gräsmattan utanför. Klimatångesten blev ju inte direkt mindre efter den här resan..1,4 miljarder människor bor i Indien och snart världens folkrikaste land…som kastar allt skräp på gatan och eldar sopor längs vägkanten och värmer upp husen med kobajs och olja… Ja vilken kontrast mot Sveriges 10 miljoner innevånare som sopsorterar i små kärl, äter ekologisk och kör elbilar…

Delhi – rikt och fattigt

Vi ville bo tryggt, och bokade ett bra hotell i de finare området Connaught circle nära Indian Gate. Hotellet hade en ordentlig säkerhetskontroll och var omgärdat av grindar och murar. Servicen var otrolig, maten superfin och trygg att äta så man slapp Delhi Belly (turistmage som är vanlig att få här). Det som förvånade oss var att staden var så sliten trots att vi bodde i de bättre delarna. Det var mängder av försäljare och tiggare i varje del av staden. I den finare innercirkeln fanns en hel del märkesbutiker med lite bättre priset. Kossor, bilar, moppar, tuktuks och människor överallt. Vi lyckades handla några få billiga saker på Janpath marknaden, det fanns fina kuddfodral, broderade väskor, kläder, smycken etc..Jag tror man måste vänja sig vid folkmyllret och prutandet, innan man lär sig uppskatta det!

Delhi-tur med hantverk från Indien

Vi bokade in några guidade turer för att få se de vackra palatsen samt för att få visning av deras hantverk! Det är inte enkelt att ta sig runt på egen hand i Indien. Jag rekommenderar verkligen att kika på Tripadvisor, och boka in en tur med chaufför och guide. Väldigt prisvärt och supersmidigt! De hämtar upp en vid hotellet, kör en till de förbestämda palatsen, alla entrébiljetter ingår, och guiden tar verkligen hand om en i folkmyllret, samt fotar en framför monumenten! Vi tog en halvdagstur och då fick vi se:
🏰 Humayan’s Tomb (en vacker byggnad(grav) som är äldre än Taj Mahal
🏰 Indian Gate
🏰 Gandhis hus
🏰 samt en supergammal vattenstegstrappa (minns ej namnet)
🌺 Visning av hantverk, mattor, juveler, marmorhantverk och cashmere halsdukar

Det här var en perfekt lagom lång tur, och vi startade tidigt så det inte var så mycket folk! Byggnaderna var välskötta och fina! Alla sådana här turer avslutas alltid med att de vill visa sina hantverk! Man får en intressant visning då de berättar om hur de går tillväga, samt berättar att detta är gjort på ett fair sätt (om nu detta är riktigt..) Men oj så dyra saker de ville sälja på oss västerlänningar. Mattor för 10-talstusen kronor och ringar för 10-20k…inte direkt det man kastar fram ur sin turistbudget. Men fint hantverk, rolig proffsig säljare…blev iallafall en liten rosa marmorelefant!

Taj Mahal

🏰 En dagstur till ett av Världens sju underverk Taj Mahal och Agra, är ju ett måste när man är nära Delhi! Vi startade 5 på morgon, för en 3 -timmars-biltur, med en sömnig chaufför som tog något uppiggande indiskt pulver då och då! Man får inte vara klen och harig när man åker taxi i Indien, oftast saknas bilbälten och många kör livsfarlig…känns nästan som man är med i ett tv-spel…Vi kom fram och mötte vår guide, en riktigt proffsig herre, som visade oss runt, forcerade oss fram bland alla tusentals indier, kändes som vi var väldigt få västerlänningar (man kände sig som en kändis!)😂 Vissa fotar en i smyg, vissa vill fota sig med en! Så skönt att ha den guiden som fotade oss så fint, motade bort vissa, och berättade intressant om bygget av Taj Mahal. Temperaturen var kring 38, så det var allra skönast att va så mycket som möjligt i skuggan. Man fick ha skoskydd när man gick på marmorgolven, otroligt vackert hantverk med infällda stenar! Trädgården och de små palatsen runtomkring var helt underbart fina, men dock så är det ”hål-golvet-toa” så det är ju bra att veta!😅

🌺 Dax för hantverksvisning som vanligt, det gillare ju jag… liksom en gratis workshop..men säljarna blev såå besvikna när man inte köpte något…Man undrar vad de tror, inte så vanligt att man köper souvenirer för summor som 10-20-tusen 😂

🌺 Intressantaste visningen var arbetet med den Indiska vita marmorn som är hårdare än den klassiska vita italienska marmorn. De fäller in så vackra stenar i alla möjliga färger, jag hade gärna beställt ett litet bord hem…men inte till det priset!

🧶 Mattvisning; vi fick även fick se hur det gick till med mönster, arbete och berättelsen om hur kvinnorna jobbar i sina hem vid vävstolen i många månader för att väva dessa mattor. Vilket hantverk, men vet man om det är riktigt fair mot kvinnorna…Det skulle jag vilja se i verkligheten…

🌺 Alla kvinnor är så otroligt fint klädda och fint sminkade i Indien, oavsett klass!

Vi lämnar fina hotellet i Delhi mot nya äventyr

Taxiresa till Jaipur – Rajasthan

Vi bokade en taxiresa till Jaipur från Delhi (30 min), man kan tro att det var dyrt med vi fick betala 400 kr…Kanske va lite för billigt för att det skulle bli bra! Det blev den mest äventyrliga bilresan vi gjort, ung chaufför, som var så osäker! Det är stora vägar i Indien, men de har vägtullar, så vissa chaufförer väljer småvägarna i stället… Den här resan tog 9 timmar istället för 4 och vi kom fram levande! Vi fick se alla fattiga byar i bergen, veteplockande kvinnor (de plockar vetet för hand), männen som satt och slöade i byarna, kossor överallt, bitvis åkte vi mot trafiken 😅 sopor överallt, moppeåkande killar åkte bredvid vår bil för att kika in på oss! Jag kollade bildörrlåset och höll krampaktigt i handväskan! Chauffören var så stolt över att visa att han körde västerlänningar…Vi åkte i mörkret genom tigerreservatet med pantrar, på superguppiga vägar. Såå glad att vi inte fick punka och gasen i bilen räckte ända fram till hotellet!

🌿 Naturen var bitvis väldigt vacker med vidder, berg och veteodlingar samt tillverkning av tegelstenar (det är de långa skorstenarna med bolmande rök). I slutändan var jag ändå glad över denna turisttur då fick se landsbygden!

🚚 Alla lastbilar är snirkligt handmålade och hade alla möjliga sorters tofsar och band, som ska bringa lycka!

Jaipur – en oas vid Jal Mahal

Väl framme var det som att komma till ett Tusen och en Natt hotell. Vi blev behandlade som kungliga, underbart hotell precis vid sjön Man Sagar Lake och sevärdheten Jal Mahal. Fin pool, god mat, och man hörde fågelkvitter…allt bakom murar och grindar..utanför var det som vanligt många försäljare, tuktuk-taxis och tiggare.

God mat överallt!

Nu hade vi ätit indisk mat i en hel vecka, och allt smakade väldigt gott! Nanbrödet är inte riktigt som hemma, men supergoda som grillat tunnbröd. Grytorna var väldigt kryddiga och goda, men kanske inte den vackraste maten! Vi fick lite Delly Belly efter en vecka, kanske var det kryddstarka meten…eller att vi råkade dricka Cola ur burken, men jag tycker att vi klarade oss ok. På en indisk frukostbuffé hittar man allt, både varm och kall mat, omeletter, youhurt frukter, bakverk, goda juicer och teer! Till slut blev vi ändå lite sugna på västerländsk mat som Club sandwich 😄 Det är otroligt billigt med hotell, mat, taxi och guidning i Indien, det kostsamma är flygresan.

Jal Mahal och hantverksförsäljning/krimskrams

Nedanför hotellet fanns en vacker plats som tillägnats fotografering och marknadsstånd. Det var den enda lilla promenaden som jag tyckte var fin under vår resa…mer vågade vi oss inte på. Här kunde man hitta många söta souvenirer, ångrade att jag inte köpte de vackra stämplarna och paraplyet! Men värmen och folkmyllret…ökar ju inte på köplusten!😅 Tur jag har det i bilder iallafall! En kamel, elefant eller tuktuk-tur fanns att göra om man ville det!

Amber fort med vår svenska guide

🛺 Vi hade sån tur att vi hittade Laurás Tours and Travels! Laura vår svensktalande guide samt hennes man Abdulla som är chaufför. Vi bokade två dagars guidade turer med sevärdheter och hantverk med Tuktuk. Det är enklare att ta sig fram med Tuktuk i den hektiska trafiken, i smala gränder med många kossor! Man ska tänka på att Rajasthan är den fattigaste delen i hela Indien.. Här torkade de kobajs för eldning…

🏯 Vi besökta den otroligt vackra platsen Amber fort, med murar som vandrade längs bergskanterna så långt ögat kunde nå! Det var som vanligt många försäljare på plats som ville sälja på en souvenirer, Tuktuk-turer, elefantritter och jeepturer…Det är bara att ignorera och följa med sin guide, så går allt smidigt! Vi besökte även en fin stegtrappa med vattenreservoar och fick se några apor!

Indien hantverk – Blocktryck

Det jag hade sett fram emot allra mest var att få se blocktryck! Det är ju så likt screentryck som jag pysslat med för många år sedan! Vackert snidade träblock, som man trycker i färg och trycker på tyg. Hantverkarna var otroligt skickliga! Jag önskar jag haft större resväska att fylla med alla vackra tyger!

Tyger, lapptäcken, kuddfodral, kläder…

Det fanns mängder av fint hantverk, till väldigt fin kvalitet, till otroligt billiga priser! Nu vet jag inte riktigt om allt detta tillverkas för hand, de hade en större tillverkningsfabrik utanför staden. Man vet inte riktigt i Indien vad man kan lita på!

🌺 Handtryckt med blockteknik, samt handbroderat. Det fanns överkast, lapptäcken, dukar, kuddfodral, pyamaser, kläder för uppsömnade, tyger i metervara samt karshmereshalar i regnbågens färger! Vi köpte med några fina saker hem, men det var otroligt svårt att välja bland allt fint! Nu är ja inte det mest mönstrade, färgstarka människan heller…men det blev några fina saker som jag tror kan passa i sommarstugan!

Indien hantverk – Keramik, ädelstenar och Pink city i Jaipur

Vi åkte vidare med vår Tuktuk, ett riktigt kul åkfordon, med bra solskydd och med en duktig erfaren förare så känns det riktigt tryggt! Ett tips är att köpa en sådan här mobilsnöre, och hålla dyra mobilen gömd i vissa områden, vi klarade oss fint!

💍 Silver, guld och ädelstenar är Jaipur känt för! Laura tog med oss till ”sånt här hål i väggen ställe”ett par bra silvertillverkare som hade äkta stenar till bra priser! Såå mycket att välja bland, och många saker var väldigt pampiga!…men jag lyckades välja några små gåvor till våra flickor.

🌺 Keramik fanns på många ställen, och vi kikade på det här stället ”Blue pottery” Väldigt billigt och härligt dekorerat! Jag hade gärna köpt med några stora fina vaser…men det blev ett par små fat som minne!

Indien hantverk

Då har man lekt indisk prinsessa för ett par veckor! Tillbaks till Sverige med huvudet fyllt av alla intryck, mönster, färg och former! Hoppas på att våga mig på mer färg i mitt skapande nu…eller så är det helt enkelt så att vi skandinaver blir ännu mer stolta över vårt rena och enkla formspråk och ännu mer stolt över att vårda vårt kulturarv! Framförallt kom jag till en insikt att tillverka ännu mer hantverk med saker vi har hemma, i vår nära omgivning och av våra sopor!

👰🤵 Är ni nyfikna på att läsa mer om ett indiskt bröllop, klicka in på länken.

Det här var ett av mina längsta inlägg på mycket länge! 😅 Hoppas ni orkat läsa!
Ha en riktigt trevlig helg! Nästa vecka sätter jag igång med att jobba med en helt ny kund…och färgsprakande kommer det att bli!🎉

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Indien inspiration hantverk”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen