Indien inspirationsresa – Indiskt bröllop

Då var jag hemma igen efter en spännande inspirationsresa till Indien! Att komma iväg och inspireras av andra kulturer, hantverk, människor, miljö gör så mycket för kreativiteten! Den här resan tänkte jag skulle öppna mitt sinne, för andra sorts mönster, material, färger som vi inte har i Sverige. En möjlighet att kanske skapa nya affärsmöjligheter, och komplettera DiySweden med något extra! Den stora bonusen var att vi fick delta i ett indiskt bröllop, sådan otrolig upplevelse! Idag bjuder jag på ett färgsprakande bildkollage från ett Indiskt bröllop!

Indiskt bröllop med 3 fester!

Vi börjar med första delen i det Hinduiska bröllop som vi fick uppleva, ett ”Haldi & Mehandi-party. Klädkoden var ”etnisk med gula toner” Vi var inbjudna till brudgummens fest, då man förbereder honom för bröllopet, med en fest. Bruden bjuder in sin familj och vänner till en egen fest. Festen hölls på förmiddagen, vid en vacker golfklubb.

🧡 Vi hade beställt kläder från en Indisk hemsida en kurta/kurti för dam och herr.

🧡Det är på denna fest som man gör ”Henna-tatueringen” och alla som ville fick göra det på händerna. Det var otroligt skickliga herrar som målade! Hennatatueringar har använts i minst 5000 år, som solskydd och dekoration! Henna är ett brunrött färgämne, ett pulver som man gör av bladen från en buske som heter Lawsonia inermis. Det ska vara hälsosamt för huden! (Obs! Dock ej att förväxlas med de svarta hennan som finns i sydeuropa, som är kemisk framställd och mer allergiframkallande).
Det målades, samtidigt som vi blev väl försedda med goda tilltugg och drycker. Tatueringen skulle torka en halvtimme utan att man fick röra något, under dagen föll det översta lagret bort, och under visade sig en orange tatuering. Mot kvällen och nästa dag var den mörkare i färgen. Efter två veckor finns faktiskt lite kvar av tatueringen i mina handflator.

🧡 Fotografering, musik, dans, trummor, massor av plockmat och indisk buffe, samt flera ritualer, bla. Kasta mynt, sedlar, och en liten docka som man sjöng för. Därefter var det dax för brudgummen att sätta sig på en vackert blomsterdekorerat podium och smörjas gul av gästerna, sedan fick vi kasta blomblad och till sist hälldes öl över brudgummen. Vi gäster fick även denna gula smörja i ansiktet. Såå roligt! Sen var det mera trummor och dans!

Cocktail & Sangeet night

Samma dag som den ”gula förmiddagsfesten” så var det dax för nästa fest på kvällen! Ett riktigt glittrigt cocktailparty med både brudens och brudgummens släkt och vänner. Partyt höll till på bröllopshotellet vid poolen med dj, trummor, och härliga dansuppträdande av både brudparet och många vänner! Det serverades massor av tilltugg, drinkar och en enorm indisk buffé. Himla festligt!

Indisk bröllop

På bröllopsdagen, fick vi tjejer möjlighet att få indisk makeup och hårfix inför kvällen i samma rum som bruden och hennes närmaste tjejkompisar/släktingar. Samtidigt förberedde sig brudgummen med sina närmaste i ett annat hotellrum. Brudparet har helt otroligt utsmyckade kläder i Indien!

🌺 Vi hade beställt indiska kläder hemifrån. Min klädsel kallas Lehenga (en kort topp, med vid kjol samt en shal med ett magband. Man kan helt klart visa magen i alla åldrar men inte axlarna. Männen hade kurta en lång skjorta med smala byxor.

🌺 Hela hotellet genomgick en sorts förvandling, med mängder av blommor, bord och stolar med tyger och rosetter, mattor, bufféer både inne och ute, musikanläggning, trummor och en bil dekorerad med blommor samt paraplyer med lampor och pärlor!

Indisk bröllop med flera ceremonier!

När bruden och brudgummen tagit på sig sina vackra kläder och fixat hår och smink. Väntade alla gäster vid hotellets entré, bilar efter bilar ankom med människor i de vackraste kläder jag sett! Så mycket färg, mönster och paljetter! Alla brudgummens närmaste fick varsin turban!

🚗 Trummor och musik spelades och brudgummen visade sig under jubelrop! Brudgummen fick hoppa i den blomsterdekorerade bilen, sedan följde alla gäster med i dans kring bilen, hela lilla bilturen ut genom hotellgrindarna och så in igen, väl skyddade av vakter, och en skara objudna som kikade på tillställningen! Nära och kära fick åka med i bilen, det trummades, kastades pengar, en prick i pannan skulle fixas på brudgummen, bilturen avslutades med raketer och allt filmades och fotades!

👰🤵 Sedan var det dax för brudparets familjer att sammanfogas, genom en ceremoni då alla närmaste fick blomsterhalsband samt ett band skulle klippas.

Mängder av mat!

Efter de första bröllopsceremonierna, fick vi mängder av plockmat, alkoholfria drycker, och 40 meter lång buffé med massor av god indisk mat och desserter! Trumvirvlar igen…bruden var på ingång!

Bruden anländer till bröllopsfesten!

Bruden anländer till bröllopsfesten, vandrades med trummor och musik med ett blomterklätt tak, såå vackert! Ett följe av gäster och mängder av fotografer samlades kring bruden. Sedan var det dax för brudparet att växla blomsterhalsband samt för mängder av porträttfoton tillsammans med alla släkt och vänner! Vi fortsatte festen med mera mat och dessert!

🌺 Presenter lämnas i form av en slant i kuvert till bruden och brudgummens mammor, vi valde dock att ge en liten svensk gåva också som minne!

❤️ Den sista bröllopsceremonien, mellan brudparet och familjerna var kl 02.00 på natten (man väljer tidpunkt efter astrologin) med de närmaste kring sig, valde vi svenskar att istället dra oss tillbaka för välbehövlig sömn!

Vilken oförglömligt bröllop, ett minne för livet! Även vi svenska gäster fick en fin gåva, med ätbara godsaker! Vi kändes oss otroligt fint mottagna och omhändertagna de här första dagarna på vår inspirationsresa till Indien! I mitt nästa inlägg får ni följa med och se spännande platser och fantastiskt hantverk!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Indien inspirationsresa – Indiskt bröllop”

  1. Whoa! I am lost for words. Thank you so much Katarina for summarising it so well. You have no idea how heart-warming it was to read this! No tyamount of photos and videos can match the once-in-a-lifetime experience provided by this post. We will keep on rereading this, specially whenever we want to relive all the memories again 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen