Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Workshop

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Igårkväll var jag på en superinspirerande och rolig workshop hos Keramihackers på Lundagatan i Sthlm. Kvällens tema var stämpeltillverkning (rubber carving) med Tian Gan Gantian och keramik med Kinga från Keramihackers. Vi fick först lära oss konsten att skära ut en stämpel i gummi, och sedan en introduktion i keramikens värld, för att till sist kavla vår egen tallrik och stämpla i den med våra egentillverkade stämplar. Det här vara bara såå kul!

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Kinga från Keramihackers i blå tröja och förkläder, Tian i svart tröja.

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Supergod fika!

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Malin från Created by Malin

Workshop med glada tjejer!

Det var full fart hela kvällen! Workshopen på 2 1/2 timme innehöll mycket intressant information både om stämpeltillverkning och keramik. Första timmen koncentrerade vi oss på att skära ut de pilliga små stämplarna…där emellan fikade vi såå gott! Sista timmen kavlade vi tallriken och stämplade. Vi fick välja vilken glasyr tallriken skulle få, sen är det bara att hämta dem färdigglaserad tallriken inom några veckor. Det ska bli så spännande att få se resultatet!

Workshop i stämpeltillverkning och keramikWorkshop i stämpeltillverkning och keramik

Stämpeltillverkning – Material

På varje plats (vi var 6 st deltagare) fanns ett ett Stämpel karvningskit framlagt. Efter kursen kunde vi köpa Tians Stamp makers kit till ett bra specialpris. (Så nu har jag ett kit för alla stämplar jag ska tillverka!).

Workshop i stämpeltillverkning och keramikStämpeltillverkning

Här kommer en väldigt enkel beskrivning hur vi gjorde, men jag rekommenderar verkligen att ni gör en sådan här workshop för man får väldigt bra extratips under kvällen! 

  1. Först ritar man upp sitt motiv på ett vanligt papper.
  2. Sedan kalkerar man av ritningen på ett starkt papper (ungefär som bakplåtspapper men kraftigare).
  3. Därefter lägger man ritningen på gummistämpeln och stryker med ett falsben, så att motivet fastnar på gummistämpeln.
  4. Dags att använda verktygen för att skära ut motivet. Här gäller det att tänka omvänt, för det som sticker ut är det som kommer att få färg när man stämplar på ett papper.

Workshop i stämpeltillverkning och keramikTians stämplar

Här är flera stämplar som Tian designat och tillverkat. Kika gärna på hennes hemsida Gantian.se där hon visar med av sina fantastiska stämplar, linoliumtryck, brickor…. När hon berättade att vi skulle göra en stämpel med ex. Något av motiven längst ned till höger i bilden, trodde jag först att hon skojade….Det såg så avancerat ut…men jag valde trädet och det blev faktiskt ett träd efter en timmes workshop!

Min första stämpel – ett träd

Här har jag använt tekniken som Tian visade. Det var lite klurigt att komma på att man skulle skära åt ett visst håll, sen åt ett annat håll, men så att det bildade en spets i varje skåra. Jag använde mest den vassa kniven. Är så nöjd att det blev något!

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Första trycket med stämpeln!

Workshop i stämpeltillverkning och keramik

Malin gjorde en stämpel, med motiv från sina egendesignade örhängen. Väldigt snyggt! Tian lärde oss några specielknep för att skära raka fina kanter och hörn.

Workshop i stämpeltillverkning ochn keramik

Keramik och tillverkning av en tallrik

Kinga delade med sig av intressant information hur den keramiska tillverkningen går till. Vi fick välja vilken storlek på tallrik som vi ville göra, och tilldelades varsin bit lera, som skulle kavlas till en tallrik.

Workshop i stämpeltillverkning och keramikKavla en tallrik

Det här är också bara en enkel beskrivning hur man gör en tallrik. Jag kan ha missat något, så gå gärna workshopen för att få lära dig den perfekta konsten i kavla en tallrik.

  1. Börja med att kavla lera, vänd och snurra den hela tiden för att få den jämn och fin. Kavla ej för tunnt, då man ska kunna få utrymme att göra sina stämpeltryck.
  2. Kavla tillräckligt stort för att tallriken ska kunna användas som mall.
  3. Pudra och pensla lite majsstärkelse på leran, där man ska använda sin stämpel. (Bara för att inte stämpeln ska fastna i leran). Stämpla först signaturen på undersidan av tallriken.
  4. Lägg ”trätallriken/mallen på leran, och skär längs med kanten.

Workshop i stämpeltillverkning och keramikFortsättning kavla en tallrik

5. Vänd sedan tallriken så att ovansidan kommer uppåt. Använd en fuktad svamp för att släta till kanter och ovansida.

6. Forma kanten uppåt enligt bilden. Använd fuktade händer och en fuktad svamp.

7. Tag en bit papper och lägg runt kanten för att hålla den uppe. Leran krymper när den torkar.

8. Pudra och pensla lite majsstärkelse över tallriken före stämpling.

Workshop i stämpeltillverkning och keramikWorkshop i stämpeltillverkning och keramikWorkshop i stämpeltillverkning och keramik

Stämpling i lera

  • Några gjorde flera olika stämplar och stämplade olika mönster. Malin struntade i sin stämpel och använde ett par olika träverktyg att stämpla mönster på sin tallrik. Jag stämplade mitt träd i mitten på tallriken och piffade till den med ett träverktyg. Det här var verkligen kreativt och avkopplande. Vi kunde nog allihopa jobbat med både keramiken och stämpelkarvningen minst en timme till!

Tack Kinga och Tian för en fantastisk kväll! Vill ni följare boka på en sådan här kväll så finns det några lediga plats kvar till den 13 juni, då det blir stämpel- och skålworkshop. Nu väntar jag med spänning hur tallriken blir…jag beställde den i pastellig turkos/grön glasyr.

Hoppas ni fått massor av inspiration!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen