Idag bjuder jag på ätbart pyssel! Till sommarkalasen, Studenten eller midsommar är det ju alltid kul att bjuda på en buffé.. Det är ju himla roligt att göra bufféer och man spar många kronor med att fixa sånt själv. Allt går att förbereda någon dag före, och kan ställas fram bums. Gästerna gillade alla rätterna, lagom lättätet och fräscht! Varsågoda här är en lättlagad Sommarbuffé.

Sommarbuffé

Sommarbuffé – Himla gott och lättlagat!

En buffé som går att förbereda någon dag i förväg, vissa saker kan värmas lite lätt i ugn eller micro före servering och förhoppningsvis hittar alla något som de gillar! Gästerna blev mätta och belåtna!

Detta ingick i buffén:

💜 Chili/vitlöks jätteräkor i salladsblad med Aioli och limeklyfta
💜 Minispett med Mozzarella/Tomat/Tryffelsalami/Basilika
💜 Edamamebönor med flingsalt
💜 Kycklingspett Teriyaki
💜 Parmaskinka/Honungsmelon
💜 Rucolasallad med vattenmelon/feta/pinjenötter
💜 Potatissallad Balsamico/Sparris
💜 Västerbotten-minipajer med Creme fraish/rödlök/rom
💜 Tzatsiki och bröd
💜 Ostbricka/kex färska frukter och Fikonmarmelad

Studentdukning

Studentdukning till Sommarbuffén

Det kan ju vara kul att duka lite extra fin den här stora dagen. Jag gillar att göra det enkelt, stilrent och så ska det kännas lite extra svenskt den här dagen. Vi är ju så sparsamma med våra gul/blåa färger, i kombination med vitt, silver, guld och så fräscha blommor i loppisfyndade glas så blir inte våra svenska färger så skrikiga. Vill man tona ned dem lite kan man använda mörkblått mot ljusgult, eller ljusgult med kombon ljusblått.

🇸🇪 Vita pappersservetter med gulblå sidenband går snabbt att piffa till dukningen med. Har man linneservetter är ju det ännu festligare…men vissa personer kan känna sig lite obekväma med det. Så kör lagom enkelt!

Gulblå dukning

Sommarbuffé – Blommor i Svenska färger

Jag brukar leta efter billiga blommor som håller ganska bra, klippa dem korta och placera dem i små buketter längs mitten av bordet. På det vis ser man bordgrannen, och så kan man blanda i små ljuslyktor mellan blomvaserna.

💙💛 Blomtips: Gula rosor, blåklint, blåbärsris, murgröna, brudslöja…

🇸🇪 Till Student och födelsedag har jag/vi som tradition..(från min släkt) en bordsflagga. Undertill på flaggstången står det mitt studentdatum/namn. Nu fick min dotter en egen flaggstång att ta fram vid högtider.

Champangeskål

Champagneskål

Jag har ju tidigare använt mig av blomkrukor av Zink till såna här tillfällen…men ett problem är att de ofta börjar läcka när isen smälter, så i år köpte jag den minsta sortens Champagneskål på Cervera (de har rea nu runt 300:-). Sån lyxig känsla! Den kan man ju använda till fler kalas!

Ostbricka

Ostbricka är ju alltid ett bra tillbehör till en buffé

Jag brukar ofta ta till för mycket ost, så denna gång förenklade jag det rejält med en brieost, en hård ost, en krämig ost och så färska frukter och fikonmarmelad.

Dessertbord

Dessertbordet – i röda färger

Vi är ju inte så förtjusta i tårta i familjen, och studenten fick välja ett par favoriter. Jag brukar skära till väldigt små bitar, och även göra pannacotta i mindre glas.

❤️ Brownie med mjölkchokladfudge med jordgubbe
❤️ Vanilj/vit choklad pannacotta med färska hallon
❤️ Linds mjölkchoklad (med rött papper, så det matchade 😅)
❤️ Studentmössor av marshmallows. Klicka på länken för att komma till beskrivningen.

Studentmössor
Heta räkor

Chili/Vitlöksräkor i salladsblad

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 20 minutes

Vitlöks- och Chiliräkor i salladsblad serveras gärna med en klick aioli

Ingredients

  • 1 kg stora skalade kokta jätteräkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 msk hackad gräslök
  • Tillbehör: aioli, limeklyfta.

Instructions

  1. Tina räkorna och tag bort skalet på stjärtarna.
  2. Hacka vitlöken fint.
  3. Häll upp olivolja i en stekpanna, hetta till medelvärme.
  4. Häll i alla räkor, chili, vitlök och salt. Rör om under tiden du steker max några minuter. Häll gärna av lite vätska.
  5. Tag från värmen och rör ner gräslöken.
  6. Nu lät jag alla räkor svalna i steklagen över natten.
  7. Skölj och lägg upp små salladsblad på ett stort fat. Värm räkorna försiktig i micron någon minut. Lägg några st räkor på varje salladsblad, strö på mer chiliflakes, gräslök och kanske lite flingsalt om du tycker de är för neutrala i smaken.
  8. Servera gärna med en klyfta lime och en klick aioli eller Shirazamajo.

Kycklingspett, Parma, melon, salami

Kycklingspett Teriyaki

Ingredienser: 10 pers
Ugn 225 grader
1 kg kyckling
1 flaska teriyakisås
Chiliflakes
Flingsalt eller soya

Gör så här:
1) Skär kycklingen i små bitar 1-2 cm stora.
2) Knipsa grillpinnarna på mitten, trä upp några små bitar kyckling. Lägg dem på en bakplåtpapperklädd plåt.
3) Häll över såsen och chiliflakes salt över kycklingspätten, pensla och rulla runt spetten. Låt marinera minst en timme.
4) Grilla på över/undervärme mitt i ugnen på 225 grader. Ca 10 min. Ta ut och kolla att de är klara.
5) Före servering värm lite lätt i micro, ringla över mer teriyakisås, flingsalt.

Sommarbuffé

Edamamebönor

1 påse frysta bönor
flingsalt
Gör så här:
1) Koka upp vatten i kastrull, häll i bönorna, lägg på locket och tag från plattan.
2) Servera med lite flingsalt på.

Tomat/Mozarella/Tryffelsalami/Basilika

💜 minitomater
💜 Mozarella i miniformat eller skär en stor i små bitar
💜 Tryffelsalamipaket
💜 Tandpetare

Gör så här:
1) Det är bara att trä upp allt på tandpetare, först salami, sen tomat sen mozarella. Förvara i kylen.
2) Före servering strö lite basilikablad över alltihopa. Om man har mycket tid, kan man trä på ett par blad på varje litet spett.

Rucola/fetaost/vattenmelon sallad

💜 1-2 påsar Rucola
💜 Vattenmelon i tärningar
💜 1 paket fetaost
💜 rostade pinjenötter

Gör så här:
1) Lägg ut Rucola på ett fat, skär vattenmelon i kuber strö ut över salladen, smula fetaost över allt.
2) Rosta pinjenötter i en torr stekpanna, strö över salladen. Några varv med pepparkvarnen precis innan servering.

Potatissallad /Balsamico

Ingredienser till ca 10 pers:
💜 Färskpotatis 1 1/2 kg
💜 En knippe sparris
💜 En knippe rädisor
💜 Gräslök

💜 Dressing: 1 dl olivolja, 1/2 dl balsamico, 2 msk dijonsenap, 1 msk flytande honung, flingsalt och peppar.

Gör så här:
1) Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter, låt svalna och skär i små bitar.
2) Skär rädisorna i slantar.
3) Koka upp vatten lägg i hela sparrisknippet och salt, häll i ett par dl kallt vatten, tag bort kastrullen. Låt svalna i vattnet.
4) Hacka gräslöken.
5) Blanda allt i en skål, häll över dressingen och låt gärna stå ett par timmar.
6) Vid servering kan man dekorera med extra gräslök och lite chiliflakes.

Västerbottenpajer

Västerbottenpajer

Prep Time: 1 hour
Cook Time: 1 hour
Total Time: 2 hours

Små västerbottenpajer, dekorerade med Creme fraish, hackad rödlök och röd rom. En dillkvist är ju vackert!

Ingredients

  • För 16 st minipajer i muffinsformar
  • 2 rullar smördeg
  • 2 dl mjölk
  • 8 dl riven västerbottenost
  • 4 ägg
  • Salt och peppar

Instructions

  1. Rulla ut smördegen och skär den i fyrkanter.
  2. Lägg en bit smördeg i varje bullform/muffinsformar, placera dem gärna i en muffinsplåt.
  3. Vispa 3 av äggen och rör ned i 2 dl mjölk.
  4. Riv osten och blanda ned i mjölkblandningen, salta och peppra. Smaka av om det är lagom salt.
  5. Häll fyllningen i smördegsformarna, vispa det andra ägget lätt och pensla kanterna på pajerna.
  6. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 10-15 min.
  7. Låt svalna, servera med en klick creme fraish, hackad rödlök och röd rom. Samt gärna en dillkvist.
  8. Ska du servera dem nästa dag, värm pajerna lätt i ugn eller micro, servera antingen med tillbehören i skålar bredvid eller dekorera direkt. Lycka till!
Vaniljpannacotta, mjölkchokladbrownie

Desserter: Vaniljpannacotta och Mjölkchokladbrownie

Det här två desserterna har jag gjort flera gånger förrut. Det är verkligen ett säkert kort på en bjudning. Lätt att förbereda någon dag före, samt dekoreras enkelt någon timme före eller direkt. Klicka på länkarna för att komma till recepten:

💜 Vaniljpannacotta
💜 Mjölkchokladbrownie

Ja hoppas ni fått härlig inspiration till denna sommarbuffé. Det är ju kul att göra bufféer med olika tema, är vi på landet kanske det blir focus grill, till midsommar och påsk mer focus på sill och lax. Men denna sommarbuffé funkar ju väldigt ofta!

Ha en fortsatt somrig vecka!

Kram 💖 Katarina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe Scroll to Top