Påskpyssla en tupp eller höna

Påskpyssla en tupp

Påskpyssla en tupp eller höna

Halloj kära följare! Som ni kanske inte vet är att jag jobbar lite extra på förskola några dagar i veckan, bara för att komma ut och se verkligheten, och inte bara ha lyxen att vara en influencer! Väldigt nyttigt och givande…I veckan önskade förskolepersonal att jag skulle hitta på något påskpyssel med barnen, en liten utmaning! Här kommer ett ganska enkelt pyssel som kan passa 3-6 åringen. Tänk vilka roliga kommentaren man får av barn när man pysslar tillsammans ? och oj oj vad glitter vi hade överallt…Jag var helt glittrig i ansiktet såg jag när jag kom hem!

Påskpyssla en tupp

Påskpyssla en tupp eller höna – Ett lätt påskpyssel för de små!

Idé: Min tanke med pysslet, var att barnen ska få träna att använda en penna och en sax. Det är inte alls enkelt och självklart för en 3-5-6 åring. Det känns kul att de får rita av sin egen hand, de bildar en uppfattning om ”hur ser jag ut”. I dagens samhälle är det inte alls givet att familjen firar de klassiska påsken, som ”jag gjorde när jag var liten”. Vad är påsk egentligen…Vi pratade om ”påskris…vad är det”, ”Höna och tupp och kyckling vad är det, hur ser det ut”. Ett lagom svårt pyssel, som går snabbt att göra och materialet är billigt! Se resultat och kommentarer hur det gick längre ner…

Påskpyssla en tupp

Tupp eller Höna – Material:

? Kartong/färgat lagom rejält papper (valfria färger, men jag använde gult, orange, rött papper)

? Fjädrar

? Glitterpulver/paljetter

? Snöre för upphängning

Verktyg: limstift, sax, penna

Påskpyssla en tupp

Tupp/Höna – Gör så här:

(En grupp på 5 barn är max, för att hinna få ut något av det)

1) Lägg ut en förklippt litet kartongpapper. Ställ fram pennor och saxar…inget annat, för då blir det lätt kaos. Vi tittade på min förfixade höna..vände på den och visade att det var en hand. Pratade lite om påsken.

Påskpyssla en tupp

2) Rita av handen. (Här har jag ritat av min yngsta dotters hand). Men i förskolan fick de lägga sin vänstra hand på pappret (om de är högerhänta) och rita av sin egen hand. 4-5 åringen klarade det, även om vissa tyckte kanske att det blev fult…men jag fick berömma dem, då tyckte de att det var ok. 3-åringen, sa direkt ”kan inte” pillade mest med pennan eller saxen, eller hade redan ritat på pappret… ? Vi fick vända på pappret, jag höll i handen och så höll vi i pennan tillsammans och ritade. Blev så glada av att se sin hand!

Påskpyssla en tupp

3) Dax att klippa: 4-5 åringen klarade det ganska bra, 3 åringen egentligen inte alls. Vissa rev pappret i bitar, vissa fick finess att klippa, och klippte allt i småbitar (de fick istället limma upp bitarna på ett orange papper). Vissa klippte bara bort hörnen på pappret, helt ok…Vissa sa att de var klara när de ritat handen…ville hellre gå till bygghörnan…Dax att plocka fram det roliga! Dekorationsdax!

Påskpyssla en tupp

Plocka fram en bricka med: Limstift ta gärna ett var, pennor, paljetter, pärlor, glitterpulver, fjädrar, färdigklippta näbbar/kammar…Lägg allt i miniskålar, fyll på efterhand..annars hamnar ex. hela glitterburken på golvet eller i munnen. Visa att man behöver bara ta lite glitter med fingertopparna, bra för finmotoriken.

Påskpyssla en tupp

4) Limma och dekorera: Här fick de gå loss fritt…men jag gick runt till var och en, så fick de lite hjälp med att asätta fast fjädrar, rita öga och sätt fast näbben…Roligt att se var de placerade allt! Glitter överallt..De flesta gillade inte fjädrarna…de kikade på varandras hönor…gick från bordet…kom tillbaka och dekorerade lite till…vissa gjorde en till, eller ett ägg….

Påskpyssla en tupp

Glitter och fjädrar

5) Vi avslutade med att de fick limma fast ett snöre på baksidan (men de tyckte ibland att det skulle vara på framsidan). Sen fick de träna på att skriva sitt namn. Vissa ville skriva mammas eller pappas namn.

Resultat: Så bra med ett snabbt pyssel, barn har superkort pysseltålamod. Bäst var dekorationerna och framförallt glitterpulvret. Bra träning med saxen, vissa vågade faktiskt klippa tillsammans med mig med lite träning. De som var motsträviga till pysslet…kikade lite, byggde lite och kom tillbaka till bordet…och gjorde faktiskt två påskhönor. Bästa pysselstunden var förmiddagen, eftermiddagen var barnen lite tröttare…Så ta bara fram pyssel när barnen är pigga, och när du hunnit förbereda små skålar…Det gäller att vara med till 100 % när de käkar och rullar upp limstiftet till max, häller ut allt glitter och man får hälla tillbaka, hjälpa till med sax och pennar så de inte skadar sig eller någon kompis…helt enkelt bra träning att sitta still på stolen en liten stund. Bra träning att säga fint beröm till sina kompisar…även om de oftast är i sin egna lilla värld i den här åldern. Kände att de äntligen fick lite ro i kroppen och vi hade fina små samtal…Några av barnens kommentarer:

? Är deet en tupp?

?Det är väl ingen tupp?

? Varför har den prickar, varför har den fjädrar? Vissa svarade: för den ska kunna flyga..

? Vissa pratar om att de ska få påskägg, om påskharen, köpa påsksaker på Ica…Vissa vet inget om påsken…

Påskpyssla en tupp

Tuppar, hönor, ägg och kycklingar blev det!

Sen hängde vi upp alla tuppar, kycklingar, hönor och ägg på ett långt snöre på förskolan! Så klart har jag inga foton från den här dagen, men så här kan ju tuppen eller hönan se ut om en vuxen gjort den, men jag tror ni förstår när en 3-5åring gjort den…Väldigt härliga, och så kul att få ta hem och hänga i sitt påskris! De var så stolta, och helst ville de ta hem dem direkt för att ge föräldrarna. Jag önskar att alla föräldrar uppskattar och sätter upp de saker de får hem…så bra för barnens självkänsla, självförtroende och ökad kreativitet…En egenskap som man har nytta av genom hela livet!

Trevlig helg!

? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen