Punch needle kudde

Punch needle

Punch needle kudde

Hej kära följare! Ni som hängt med ett tag här på bloggen, har säkert sett att jag pysslat lite med Punch needling. En sorts broderipenna som framställer fluffiga små stygn på enklaste sättet! Först testade jag småbroderier och till slut så blev det en hel kudde! Idag visar jag resultatet och ger er lite tips! Här har ni ett perfekt sommarpyssel för det är ju bra att ha….om sommaren blir regnig! Varsågoda, dagens pyssel en; Punch needle kudde

Punch needle

Punch needle kudde – ett roligt pysselprojekt! Där du på enklaste sättet kan designa ditt eget mönster!

Punch needle

Punch needle – material:

? Multiram x 2 (artnr 57591)
? Broderiskål (artnr 41266)
? Aidatyg (artnr 412634)
? Decoupagelack textil (artnr 319361)
? Punch needle  (Artnr 46131)
? Babygarn 41337 i olika färger

Verktyg: blyertspenna, sa, pensel, häftpistol

Alla produkter hittar ni hos CC Hobby, stort tack för sponsrat material till detta pysselprojekt!

Punch needle

Punch needle – Gör så här:

Tips!

? För att få till ett lite större projekt som exempelvis en kudde eller bonad, kan det vara bra att ta till lite hjälpmedel som en broderiskål eller en ram att fästa upp arbetet på. Det kan jag varmt rekommendera!

? Läs beskrivningen hur du trär din punchneedle, den finns med i förpackningen. Mitt tips är att hålla Puncneedlen som en penna och inte vrida den, för den försiktigt frammåt och så nära tyget som du kan, och låt alltid garnet löpa fritt. Välj rätt tyg till rätt garn, testa dig fram. För stora hål i tyget, gör att inte garnet fäster…så testa olika tyg. Varje “ögla” stygn ska fastna i tyget, ibland kan man behöva puncha mellan själva Aidavävens hål för att få garnet att fastna.

? Nålen kan göra olika höga stygn(öglor) 1 är minsta och 12 är längsta öglorna. Markering hittar du på punchpennan. Jag gjorde cirklarna/grenarna med stygnmått 6 och det vita på 1-2, för att få olika höjder på broderiet.

Punch needle

1) Börja med att designa ”rita” ditt motiv på väven. En blyertspenna funkar utmärkt. Ett glas är perfekt att använd till cirklar. Obs! Tänk på att motivet blir spegelvänt.

Punch needle

2) Fäst ditt tyg i en broderiram eller som här i en broderiskål. Man kan använda båda sidorna av broderiskålen, för mindre och större motiv. Det som är bra med broderiskålen är att tyget sitter fast väldigt bra, och att man inte trycker nålen i exempelvis bordet. Men det visar jag längre ner, en multiram funkar bättre för grövre garn och större arbeten.

Punch needle

3) Trä din Punch needle och sätt igång att föra den upp och ned genom tyget. Detta är baksidan, det behöver absolut inte bli snyggt på baksidan, eftersom detta är ett kuddfodral. Stygnlängd är 6. Gör gärna stygnen efter konturerna först och punchneedla utifrån och in, en cirkel i taget. Det är ingen maskin, utan du för verktyget upp och ned med handen genom tyget. För att se hur du trär en Punchneedle kika på mitt förra inlägg: Vad är Punchneedle

Punch needle

4) Så här ser det ut på framsidan.

Punch needle

5) Byt färg och gör ring efter ring, flytta broderiskålen när det är dax.

Punch needle

6) När du gjort allt på mönstret är det dax att fylla i runtomkring…om man vill. Det bästa med punchneedling är just friheten, man kan göra små roliga detaljer på kläder, väskor eller färdigsydda kuddfodral. Det här mönstret gick ganska snabbt att göra, men att fylla i allt vitt runtomkring tog ju en stund…Så bestäm själv!

Punch needle

7) När man gör större projekt rekommenderar jag verkligen att spänna upp tyget på en ram. Den här multiramen köper man i 2-pack och kan justeras efter tygets mått. När man tyget blir lite tjockt av allt garn, kan det vara svårt att få fast det i en broderiring, då är detta det allra bästa! Vill man inte köpa en ram, kan man säkert snickra ihop en på enklaste viset.

Punch needle

8) Häfta fast tyget, så att det blir riktigt spänt. Använd häftpistol, när allt är klart är det enkelt att ta bort häftklamrarna med en vanlig kniv.

Punch needle

9) Punch needlingen känns klar! Man kan klippa bort trådar, som sticker ut, för att få arbetet extra fint. Dax att fixera ditt arbete.

Punch needle

10) Klipp bort alla ändtrådar, som finns. Pensla ett tunt lager med Decoupagelack för textil, låt torka någon timme innan du syr ihop tyget till ett kuddfodral.

Punch needle

11) Klipp till en bit tyg, till kuddens baksida. Sy ihop ditt kuddfodral på ditt favoritsätt. Jag gjorde det superenkelt den här gången genom att nåla och sy ihop, vänd ut framsidan, stoppa in en kudde och sy för hand ihop kudden. Tror nog man ska vara försiktigt med en sån här punchneedle kudde, säkrast med handtvätt.

Punch needle

Kudden är klar! Jag kommer definitivt att göra flera! Nu har jag en ny kudde planerad med en tjockare nål och grövre garn…tror det får bli ett av mina sommarprojekt!

Ha en fortsatt härlig solig dag!

Kram ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen