Punchneedle – Vad är det?

Punchneedle

Punchneedle – Vad är det?

När vi var på höstens pysselträff med Craftcation, tog jag med mig ett helt nytt pysselverktyg, en punchneedle. Det ser ut som en penna, men är ett litet verktyg med en nål, som man på enklaste och snabbaste sättet kan brodera. Visst låter det bra! Man kan få olika sorts stygn och struktur, man kan använda både fram och baksida på sitt broderi, rita egna mönster, använda olika tyger och olika garner. Det här måste ni bara prova, hur kul som helst! Här är dagens pyssliga inlägg: Punchneedle – Vad är det?

Punchneedle

Punchneedle – Ett kul och enkelt broderisätt!

Punchneedle

Punchneedle – Material:

? Punchneedle kit (”pennan”, nålträdare och 3 olika sorts nålar i ett kit)

? Broderibåge

? Penna (blyerts eller en speciell broderipenna, där bläcket suddas ut.

? Garn

? Tyg (jag använde linnetyg)

? Fäst broderiet genom att använda Vliselin/strykjärn eller Decoupagelack/pensel för textil.

Verktyg: sax

Allt material är sponsrat av CCHobby

Trä en punchneedle

1) Plocka fram punchneedle, nålpåträdaren och garn.

2) (bild 3) Stick in nålpåträdaren i toppen på verktyget, och trä igenom hela verkyget så att öglan sticker ut genom hålet på verktygets botten.

3) (bild 5) Trä i ena änden på garnet genom nålpåträdarens ögla.

4) (bild 6) Dra i nålpåträdaren så att garnstumpen dras igenom hela verktyget och ut genom nåltoppen.

5) (bild 7) Tag loss garnstumpen från nålpåträdaren.

6) (bild 8-9) Trä in nålpåträdaren genom hålet på sidan av nålen.

7) (bild 10-11) För in garnänden genom nålpåträdarens ögla och dra igenom garnet genom nålets hål.

8 (bild 12-13) Punchneedlen är klar att använda. Drag åt sidohjulet så att det sitter fast. Det hjulet används för att loss, verktyget när man byter nål. I paketet finns en enkel beskrivning hur man gör, och även lite tips hur man kan variera stygnen. Men idag kör vi grunderna!

Brodera med en Punchneedle

1) Spänn upp tyget i en broderibåge. Rita först ut ditt motiv eller mönster med en blyertspenna eller en sypenna (en penna där bläcket försvinner efter något dygn).

2) Börja alltid att Punchneedla kanterna av varje färg. Skall du fylla hela ex. Blombladet, jobba utifrån och in för bästa resultat.

3) Jag började med den gula färgen i blomman. Man pressar ner nålen med garnet genom hela tyget, så att silverspetsen inte syns (se bild 3). Drag försiktigt upp nålen (dvs hela punchneedlevertyget) (se bild 7) och för nålen åt sidan. Låt garn och nål ligga så tajt som möjligt mot själva tyget, för bäst resultat. Fortsätt upp och ner, runt runt som du ser i (bild 6).

4) Man behöver inte fästa tråden under själva broderiarbetet. Byt färg och jobba på blomblad efter blomblad, färg efter färg.

OBS! Ibland är det så att tråden inte fäster i tyget, prova då att föra nålen lite kors och tvärs och dra i tyget, jämna till hålen i tyget och öva. Till sist får man in snitsen, spänn tyget i bågen då och då. Skulle det inte funka, kan det vara så att tyget inte passar din nål eller ditt garn, testa då med ett mer tätvävt tyg.

5) När hela broderiet är klart, kan man stryka fast vliselin på baksidan av broderiet (den slätbroderade sidan) för att fästa alla trådarna. Alternativ nr 2 är att pensla Decoupagelim för textil på baksidan av broderiet.

Punchneedle

Brodera slätt

Min yngsta dotter, ritade detta motiv, och använde punchneedlen för att brodera på enklaste sättet! Den är finast på den släta sidan.

Punchneedle

Klassiskt broderi och punchneedling

På Craftcation lärde jag känna underbara Johanna medInstagramkonto/webshop @JOLUarts och @vardagsfix. In och följ och kika på hennes fina broderier! Broderiet på bilden ovan, blandade hon klassiskt broderi med Punchneedling, visst blir det superfint!

Punchneedle

Vackert höstlöv i Punchneedling – Helt underbart och gjord av @Skaparlusta

Punchneedle

Bokstavstavlor är väldigt dekorativa – skapad av Malin @Createdbymalin

Punchneedle

Pennskrin/sminkväska av Malin @createdbymalin

Punchneedle

Punchneedling Jeans – av Ulrika med @gladlynt helt fantastisk! Tycker att det var så fint med återbruket av fickan!

Punchneedle

Sammanfattning Punchneedling

Jag har nästan bara positiva ord om detta nya lilla verktyg! Så kul med det fria skapandet, det snabba resultatet och mysigt med ryakänslan! Det kan vara lite svårt i början innan man fått in snitsen, men får man till rätt tyg, rätt nål och rätt garn, så är detta ett superpyssel! Det roliga med punchneedling är också de fina utvecklingsmöjligheter, man kan göra fina mönster, göra olika höjd på stygnen osv. Sök på Punchneedling på Instagram eller Pinterest så hittar du massa fin inspiration. Ett plus är att verktyget är billigt, och lite resttyger och garner har ju de flesta av oss pyssliga hemma! Det här pysslet tror jag helt klart att vi kommer att få se mer av det kommande året!

Jag har planer på kuddar till soffan, en julstrumpa och en shoppingkasse…så håll utkik här på bloggen!

Det här måste ni bara prova, och stort lycka till!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Punchneedle – Vad är det?”

  1. Hej!
    Jag provade punch needle i linnetyget men den fungerade inte för mig. Undrar vilken typ av tyg specificera gärna namn på linnetyg som du använde och garn.
    Med vänliga hälsningar
    Zoe

    1. Hej Zoe,
      Kul att du hittat till bloggen! Ja vet att det är lite struligt att hitta rätt tyg/garnkombo till Punchneedling. Tyget bör vara ganska tätvävt för att det ska funka, man måste helt enkelt Köpa provbitar och testa mot det garn man tänkt använda. När det funkar, är det jättekul!
      Hoppas du hittar något bra!
      Lycka till ? Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen