Mormorsrutor

Mormorsrutor

Idag tänkte jag bjuda på ett nytt skapande från mig! Att lära mig virka har stått på min ”Pyssel-att-lära-mig-lista” sen väldigt länge! Att virka mormorsrutor har varit den allra högsta önskan, tänk så mycket fint man kan göra med den kunskapen! Filtar, väskor, hattar, kuddar jag allt möjligt användbart och i otroligt många olika färgkombinationer! Jag fick tips av mina arbetskollegor om MYO MakeYourOwn´s otroligt fina material och superbra instruktionsfilmer…jag beställde lite garn och lärde mig Mormorsrutor, såå glad och stolt att få visa resultatet idag!

Mormorsrutor

Mormorsrutor – kuddar

Jag såg en så otroligt söt filt på MYO’s instagram, och tänkte att en sådan ville jag göra…men först måste jag lära mig att virka mormorsrutor! Under virkandets gång så kom jag på att jag ville skapa några kuddar till stugan på landet först, och sen blir det nog en filt! Visst blev de fina!

Myo

MakeYourOwn

För ett par veckor sedan visade jag hur jag först lärde mig att virka grytlappar, ett perfekt nybörjarprojekt för att träna upp fingrarna! Vill ni kika på dom så klicka in på ”grytlappar”. Vill ni läsa mer om MakeYourOwn det fina företaget som ligger i Åre i Sverige, som nu också har ett Showroom här i Stockholm, om du vill känna och klämma på garnerna. De kommer också att ordna workshops i sin lokal. Kika in på deras hemsidan och Youtube för att se hur bra filmerna är! Ni kanske är som jag och tycker det är enklare att lära sig nya saker genom bilder och film! Virk & stickbeskrivningar kan ju vara hur kluriga som helst att förstå!😅

Mormorsrutor

Mormorsrutor – Hur gör man?

Jag tänker inte göra en beskrivning eller film hur man gör denna klassiker eftersom MYO har en så fin virkfilm som jag följt slaviskt! Den visar även hur man virkar ihop rutorna till en filt, och det är på samma sätt som jag virkat ihop dem för att fästa på en kuddfodral. Klicka på ”virka mormorsrutorfilt” så kommer ni till instruktionsfilmen.

Virka

Virka mormorsrutor

Jag valde tre olika färger till mina mormorsrutor, och jag använde ullgarn, samt virknål nr 6. På väg till fjällen så passade det perfekt att kolla instruktionsfilm och sätta igång, det var mycket enklare än vad jag trott! Såå prova! Det känns mer överkomligt virkprojekt om man är nybörjare att göra en ruta i taget, sen får men en himla fart! På en vecka i fjällen blev det 28 st!

Virka mormorsrutor

Mormorsrutor i olika färger

Jag bara virkade på och det blev en massa mormorsrutor på en vecka, några stycken i soffan framför tv´n på kvällen! Eftersom målet var en filt, tänkte jag att svärmor vill hjälpa mig att göra några rutor, hon är ju virkproffs. Det roliga var att när vi visade varandra våra rutor, hon hade hunnit göra lika många som jag…men de var mycket tätare och mindre än mina nybörjarrutor. Jag tycker båda sorts rutor blev väldigt fina! Hon hade använt virknål nr 5 och jag virknål nr 6, och så är hon mer van virkare och jag virkar lösare så då blir mormorsrutorna olika stora.

💖 Då bestämde jag mig att göra två kuddar med de olika rutorna.

Mormorsrutor – blir kuddar

Lägg ut rutorna och testa hur färgerna passar ihop. Det här kan man ju planera från början om man vill ha helt symetriskt. Som vanligt är jag rätt spontan och kommer på saker under själva skaparprocessen…Jag tycker ända att färgerna passade fint ihop!

Virka ihop

Göra kuddfodral

💖 Virka först ihop mormorsrutorna enligt MYO`S instruktionsfilm hur man virkar en filt.
💖 Köp eller använd tyg som ni har hemma för att sy ett kuddfodral. Det funkar så klart att köpa ett färdigt kuddfodral också.
💖 Mina kuddar är ca 40X40 det ena kuddfodralet har 16 st stora med (virknål 6), det andra kuddfodralen med 25 st små med (virknål nr 5)

Mormorsrutorkuddar – sy tips!

Jag valde att sy egna kuddfordral, men enkel omlottöppning bak, utan blixlås. Dels är det billigt, och enkelt att sy, samt om man köper ett färdig kuddfodral så sitter blixlåset, i vägen för att sy fast mormorsrutorna. Då får man nog sy fast det virkade för hand.

1) Sy först klart kuddfordralen.
2) Nåla fast den virkade delen på framsidan av kuddfodralet och sy med raksöm med symaskin. Ta det försiktigt så det inte fastar i virkningen, Jag testade att vända på kuddfodralet och sy på framsida eller baksida. Testa er fram eller sy för hand om det känns enklare.

Här är en inspirationsfilm!

Virka

Kuddarna är klara!

Jag tycker att de blev fina i soffan på landet! Älskar det genuina i hantverket och känslan att man skapat något själv för hand! Det blev också en skön konstrast till nyare soffa och soffbord, mer äkta känsla i rummet!

Kuddar med olika stora rutor

Kuddar

Hoppas ni blivit lika inspirerade som jag att lära er virka! Det finns så många roliga saker man kan lära sig! Synd att jag väntat till jag blivit 50 med att lära mig detta, men tänk det är aldrig för sent att lära sig något nytt! Tänk vad mycket jag kommer ha lärt mig när jag fyllt 100! Så börja skapa och testa nya saker är mitt allra bästa tips!k

Kram och Lycka till med skapandet! 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen