En av höstens stora trender är olika sorts bonader, man kan se dem överrallt i inredningen. Det är makraméknutar, garntofsar, bollar, broderade, vävda och virkade bonader. Tala om 70-tal! Vi hade en orange/brun/rosa ryabonad ovanför vår soffa när jag var liten, som jag kom ihåg att jag tyckte det var lite underlig, men mysigt. Mormor och gammelmormor gjorde bonader i korsstygn och vävda, vilket arbetet men så avkopplande för själen att ha ett långsiktigt pyssel! Idag visar jag upp den enklaste makramébonaden, det kanske ser komplicerat ut, men det är det verkligen inte. Här är en steg-för-steg beskrivning hur man gör.
Makramébonad
Här kan man hitta på precis vilka mönster man vill! Allt som krävs är ett bra makramégarn, som inte trasslar sig och en pinne från naturen. Pinnen kan vara böjd, det är bara att anpassa knutarna efter pinnen. Jag har jobbad med pyramidformen på tre ställen i bonaden, och ville ha ett sorts ”hål” i mitten så man får känslan av en drömfångare!
Makramébonad
Material:
Knytgarn. (2 mm) (Creativ company)
Pinne
Verktyg: Sax
Tack Creativ company som sponsrat med knytgarn till detta Diy Projekt!
Makraméknutar
Här är en enkel beskrivning hur man gör denna knytning. Jag har använt precis samma knut till hela bonaden. tänk bara på att när man gör flera knuta på rad som ett ”armband”, se bonades längder. Då ska man knyta varannan knut åt vänster och varannan åt höger. Ett tips är att träna på knuten, genom att göra ett armband eller ex. En nyckelring först.
När jag endast gjort en knut, som ett ”nät” har jag knytit med tråden åt samma håll hela tiden. Man ser under tiden som man knyter om det är åt rätt håll.
Makramébonad – gör så här:
- Här kan man variera längd och bredd på bonaden precis som man vill.
- Till den här bonaden har jag använt 12 knytband à 3 meter långa.
- Ska man göra många fler knytar, rekommenderar jag att man tar längre trådar. Vill man göra en bredare bonad, tar man bara flera knytband.
- Vik knytbanden på mitten och gör en ögla runt pinnen. Se till att öglan hamnar åt samma håll på pinnen.
Knyta bonad del 1:
Klipp till ett extra knytband, och knyt fast i varje ände på pinnen, och häng upp bonaden på väggen. Det är enklast att se hur bonaden blir under själva knytarbetet, sen blir det mindre trassel.
Alla band viks på mitten, och sätts fast på pinnen med en enkel ögla.
Bild 1. Skjut ihop öglorna så att det blir fyra band som sitter tätt.
Bild 2-4. Knyt önskat antal av makraméknutar vid varje fäste. Kom ihåg! Varannan knut åt vänster och varannan åt höger. Om pinnen är böjd, kan man göra fler eller färre knutar. Se bara till så att arbetet är rakt nertill, så att nätet blir rakt och fint.
Knyta bonad del 2:
När man knytit färdig längderna i toppen av bonaden, är det dax att börja med rutnätet.
Bild 5. Dela på trådarna och gör en knut. Tips! gör en rad i taget. Det är enkelt att dra knutarna jämt med fingrarna, under tiden du gör arbetet. Men det är desto svårare att dra knutarna senare i arbetet.
Gör hur glest eller tätt nät som du vill.
Knyta bonad del 3:
När du knutit de 6 längderna och önskat stort rutnät, så valde jag att göra en längd i varje sida på arbetet, och göra en ”ruta eller hålrum” i mitten på arbetet.
Bild 1-4: Här är enklast att se på bilderna hur jag gjort. När hålrummet är fixat, så fortsatte jag att göra ett rutnät nedanför (se bild 4).
Knyta bonad del 4:
Bild 1-4: Här har jag avslutat arbetet med en spets, med ett vanligt rutnät. Gör en rad i taget, vågrätt för att hålla ordning på arbetet.
- Klipp garnet som en spets
- Frans upp topparna, så blir det lite extra liv i bonaden.
Färdig väggbonad!
Nu ska Makramébonaden hängs upp i friggeboden! Hoppas ni fått massor av inspiration att knyta er en egen väggbonad, och lycka till!
Kram Katarina