Cricut julpyssel

Cricut

Nu närmar vi oss advent och det är dax att göra lite julfint i köket, fixa en mysig adventskalender och så blev det några personliga julklappar till nära och kära! Idag tänkte jag visa hur många fina saker man kan göra med den lilla skärmaskinen Cricut Joy. Varsågoda här är dagens julpyssel!

Betalt samarbete med Cricut Sverige

Cricut

Cricut Joy julpyssel

Jag bjuder på julpyssel, en adventskalender i form av julstrumpor, julkökshanddukar som personlig gåva, grytvante med personligt tryck, julkuddar och julklappspåsar. Allt har jag fixat med den smidiga skärmaskinen Cricut Joy.

Cricut

Cricut – material:

Det här behöver du för att julpyssla med Cricut till advent:
⭐️ Cricut Joy
⭐️ Cricut EasyPress
⭐️ Cricut Smart Iron-on i vitt, svart, rött och glitterrött
⭐️ Julstrumpor – linnetyg, teddy, garn
⭐️ Julpåsar – linnetyg, rött sidenband
⭐️ Julkuddar – färdiga kuddfodral som jag hade hemma
⭐️ Grytvante, kökshanddukar köpt hem för länge sedan.

Verktyg: Cricut Basic Toolbox Set (rensverktyg, sax, symaskin, nål och tråd).

Alla maskiner och vinyl kommer från Cricut Sverige. Tyg, kuddfodral, sidenband och julpapper hade jag hemma.

Cricut

Dax att skära vinyl!

 1. Sätt igång din Cricut Joy, koppla din mobil, Ipad eller dator till din Cricut Joy via Bluetooth. Ladda ned appen Cricut joy, där gör man sin design. Man kan även designa i appen Cricut Design Space, som har massor av färdiga projekt.
Cricut
2) Det finns en egen app för Cricut Joy som är superenkelt att använda (även för mig som är rätt oteknisk.)
3) Man väljer först vad för sorts design och typ av pyssel man vill göra. Jag valde tygtryck ex. ”Iron-in/Infusible ink”
4) Sedan väljer man storlek på matta, dvs. det man vill skära ut.
5) Därefter kan man söka en bild ex, så sökte jag på ”Christmas, Snowflakes” och ”Santa” till dagens pyssel.
6) Vill man kan man lägga till text och vilket typsnitt som helst.
7) Nästa steg är att förstora, förminska eller vrida text och bild.
8) Välj sedan vilket material, jag använde endast ”Smart Iron-On” till alla mina pyssel. Då behövs ingen matta och man behöver inte spegelvända texten. Bara att stoppa i vinylen med den blanka sidan ned i skärmaskinen och trycka på start.

9) Använder man inte matta som till den svarta vinylen, matar man in den i maskinen med den blanka sidan nedåt. Har man mindre spillbitar, kan man klippa till dessa och fästa på den kladdiga mattan som håller fast vinylen. Man fäster den fina sidan nedåt mot mattan. Texten kommer att skäras ut spegelvänt, så att allt blir rätt för vinyltryck.

10) Rensa vinylen för tryck. Jag kommer att visa er en liten film här i inlägget och på Instagram, hur hela processen går till, så jag hoppas ni förstår hur enkelt detta är! Använd rensverktyget med den vassa piggen, och dra bort överflödig vinyl så att endast det man vill använda till textiltrycket finns kvar på den klistriga genomskinliga plasten.

11) Eftersom vinylen har en klistrig sida, så är det väldigt enkelt att placera det på tyget. Man kan flytta runt det tills man är nöjd.
12) Plocka fram din Cricut EasyPress. Det finns olika storlekar av EasyPress-maskinerna, klicka in på Cricut hemsida för att läsa mer. Det finns en Cricut Heat Guide, där man kan lägga in vilken sorts tyg man tänkt använda och vilken sorts vinyl. På detta sätt får man en guidning vilken temperatur och hur länge du ska pressa fast maskinen på tyget, det tar ca 30 sek att få fast vinylen. Så det här är ett snabbt pyssel!

13) Lägg ditt vinyltryck på tyget, sätt EasyPressen på vinylen och tryck på startknappen, efter 30 sekunder piper den till och trycket sitter fast. Vänd på tyget och pressa även på baksidan. Vill du se en mer detaljerad beskrivning klicka på ”vinyltryck
14) Låt vinylen svalna, dra nu försiktigt bort den genomskinliga plasten, om ditt motiv inte sitter fast helt, pressa då en gång till med din EasyPress.
🎅 All textil håller nu för 40 graders tvätt i maskin, visst är det toppen! Den här handduken ska min mamma få julklapp.

Tyg före pyssel

Tyger före pyssel med Cricut Joy

Här är några av sakerna som jag fixade till med min Cricut Joy inte så jätteroliga innan, men med trycket blev de desto mer personliga och julfina!

Cricut
Grytvante
Handduk

Personliga julklappar

Det är ju inte helt enkelt att hitta på julklappar till sina närmaste. Nu har jag fixat några personliga och användbara saker till hemmet, visst blev de söta! Kökshanddukar och grytvantar är ju något som både gör köket julfint och kan användas!

Julkudde

Julkuddar – julfint i mitt kök

Julkudde
Julkudde med vinyltryck och en röd rosett!

Göra julkuddar

 1. Det är bra att tvätta kuddfodralen före vinyltrycket, då fäster trycket bättre.
 2. För att göra större text och tryck i den lilla Cricut Joy, kan man välja att vända texten lodrätt för då kan man maxa storleken.
 3. Jag skar ut en snöflinga i taget på maxstorlek, sedan gjorde jag även några mindre snöflingor. Nu är det bara att flytta runt dem på kuddfodralet och pressa fast med EasyPressen.
 4. Till sist sydde jag fast en rosett av rött sidenband för att ge kudden mer julkänslan!
Julpåsar

Personliga julklappssäckar

Jag hittade lite tyg i min pysselgarderob, och sydde några enkla små julklappssäckar. Det finns säkert att köpa färdiga påsar som funkar att trycka på, eller använd till ex, en kökshandduk eller örngott och sätt ditt tryck på.

Visst blev de söta! Bra återbrukstänk, man kan spara påsen till nästa jul och lägga i en ny julklapp!

Julkalender

Julkalender – Adventsstrumpor

Till varje jul har jag fixat en hemmagjord julkalender till mina tjejer, de är ju stora nu… Så vi har dragit ned lite på detta…Men jag tänkte ändå fixa en söt adventskalender med en julstrumpa till varje advent (för vår yngsta i familjen). Den blir en söta juldekoration att ha framme! Julstrumpekalendern kan man spara och plocka fram till varje advent! Vill man spara på julpappret kan man ju lägga julklappen direkt i påsen.

Julstrumpor

Julstrumpor – gör så här:

 1. Klipp till två par julstrumpor av tyg som du har hemma. Jag gjorde mina ca 2 dm höga.
 2. Gör din design i Cricut Joy-appen, ladda maskinen med Smart Iron-on med blanka sidan ned och skär ut.
 3. Rensa överflödig vinyl med rensverktyget och fäst motivet på julstrumpan.
 4. Pressa fast med din EasyPress, dra bort genomskinliga plasten. Dax att sy!

Sy julstrumpor

 1. När du fått fast vinylen på julstrumporna är det dax att klippa till teddy och sy fast. Jag nålade fast en remsa teddy på kanten av varje strumpa och sydde fast med raksöm med min symaskin. Man kan även limma fast detta med textillim.
 2. Vänd strumpornas rätsidor mot varandra, nåla och sy med en raksöm runt hela julstrumpan. Har man starkt textillim, skulle nog det funka, eller så kan man sy för hand.
 3. Garnbollar gjorde jag med en pompom-maker, som är smidig att ha i sin pyssellåda. Man kan också göra på klassiskt vis runt en gaffel eller runt ett par cirkelformade pappskivor.
 4. Sy fast en ögla av garn och en garnboll i varje ände på julstrumpan.
Cricut
🎁 Fyll dina julstrumpor med gulliga presenter, godis eller tips på aktivitet man kan göra en adventssöndag! Man kan så klart göra en julstrumpa med namn också, hur fint som helst att plocka fram till varje jul. Ett annat tips är att ge bort som gå-bort-present till värdinnan, fylld med godis, glöggflaska eller julblomma.
Julstrumpa
Julstrumpor med min Cricut Joy, nu finns de här skärmaskinerna även i butik om ni är nyfikna att kika på dom. En fin julklapp till den pysslige! Kika in hos Cricuts återförsäljare här.
Cricut

Jag hoppas ni fått massor av julkänslan och tips idag! Nu har jag fått julfint i mitt kök, och julstrumporna är fyllda till advent!

Ha en underbar vecka!

Kram 🌺 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen