Diy: Kuddar med tygtryck

Diy: Kuddar med tygtryck

Diy: Kuddar med tygtryck

Dagens pyssel är ett av mina absoluta favoritpyssel, textiltryck på vackra linnetyger! Det går att göra så mycket vackert och personligt genom att trycka med textilfärg på tyg. Här kan man använda de klassiska potatistrycken, frukter, stämplar eller schabloner. Idag har jag fuskat lite och använt en färdiga schabloner,  annars är det enkelt att skära ut en egen schablon i plast. Dagens Diy: Kuddar med textiltryck!

Diy: Kuddar med textiltryckDiy: Kuddar med textiltryck

Diy: Kuddar med textiltryck

Här går det att variera med olika schabloner och olika färger! Jag tycker att schablonerna var så himla fina, med det genomgående mönstret…det hade tagit lite tid att skära till detta för hand! Så ibland är det ett bättre alternativ att beställa färdiga hjälpmedel!

Diy: Kuddar med textiltryck

Kuddar med textiltryck

Material:

 • Linnetyg vitt och ljusgrått (Åhlens)
 • Textilfärg: vit artnr: 34176 svart artnr: 34206 turkos artnr: 342 21 (Creativ Company)
 • Schabloner/stenciler  Artnr: 27084 och Art: 27085 (Creativ Company)

Verktyg: tvättsvampar eller (trähandtag med svamp), sax, maskeringstejp, underlägg, symaskin

Tack Creativ Company för att ni sponsrat med material till detta inlägg! Pyssel, Idé, Foto och Text står Diy Sweden för.

Diy: Kudde med textiltryck

Trycka med Textilfärg

Välj dina favortfärger, färgerna fungerar utmärkt att blanda till önskade nyanser.

Idé Svart/vitt/grått: två matchande kuddar med grått tyg, med den kantigt mönstrade schablonen. En kudde med svart tryck och en med vitt tryck. Känns som att den grå trenden fortfarande håller i sig i höst! En sober och klassisk färg passar ju alltid bra med svart och vitt!

Idé Vitt/grått/turkost: Till de två vita kuddarna kuddarna använde jag den vågiga schablonen, och där blev valet en med grå färg och en med ljust turkos färg. Den grå färgen har jag blandat till själv genom att blanda svart och vit textilfärg, och den ljusturkos har jag blandat turkost och vitt.Diy: Kuddar med textiltryck

Trycka med textilfärg – Gör så här:

Börja med att klippa till frykantiga bitar av tyget, precis den storlek som du vill ha till kuddens framsida. Jag valde måttet 50×50 cm. Lägg ut en tidning eller en vaxduk som underlag.

 1. Blanda till önskad färg (papptallrikar och grillpinnar är bra hjälpmedel för att blanda färg) Det går åt ganska mycket färg, men blanda gärna lite åt gången.)
 2. Vitt + Svart = grått
 3. Lägg ut schablonen mitt på tygrutan. Tejpa gärna fast schablonen med maskeringstejp, i varje hörn, och gärna på sidorna också. Håll fast schablonen med handen när du duttar färg, så att inte färgen glider in under schablonen.
 4. Dutta färg med en Skumstämpel, ta lite färg åt gången, och dutta ut färgen jämt över hela schablonen.

Diy: kuddar med textiltryck

Textiltryck med turkos färg

Gör precis på samma sätt som ovan.

 1. Blanda färg
 2. Dutta ut färgen på schablonen
 3. Låt torka någon minut
 4. Ta bort schablonen och låt torka några timmar. Fixera färgen enligt beskrivningen på flaskan. Enligt denna textilfärg, ska man lägga ett bakplåtspapper på textiltrycket och stryka med strykjärn i 5 minuter. Sedan ska trycket tåla 40 graders maskintvätt.

Diy: kuddar med textiltryckGrå kuddar med svart tryckDiy: kuddar med textiltryckGrå kuddar med vitt tryck

Diy: kuddar med textiltryck

Diy: kuddar med textiltryck

Sy kuddar

I flera inlägg på bloggen har jag visat hur man syr de enklaste kuddarna, utan blixlås, kardborrband eller knappar. Klicka på länken för att komma till beskrivningen ”Batik och Shiboritryck” längst ned i inlägget visar jag hur man syr kuddar.

Diy: kuddar med textiltryck

Hoppas ni fått massa inspiration till att göra era egna kuddar och Lycka till!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen