Brodera servetter

Brodera

Snart är det dax för midsommarfest och sommarens härligaste dukning! Idag bjuder jag på det fjärde sommarpysslet i samarbete med CC Hobby. Brodera servetter, ett himla roligt och hållbart pyssel som kan sparas i flera generationer och dukas med vid sommarens kalas!

Betalt samarbete med CC Hobby

Brodera servetter

Att brodera är ett väldigt bra pyssel att ta med i resväskan eller strandkassen. Det tar ingen plats, väger ingenting är extremt billigt och väldigt avkopplande. Det finns mängder av Youtubefilmer, instragramfilmer, Pinterestbilder att inpireras av. Vill du lära dig de enklaste grundstygnen, rekommenderar jag er att kika in på CC Hobbys inspirationsfilmer, det är där jag kikat och lärt mig.

Brodera

🌿 Sommar motiv som Pensé, Hundkex, Bi, Prästkrage, Lavendel och fjärilar, alla får sin unika servett!

Broderi material

Broderi – material:

🌸 Tygservetter (grön, rosa, ljusblå)
🌸 Broderitråd
🌸 Broderiring och Broderinål
🌸 Snöre dekoration till dukningen.

Verktyg: sax, blyerstpenna/broderipenna

Brodera dukning

Sommardukning med broderade servetter

Det är så himla roligt att duka fint till sommaren! Linneduk, tygservetter och sommarens blommor och blad förgyller det hela! Jag var hemma hos min mamma och dukade med hennes fina porslin på altanen. Syren och kvistar av björk var det enda jag använde, ta det som passar årstiden. Det finns mycket fint i dikeskanterna!

🌿 Jag valde att brodera somriga motiv och olika på varje servett så man håller reda på sin personliga servett.

Brodera – gör så här:

Det är toppen att ha en liten broderiring när man broderar, det gör tyget slätt och lättarbetat. Det fungerar bra utan broderiring också. Plocka fram dina tygservetter eller tygbitar, broderinål, sax, broderitråd och en blyertspenna.

🌸 Jag brukar kika på blommor på nätet, pinterest, instagram och blomböcker.

Här är olika stygn, klicka på länkarna för att få tips hur man gör:
🌸 Plattsöm
🌸 Stjälksöm/kontursöm
🌸 Fransk knut
🌸 Mille fleeur
🌸 Förstygn (upp och ner genom tyget)

Brodera

🌸 1) Rita först motivet du vill brodera direkt på tyget med en blyertspenna eller en speciell broderipenna (finns i syaffären)
🌸 2) Fäst tyget i broderiringen.
🌸 3) En broderitråd består av 6 trådar, dela denna så att du får tre trådar. Till vissa broderier vill man ha tjockare stygn, då kan man använda broderitråden som den är.
🌸 4) Trå nålen med tråd, knyt en dubbelknut i änden på tråden och för tråden från baksidan av tyget.

Geting

Brodera geting

Den här getingens kropp är broderad med vanliga plattsöm, vingarna med kontursöm, klicka på länkarna så får du en tydlig beskrivning hur man gör. Flygspåren är enklaste sömmen och kallas ”förstygn” bara upp och ner genom tyget med ett litet mellanrum.

🌼 Fäst tråden på baksidan av tyget med ett par dubbla knutar, och klipp av tråden.

Brodera penséer

🌸 Till broderade penséer har jag också använt plattsöm till blommor och blad, samt kontursöm till stjälkar.

Brodera fjäril

🦋 Här har jag broderat kanten på fjärilen med plattsöm, sedan fyllt i med långa plattstygn, från mitten och ut mot kanten. När vingarna är fyllda med färg, brodera några extra stygn för att få mer djup i fjärilen.

🦋 Fjärilens känselspröt är broderad med enkla förstygn (bara upp och ner genom tyget) och sedan en fransk knut i varje ände.

Prästkrage

Prästkrage

Prästkrage med stjälk än riktig sommarklassiker! Blommorna är broderade med plattsöm och stjälk med Kontur/stjälksöm.

Hundkex

Den här har broderade stjälkar med stjälksöm/kontursöm samt samma söm i blomman. De små prickarna är franska knutar, som jag gjort lite mindre genom att vira tråden endast ett varv runt nålen.

Brodera millie fleur

Lavendel – Mille fleeur stygn

Nu kommer tre servetter med samma sorts söm ”Millie fleur” det blir så himla fint, och är väldigt enkelt. Passar perfekt till blommor och små fjärilar. Det fyller ut och går snabbt att sy.

Lavendelblomman blir extra fin på de gröna servetterna, stjälksöm till stjälkarna, plattsöm till bladen samt Mille fleeur till blombladen. Klicka på länken, längre upp in inlägget för att se hur man gör.

Rosa Mille fleeur blomma

Den här tygservetten är min personliga favorit! Blommorna är gjorda med Mille fleeur stygn, bladen med plattsöm och stjälken med förstygn.

Fjärilar

Små Mille fleeur fjärilar

Ännu en favorit, de små fjärilarna! De här går verkligen snabbt att brodera, så ett tips till er som kanske vill brodera ett helt gäng tygservetter…kanske till ett bröllop. De här är ett supertips som CC Hobby delar med sig av!

🦋 Små fjärilar, fjärilarnas kropp med förstygn eller efterstygn, känselspröten avslutas med en fransk knut, och så fyra Mille fleeurstygn till vingar. Förstygn som flygspår…

Dukning

Sommardukning

Jag la på en duk som jag hade hemma och dukade med mammas fina porslin. Servetterna rullade jag så att broderiet blev synligt, vek på mitten och knöt ett snöre kring. Till sist stoppade jag in en björk-kvist, för extra midsommarkänsla!

Kika in på en sommarfilm!

Midsommar

Midsommardukning

Vid kalas brukar vi alltid plocka fram flaggan

Ja hoppas att ni blivit riktigt inspirerade att börja brodera, ett toppen pyssel som passar året om! Servetter tycker jag är ett perfekt nybörjar pyssel! Man kan ju också brodera kökshanddukar, kuddfodral eller tygkassar.

Jag vill passa på att tacka CC Hobby för ett fint samarbete! Klickar ni på länkarna så kommer ni till de andra tre sommarpysslen som jag gjort.

🌼 Korgar för picknick
🌼 Makramé ampel
🌼 Pyssel med glasburkar

Ha en fin sommar!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen