Ampel av Makramé

Ampel

Idag bjuder jag på det andra sommarpysslet i samarbete med CC hobby, en ampel av makramé. Det här är ett pyssel jag återkommer till varje vår och sommar! Makramé är så roligt att göra och blir så fint i många sammanhang! Man kan gör vackra armband, nyckelringar, kuddar, väskor, dukar eller amplar! För att skapa fina saker räcker det ofta med att lära sig en knut! Makramé på enkel nivå är mycket lättare att lära sig än både virkning och stickning! Varsågoda dagens somriga pyssel!

(Betalt samarbete med CC Hobby)

Ampel

Makramé ampel

Att göra en ampel i makramé, är såå roligt! Till den här ampeln behöver du endast lära dig en knut! Stoppa i en glasburk, plåtburk eller vas och fyll med sommarens blommor! Jag hängde mina amplar på vårt plank vid stugan där vi har grillen. Nu passar det fint med blommor, sen tänkte jag plantera lite örter….och i augusti när mörkret faller blir det nog levande ljus!

Makramé

Diy-kit makramé

Till de här amplarna har jag använt detta kit för beskrivning! Allt finns i paketet garn, pinnar och tydligt steg-för-steg beskrivning. Man scannar bara in Qr koden och kan få beskrivningen i sin mobil! CC hobby har gjort en väldigt tydlig beskrivning men jag har så klart fotat och försöker hjälpa till att inspirera lite mer!

Garn

Makramé-material:

Eftersom jag är en mer rosa/grön person så valde jag att göra amplarna i rosa, vitt och grönt! Ett garnnystan räcker till massor av makramépyssel så mitt tips är att beställa till sommaren!

🍒 Diy-kit Makramé
🍒 Makramégarn vitt, grönt, rosa
🍒 Glaslyktor

Allt material kommer från CC Hobby

Makramé ampel

Makramé ampel – gör så här:

Beskrivning

Beskrivning:

I Diy-paketet finns beskrivning som ni ser på bilden. jag har följt den och den är toppen! Scanna Qr koden med din kamera i mobilen, så kommer du till CC Hobbys digitala beskrivning. Längre ned i detta inlägg kommer ni att få se i en kort film hur man går till väga.

Garn

Steg-för steg beskrivning med mina tips!
1) Klipp till 12 st bitar garn som är 180 cm långa, samt 1 st 30 cm och en st 50 cm, tag fram en pinne som följer med i Diy-kitet eller plocka en pinne i naturen. Man kan tejpa garn-ändarna med maskeringstejp om du tycker att garnet repar upp sig, men funkar bra som det är också.

Ampel

2) Vik varje garnbit dubbelt.

Ögla

3) Trä in det dubbelvikta garnet över eller under pinnen och ”ögla fast det” som på bilden. Denna knut kallas ”lärkhuvud” det är liksom startskottet för fästa ditt makramépyssel.

Makramé

När alla 12 trådarna är fästa i pinnen är det dax att knyta fast ett handtag från ovansidan. Det är allra enklast att knyta makramé när den hänger på en krok. ”Jag visar bilder när den ligger ned för det blir finast på fotot.”

4) Dax att göra ”flatknut” eller ”slätknut” eller “Squareknot”, en knut med många namn. Tag tag i fyra snören som på bilden.

Squareknot – Mitt tips är att kika på bilden och följ hur snöret går över och under de två mitt-trådarna. Följ detta och du använder samma sorts knut genom hela ampeln! Gör nu en rad från vänster till höger, fyra trådar i taget som bildar en Squareknot. Dax för nästa rad, ha ett avstånd på 2 cm, gör samma sorts knut med då mellan de andra knutparet, så att det blir ett nät.

Nät

5) Fortsätt att göra rad efter rad så att det totalt är 5 rader på höjden med ”square-knots”

Knyta

6) När ni är klara med de fem raderna, mät upp ett avstånd ca 3 cm, för ihop trådarna (8 st) och gör en ”squareknot”, gör som på bilden.

Garn

7) Mät 3 cm till och gör 6 st vanliga Squareknots som på bilden. Mät 3 cm till och lämna nu de två yttersta snörena för att göra 5 st knutar.

Lyktor

8) Plocka fram dina lyktor, dessa var med handtag så jag tog bort handtagen med en tång.

9) Lägg glasburken på makraméarbetet och tag de två yttersta snörena och fäst med en klämma mitt på burken (de bör vara ca 6-8 cm långa. Gör en vanlig Squareknot. Tag nu tag i sidosnörena och gör en squareknot på var sida, och en nedanför så att det blir fyra stycken knutar mitt på glasburken. Det är inte alls så svårt som det kanske ser ut!

🍒 Häng gärna upp ampeln och håll ihop med händerna för att se hur det blir.

Ampel i makrame

10) Vänd på ampeln och gör likadana knutar på baksidan, avsluta arbetet med en knut vid varje kant. Häng upp och testa. CC Hobby har mer bilder om du vill ha mer vägledning.

11) För att göra en fin tofs som avslut på ampeln, så gör man så kallad ”tagling”. Tag nu fram det 50 cm långa snöret, lägger det som på första bilden (en lite ögla som ska häng ut nedan. Linda sedan snöret kring alla snören, så tajt som det går. När du nästan är klar för in trådändan genom öglan och dra samtidigt i andra trådändan så kommer allt fästas. Vill man vara på den säkra sidan att allt ska hålla, så kan man knyta ihop överflödig tråd på baksidan av tofsen.

Klipp av

12) Klipp av tofsen så att det blir jämt och fint!

Ampel

Ampel i rosa

Sedan gick det väldigt snabbt och enkelt att göra flera! Det blev en rosa, en grön och en vit!

Här är en inspirationsfilm!

Makramé

En grön ampel

Amplar på rad

Ja tycker det blev himla gullig dekoration till vårt plank! Härligt med lite färg i kontrast med det svarta planket! Det är ju toppen att hänga inne i fönstret också, perfekt till sticklingsodling!🌿

Ha en himla fin sommarvecka!☀️

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen