Pyssel med glasfärg

Pyssel med glasfärg

Då var det dax för det tredje pysslet med glasburkar! Så mycket kul man kan göra med vanliga glasburkar egentligen. Dagens pyssel handlar om att måla med glasfärg. Varsågoda dagens sommarpyssel: Pyssel med glasfärg

(Samarbete med Kristinas Scrapbooking)

Pyssel med glasfärg

Glasburkar med glasmålning – ett kul pyssel som passar alla!

Pyssel med glasfärg

Glasmålning – material:

🌸 Glasburkar

🌸 Glasfärg

🌸 Schabloner

🌸 Stenciler

🌸 Dubbelhäftande tejp

🌸 Natursnöre

Verktyg: sax, stöpplare, pensel, papptallrik, vass liten kniv

Allt material kommer från Kristinas Scrapbooking

Måla med glasfärg – gör så här:

Det finns olika sorts schabloner, vissa har självhäftande baksida och vissa är av kraftigare plast. Den här schablonen (på bilderna ovan) är av den kraftigare sorten, och superbra eftersom den går att återanvända hur många gånger som helst. Den fungerar på alla sorts material. Jag utmanade mig lite eftersom jag tänkt böja den runt en glasburk, och dessutom inte ville att färgen skulle flyta ut mellan luckorna, men det funkade hur bra som helst! Mitt tips! Använd en bra tejp till att fästa schablonen på glasburken!

1) Sätt fast schablonen runt burken, sätt några bitar av dubbelhäftande tejp mellan schablon och glas. Sätt även tejpbitar på sidorna. Man vill att schablonen ska sitta tajt på glaset, annars läcker färgen ut.

2) Häll upp lite glasfärg på en papptallrik. Tag lite, den är väldigt dryg.

3) Stöppla färg på schablon/burk.

4) Tag av schablonen direkt efter målning, så att inte färgen torkar fast i schablonen. Låt burken torka en stund, fäst sedan schablonen runt andra sidan på burken, och gör på samma sätt. Tips! Sätt bara tejp på glasburken som inte har färg, annars kan det du redan har målat fastna i tejpen.

5) Skulle det bli lite rinn, så är det enkelt att skrapa bort färgen med toppen av en kniv. Skulle det bli helt tokigt är det bara att tvätta av burken i vanligt vatten. Det är väl toppen med glasfärg, bara att testa och måla hur många gånger som helst!

6) Är du nöjd med målningen, är det dax att fixera färgen. Läs bruksanvisningen på burken.

7) Den här glasfärgen fixeras i vanlig ugn, 160 grader i 45 minuter. Ställ in burkarna i ugnen, sätt sedan på värmen, låt även burkarna svalna i ugnen innan du tar ut dem.

Pyssel med glasfärg

En glasburk är klar! Dax att testa en annan sorts schablon…

Test av klisterschablon

Den här schablonen har en självhäftande baksida, vilket gör att den passar utmärkt att fästa på glas. Tycker nog att denna var enklare att använda just på glas och med glasfärg en den hårda plastschablonen. Resultatet blev superfint! Fäst schablonen, stöppla färg, drag av schablonen och sätt tillbaka på klisterpappret. Den kan sparas och återanvändas många gånger. Härda burkarna i ugnen.

Pyssel med glasfärg

Måla på fri hand

Här har jag målat motiven med fri hand med en vanlig liten pensel. Såå himla kul, och absolut inte sista gången jag pysslar med glasfärg! Enkelt att måla, enkelt att torka av om det blir fel…bara att måla igen!

Pyssel med glasfärgPyssel med glasfärg

Först målade jag bladringarna, sedan målade jag dit blommor och till sist texten.

Pyssel med glasfärg

Bakburkar

Nu har jag burkarna i mitt kök, för bakingredienser! Precis lagom storlek, och perfekt att locket har en plastad kant, som skyddar mot luften.

Pyssel med glasfärg

Visst blev det gulligt!

Pyssel med glasfärg

Pyssel med glasfärg

Glasburkarna kan användas som blomvaser

Pyssel med glasfärg

Använd som ljuslyktor, glaset är tjockt och tåligt

Pyssel med glasfärg

Girlang till sommarkvällarna

Knyt fast natursnöre ett par varv runt kanten på varje glasburk, tag till snöre mellan 20 till ca 30 cm mellan varje glasburk och häng upp i träden eller i en pergola ovanför bordet.

Pyssel med glasfärg

Hoppas ni testar glasfärg, så kul och användbart! Nu tackar jag KristinasScrapbooking för det fina materialet och samarbetet, och hoppas det blir fler till sensommaren!

Kram till er! 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen