Jippie Vi ska bygga friggebod! Den här våren har vi äntligen beställt en friggebod till landet! Det ska bli kul att få några extra sovplatser, till sommarens gäster! Efter ha letat runt på nätet…så blev valet en 15 kvm Sorselestuga. Vi tänkte den skulle matcha huvudhuset med liggande panel, och samma taklutning. Den kommer att få samma färgsättning som vårt hus dvs. svart, vit och ljusgrå, så stugan kommer att smälta in på tomten. Om vi trivs med friggeboden är planen att ha två likadana på tomten…så småningom. Idag får ni ta del av första delen av bygget! Detta hann vi på KristiHimmelsfärdshelgen, dvs 4 dagar…så den gick snabbt att bygga ihop!
Från brädhög till stuga – att bygga friggebod
Från en brädhög till en stuga på bara en helg! Allt var fint packat och inplastat. Det mesta låg i rätt ordning så att det som skulle användas först låg längst upp i högen. Sen hade man lite funderingar när man beställer en sån här stor sak på nätet…kommer något saknas, som kommer att stoppa hela bygget? Men allt fanns med! Ett stort stort plus för Sorselestugan! Virket var rakt och fint, med kraftig kvalitét!
Friggebodens placering
Det är inte helt enkelt att placera en stuga rätt! Lagom med sol, fin utsikt, lagom avstånd till huvudhuset och vägen. Här är utsikten från friggeboden, första bilden är huvudhuset, och nedre bilden är tomten med trädgårdslandet. Friggeboden kommer att ha sol från morgon till tidig eftermiddag, det tror jag blir bra! Härligt att ta morgonkaffet i solen utan för stugdörren, och så har huset svalnat av lite för en god nattsömn.
Första brädorna på plats
Här ser man att friggebodens bakre sida kommer att placeras mot vägen. Stugan blir då som ett naturligt insynsskydd mot vägen. Vi tänkte komplettera med ett staket eller häck vid sidan av huset, och ett trädäck som ska sträcka sig framför eller runt huset…det får vi planera vidare i sommar…. Plintar är gjutna ett par veckor före bygget, vill du läsa mer om det klicka här.
Bygga och klistra remsor
På Sorselestugans hemsidan fanns en enkel och tydlig bygg-beskrivning att skriva ut. Den var enkel att följa! Hela bygget var ungefär som att bygga lego. Varje planka är tillsågad, och urfalsad så att de bara är att trä i varandra. En kloss fanns med, som bara var till för att banka till brädan, så att den hamnade i rätt spår. (Se bild 2). Mellan varje planka klistras ett enkelt ”isoleringsband” fast, den kommer på rulle som ”tejp”. Det fungera så att man tar av ena ”pappret” på isoleringsbanden, och tejpar fast den på brädan, sedan lägger man på nästa bräda och bankar fast. Den här enkla isoleringen gör så att inte vinden drar genom brädorna. Vi har inte tänkt att isolera stugan, eftersom det är så kraftiga dimensioner på brädorna, och friggeboden mest är tänkt att användas sommartid.
Bygga friggebod Steg-för-steg
Här är det bäst att följa Sorselestugans beskrivning. Jag visar bara en bildbeskrivning hur vi byggde ihop den. Man kan välja var man ska placera fönstret som ingick i paketet. Dörrhålet placeras i mitten.
Trekantiga toppbrädorna: Egentligen klara en person att bygga en sån här stuga själv. Men det som kräver några extra händer är, när den trekantiga delen (bild 5) ska sättas fast. Tre man bör hjälpas åt att lyfta på dessa förspikade brädor.
Dags för taknocksbrädor. De är något utskjutande framför dörren, så att man får en fin farstu.
Lägga takbrädor: Det här är första momentet, som kräver att man måste dela på brädorna. Brädorna kommer i hela längder. Men man ska enligt beskrivningen, lägga en lång bräda och dela nästa bräda i två delar och lägga två delade brädor bredvid den hela. Dvs. som ”lego” varannan hel längd, varannan med två brädor. Här skruvas brädorna fast.
Dax för takpapp: Ställ takpappsrullarna inomhus, så att de blir varma och lättare går att rulla ut. Rulla ut på taket, skär av och spika sedan fast.
Nästan klart! Helt klart hinnar man bygga ihop en sån här fin stuga över en långhelg!
Nu till helgen ska vi sätta in fönster och dörr, måla invändigt och kanske få in golvet!
Ha en jättebra dag! /Katarina