Akvarellmålning – blommor

Akvarellmålning - blommor

På Syfestivalen köpte jag en ny akvarellbok, bara för att få lite ny inspiration till att börja måla igen! Boken heter ”Modern akvarell” av Kristin van Leuven. Jag kan varmt rekommendera boken (obs ej sponsrad) den ger skaparglädje, bra steg för steg beskrivningar och fina tips helt enkelt! Jag tänkte dela med mig av min ”målarresa i akvarellvärlden” Idag börjar med med några enkla blommor! Dagens pyssel: akvarellmålning.

Akvarellmålning - blommor

Akvarellmålning – en kul hobby!

Så synd att man inte plockar fram sina färger och penslar lite oftare, för det här är verkligen en kul och väldigt avkopplande hobby! Idag hoppas jag på att inspirera er att bara leka med penslar, färg och vatten…Det måste inte bli ett konstverk eller blommor alls…utan bara något ur fantasin! Jag tycker det är tacksamt att måla blommor och blad kanske för att jag gillar det! I min lilla akvarellserie, tänkte jag testa grafiska mönster, abstrakt målning, djurmålning, interörmålning och landskapsmålning…men på ett väldigt enkelt sätt, jag är absolut inte proffs på detta…Tänkte bara att ni skulle få hänga med på min målarresan, som en kul kreativ process!

Akvarellmålning - blommor

Måla akvarell – material:

? Akvarellfärg , en låda med klassiska färger räcker långt!

? Akvarellpapper, ett block som är limmat i kanten är bra.

? Penslar (en rund, en flat och en pensel med tunna långa strån är bra att ha)

? Vatten i skålar ( gärna ett par stycken en för mörka färger och en för de ljusa)

? Hushållspapper ( att torka upp överflödigt vatten, rengöra penslar eller skapa med på själva tavlan)

Sen finns det massa mer avancerat material, men vi börjar med det här idag!

Akvarellmålning - blommor

Olika penslar

Olika penslar är bra för olika sorts motiv och tekniker!  Se bilden ovan för exempel vad man kan använda de olika penslarna till.

? Liten fin pensel med korta strån – till att måla detaljer

? Rund pensel – De passar till allt!

? Flat bred laveringspensel – till att måla stora fält med färg ex. Himmel.

? Riggerpensel – långa smala strån, perfekt till snören, linjer, gräs, trädstammar…

? Mop – en lös rundad borstpensel, passar till växter och grönska.

? Flat – passar att måla skarpa linjer och geometriska former. Ex fönster, dörrar eller hus

Akvarallmålning - blommor

Måla en blomma

Blommans kronblad kan måla på många olika sätt som helst. Det finns spetsiga, runda, kantiga eller tandade…Jag börjar med en blomma med runda blomblad.

Akvarellmålning - blommor

1) Använd en rund pensel (skulle haft en rundare pensel, men den här funkade också)

2) Doppa i färg och vatten, måla från rundningen och släpp penseln vid struten…man ser att vattnet fastnar vid strutens kant. Kronbladet till höger har extra mycket vatten. Måla som strutar….runt om hela blomman, testa att böja penseln hit och dit för olika blomform.

Akvarellmålning - blommor

3) Lämna vissa partier vita och omålade för det ger fin effekt…vissa blad glider färgen ihop, vissa blomblad har jag lagt i lite extra färg. Prova och lek med färgen…öva att göra många enkla blommor!

Akvarellmålning - blommor

3) När blomman känns klar och har torkat, duttade jag i lite prickar i mitten. Här kan man ju välja att dutta prickarna i den våta färgen, då glider färgen iväg…kan bli väldigt effektfullt. Sedan plockat jag fram den långsmala penseln och gjorde några enkla blad.

Akvarellmålning - blommorAkvarellmålning - blommarAkvarellmålning - blommorAkvarellmålning - blommor

En annan variant av blomma…med lite träning skull det kunna bli pelargoner

1) Först målade jag en enkel blomma med rund blomblad i mörkt rosa.

2) Sedan duttade jag i lite orange i mitten innan den rosa färgen torkat helt.

3) Sedan lät jag blomman torka helt, och gjorde flera blomblad med samma färg och mycket vatten i penseln runt om mittblomman…Det känns som att blomman fick mer djup!

4) Till sist duttade jag dit lite mörkare rött i mitten och målade några ljusgröna blad. Tänk på att lämna en liten vit sträng i mitten utan färg, så blir bladen mer verkliga. Dutta i lite extra grön förg i kanterna på bladen.

Akvarellmålning - blommorAkvarellmålning - blommorAkvarellmålning - blommor

Blommor ex. prästkragar och solrosor

1) Börja med att måla mitten på blomman, lämna gärna liten vit prick för extra blänk.

2) Måla sedan kronbladen från mitten och utåt. Tag en färg och fyll på med annan färg och mer vatten…Kan erkänna att detta såg verkligen hemskt ut…men kika på resultatet längre ner. En blomma i en sammanhang blir ju ofta helt ok!

Akvarellmålning - blommor

Renfana – eller småblommor

1) Här har jag bara målat ovala och runda ringar med lätt hand och rund pensel i bara orange. Testa lite färg i penseln och mer vatten och tvärt om…då blir blomman mer levande!

2) Tag sedan och blanda ljus grön, gul och grått med lite vatten och dra tunna linjer från varje blomma ner till en stjälk.

Akvarellmålning - blommor

Pion – på enklaste sättet!

Akvarellmålning - blommor

Pion

1) Måla först blomman med rund pensel.

2) Lägg sedan till mittdetaljerna, antingen när färgen torkat ”måla vått på torrt” eller när färgen är blöt ”måla vått i vått”.

Akvarellmålning - blommor

Pion & Lavendel

Pionen dekorerade jag med lite krusiga blad. Nedanför pionen testade jag att måla en blomma som är användbar till mycket…ex. Lavendel, riddarsporre eller pärlhyasint.

1) Börja med själva stjälken och bygg på med små avlånga prickar längs med stjälken. En fin och smal pensel är bäst här!

Akvarellmålning - blommor

Blommor utan blad….ser ju lite klent ut kanske…

Akvarellmålning - blommor

Blommor med blad i olika gröna toner och former

Tänk på att blanda upp den gröna färgen, med lite gult, mörk grönt eller grått/svart och testa olika mängd vatten för att få lite liv i de gröna bladen! Jag ska visa lite mer om just blad, barr och gröna växter en annan dag!

Akvarellmålning - blommor

En blombukett

Nästa gång tänkte jag testa att måla blommor, men fokusera mer på mönstertänk, kanske en krans eller ett tapetmönster…och även visar hur man målar rosor och tulpaner.

Ha en fin vecka! Snart blir det sportlov!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen