Diy Plåtburkar

diy plåtburkar

Den här veckan har jag pysslat med att piffa till några gamla plåtburkar med fina retromönstrade servetter. Tänk vilken förändring man kan skapa med servetter, färg, decoupagelack och några loppisfyndade burkar. När jag är på loppis, letar jag ofta efter de riktigt gamla och fina plåtburkarna, till min lilla samling, men idag blev det att fixa till några mindre vackra burkar! Eftersom jag ändå var i farten med decoupagepysslet så blev det bricka också! Idag visar jag ett jätteroligt DIY, en kul förvandling från loppis till dyr design!

diy plåtburkar

Burkarna blir fina i köket, man kan ha kaffe, spagetti eller varför inte en blomma i en plåtburk!

diy plåtburkar

En gammal avskavd bricka med servetter från fina butiken Svenskt Tenn, med de klassiska mönstren.

pyssel med servetter

Servetter och Decoupagelack

Dekorera även locken med servetter. Decoupaglack finns i matt eller blank. Jag har använt matt lack till det här burkarna och till brickan. Prova dig fram vad du gillar bäst! En liten flaska decoupagelack räcker till oerhört mycket!

diy plåtburkar

Gröna mönster

Det känns som det är mycket ”grönt” i inredningsvärlden nu! De här mönstren tyckte jag vara fina tillsammans, den ena är Stig Lindbergs klassiska ”Berså” och det andra är ett mönster från Rörstrand (återkommer med namn). Man blir i alla fall glad av de här svenska mönstren! Väldigt bra att dekorera med då man målar burkarna vita, och sen lägger på detaljerna. Inte alls så svårt som man kan tro!

Decoupagepyssel

Material:

Verktyg: sax, pensel

Tack Creativ Company som sponsrat med material till detta pyssel!

Måla burkar och bricka

Här har jag valt att använda ”Chalky vintage look” en kalkfärg som ska fästa på allt, tänkte det var bra då plåtburkar ofta har en glansig yta. Jag gjorde ett test och målade en av burkarna med vanlig hobbylack…och tyvärr kunde man riva av färgen väldigt lätt… Man vill ju att burkarna ska vara tåliga då de kanske ska användas till  t.ex. kaffet.

Gör så här:

 1. Tvätta av burkar bricka med diskmedel/vatten och låt torka.
 2. Måla några lager färg, tills mönstren är täckta, låt torka.

Ett extra plus! Färgen torkar väldigt snabbt, så efter bara någon halvtimme är den övermålningsbar.

Decoupage-teknik

Här har jag gjort på samma sätt på alla burkarna och på brickan.

Bricka:

 1. Klipp till servetten så att den passar brickan. (bild 2)
 2. Dela servetten, dvs. tag bort ett eller två lager vitt papper, så att du endast använder den mönstrade delen.(bild 3)
 3. Pensla ett tunt lager decoupagelack på en liten den av brickan (bild 4).
 4. Pensla en del i taget, och tryck försiktigt fast servetten med fingertopparna, eller en torr svamp/pensel. Obs! servetten går väldigt lätt sönder.
 5. När hela brickan är fixad, låt torka. Pensla sedan ett tunt lager lack över hela brickan (där servetten sitter, eller över hela brickan om du vill ha den extra hållbar. Låt torka! (bild 6)

Burk/blomkruka

 • Klipp till servettbitarna så att de passar burken. Spara en bit på höjden, så kan du vika in den på insidan av burken.
 • Locken väljer man om man vill täcka in helt i servetten eller bara ta en liten mönsterdel, anpassa till din servett.
 • Gör på samma sätt som med brickan.

Klä in lock

 • Här har jag klätt in hela burken i en mönstrad servett.
 • Kanten på servetten är invikta och penslas enkelt fast.

Berså-burk

Här har jag använt samma teknik som ovan. Men skillnaden är att jag bara använt delar av servetten, och inte täckt in hela. Det blir faktiskt snyggare om man klipper ut små delar av en servett. Det är mindre risk att de går sönder och mindre risk för bubblor.

Pensla lack under servettdelarna och sedan över. Jag penslade ännu ett lager lack över hela burken, så blir den extra tålig.

diy plåtburkar

Jag blev riktigt nöjd med de här burkarna, ett väldigt kul pyssel! De kanske inte blev helt perfekta om man nu är perfektionist, men det är ju ett hantverk!

Lycka till med pysslandet i helgen! Nu ska jag sätt igång med nästa veckas projekt! Tur att det inte gör något att det regnar, för det här är ett riktigt inomhuspyssel, som fixas framför brasan! I veckan blir det något riktigt riktigt svenskt! Och jag välkomnar en ny samarbetspartners!

Trevlig helg!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen