Lantkök i vår lilla Sommarstuga

Ikeakök

Halloj från stugan på landet! Tänk vilken sommar vi fått! Det blir mest sol, bad och väldigt lata dagar här! Vi renoverade ju halva huset här under vintern, och då åkte det gamla köket ut. Även om jag tyckte det var gulligt, så var det ju inte så funktionellt, sen var vi tvungna att ta bort det för den gamla 70-talsgolvplattan skulle ut ur huset. Det har ju inte varit helt enkelt att titta på kök i Coronatider…(Ikea med sina ringlande köer…) Men det blev några Onlinemöten med Ikea, så vips vara alla kartonger här och så bokade vi snickare för montering. Första gången på alla år som vi tar lite hjälp, men oj så skön och så nöjda vi är! Idag bjuder jag på några bilder från vårt lantkök i vår lilla sommarstuga.

Kök sommarstuga
Lantkök i vår lilla sommarstuga – modernt lantligt med mycket funktion!
Ikeakök

Lantkök i vår sommarstuga

Här är köket som helhet. Stugorna här på landet får var runt 60 kvm. Vår lilla stuga har två sovrum, ett badrum och ett allrum med kök och vardagsrum, sen som bonus har vi källare under med verkstad, tvättstuga och plats för pyssel och keramik. Så himla skönt med ett kök i rätt bänkhöjd, luckor som inte tappar färgflagor och lådor överallt som gör det enkelt att hitta alla saker!

Lantkök före renovering

Så här såg köket ut före renovering. Vi tyckte att planlösningen har varit väldig bra, med diskbänk vid fönstret, köksö som är perfekt för alla bufféer, kylen är ganska ny så den sparade vi till nya köket. Öppna hyllor och skafferi är ju gulligt, men det här skafferiet var så svårt att hitta i med alla tusen grejer. Öppna hyllor stod vi i valet och kvalet om att behålla, men jag kände att vi behövde mer plats, och så fint med ljus i i de nya vitrinskåpen. Gasspisen var supergammal och fick bytas ut mot en bredare induktionshäll, känns mycket smidigare och enklare för alla att laga mat. Ser nu att jag hade tusen små loppisfynd över hela köket…tror jag ska försöka hålla det med rent och luftigt denna gång!

Golv och isolering utrivet i hela storstugan.
Renovering stuga
Ny isolering, här står vi på plankor och målar taket…

Renovering av storstuga/allrum

Gamla golven, golvplattan och alla gamla träväggar åkte ut, sen blev det ny isolering och nytt riktigt vitoljat plankgolv, nya vitmålade råhyvlade plankor på väggarna…sen så kom köket… Vi behöll den gamla planeringen med vatten vid fönstret, kändes enklast att slippa flytta det. Fläkten och kylskåp behöll vi också.

Ikeakök
Ikeaköksleverans
Ikeakök montering
Vi bestämmer oss för att vår duktiga snickare får montera hela köket.

Bänkskiva

Bänkskiva är ju nästan ett av de allra svåraste valen! Vi har ju haft några kök genom livet, med stenskiva, mörk valnötsskiva, ekskiva, diskbänk och bara diskhö…Ja man vill ju att det ska vara både praktiskt och snyggt. Eftersom vi eftersträvade den lantliga ”skärgårds” känslan i stugan, då allt går i vitt, blått, trä..så bestämde vi oss för riktigt trä igen. Marmor var ju min allra först önskan, men det gick bort pga priset, känsligheten samt att det kändes för glammigt för stugan. Valet föll på 4 cm tjocka bänkskivor i Ask från Bauhaus. Dessa är gedigna, och går att olja och slipa hur många gånger som helst! Vi har ju haft de klassiska ekbänkarna från Ikea, med den gulröda tonen väldigt länge, nu ville vi testa att vitolja dessa skivor. Så skivorna på bilden (ovan text) är alltså naturella ej oljade. Skulle man olja dem med naturell olja, så skulle de bli guldgula.

Lantkök

Vårt nya lantkök är klart!

Bänkarna är nu vitoljade (bild ovan text), diskmaskinen finns till vänster om kökshon, gömd bakom ”lådluckor”. Diskhon är verkligen suverän, två jättehoar och en bred avställningsyta bakom kranen. Kranen har dusch och så lätt att diska plåtar och annat. Vi valde bort diskbänk för att få mer bänkyta mellan spis och ho.

Material-lista:

💙 Kök, diskmaskin, häll, ugn och micro från Ikea Bodbyn offwhite
💙 Bänkskivor Bauhaus Ask som vi vitoljat
💙 Kylskåp, fläkt hade vi sen gammalt.

Kök landet
Bakom hällen och diskhon har vi beställt glasskivor, som kommer i veckan. Köksön ska få lite lister runt golvet och någon knopplist för handdukar. Sen ska ju lite fler lampor upp, men jag vill vänta lite för att leta fina lantliga lampor.
Köksö
Köksön rymmer enormt mycket saker! Vi fick tips av Ikea att placera micron här, så slipper man ha den i ett skå eller på bänken. Väldigt smart måste jag säga, och alla når den!
Ikeakök
Inredning: vi fick upp den gamla gardinstången med hylla. Det finns till alla fönster i stugan och de har vi behållet. Några av mina loppisfyndade kryddburkar åkte upp på hyllan.
Köksmöbler
Bord och korgstolar behöll vi från renoveringen. De mörkbruna pinnstolarna hittade jag i friggeboden…Tycker det blev fint att dra ut bordet från fönstret..kanske skippar fönsterbänk helt enkelt! Vi fick upp gardinstång och så några nya vita gardiner med ”linnelook” från Rusta.
Lantkök

Sommarlivet kan börja!

Nu kan sommarlivet börja, köket är klart att användas för alla trevliga grillkvällar, kalas, bakning och saftkokning. Än har jag många lådor kvar i källaren..men tror jag får ordna loppis med alla saker snart! 😅

Ha en fin sommardag!

Kram 💖 Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

4 reaktioner på ”Lantkök i vår lilla Sommarstuga”

 1. Det blev supersnyggt! Köket var faktiskt fint innan också men det är mycket mer praktiskt och ryms mer i nya kök när man har utdragbara lådor. Skulle också vilja renovera köket hemma men det är ju en hel del jobb med det.

  1. Katarina Hörnberg

   Hej Anna,
   Tusen tack! Ja det gamla köket var ju charmigt, men det här känns ju lite mer praktiskt…sen med lite mer grejer blir det ju lite mysigare!
   Ha en mysig sommar! kram Katarina

  1. Katarina Hörnberg

   Hej,
   Tack så mycket! Det är färdigmixade plankor som vi beställt via snickaren. De verkar vara i bra kvalitet, inte sett några genombrytningar av kvistar ännu.
   💖 Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen