Pumpa bakverk

Pumpa bakverk

Idag tänkte jag passa på att bjuda på söta pumpa bakverk som jag tycker passar fint nu till hösten! Det är egentligen ingen pumpa alls i bakverket utan helt vanliga kanelbullar med extra smaskig fyllning som har formen av en pumpa. Varsågoda här kommer receptet!

Pumpa bakverk

Pumpa bakverk – smaskiga goda kanelbullar!

Pumpa bakverk

Pumpa bakverk – recept:

Det här receptet på vetedeg och fyllning har min kära vän Merja med instagramkontor mvh.merja delat på sitt konto. Måste verkligen rekommendera det, såå smakiga! Hon gör väldigt snygga bakverk, pumpor, pepparkakshus och andra fina pyssel. Jag använde hennes bullrecept la till mandelmassa och gjorde till pumpor!

Pumpa bakverk
Yield: 25 st

Pumpa bakverk

Prep Time: 4 seconds
Cook Time: 12 minutes
Total Time: 12 minutes 4 seconds

Pumpa bakverk - Pumpa bullar! Helt vanliga kanelbullar med smaskig fyllning!

Ingredients

  • Vetedeg:
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 msk kardemumma
  • 2 dl strösocker
  • Ca 16 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • Riven mandelmassa, mängd ca 1 msk per pumpa.
  • Pensla 1 uppvispat ägg
  • Sockerlag:
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Doppa i strösocker.
  • Halv kanelstång som dekoration
  • Steksnöre

Instructions

  1. Vetedeg: Värm mjölken till 37 grader, smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör till jästen löst sig.
  2. Blanda i smöret i bitar, kardemumma, socker och hälften av mjölet. Arbeta i maskin, tillsätt saltet och mer mjöl tills degen är smidig. Knåda i minst 10 min, min deg blev lite kladdig men hellre det, så kan man tillsätta mer mjöl vid utbakning.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek i 30 min till 1 timme.
  4. Gör fyllningen under jästiden. Blanda alla ingredienser i en skål. Riv mandelmassa grovt.
  5. Dela degen, och kavla ut en rektangel, skär fyrkanter ca 10x10 cm stora.
  6. Lägg på en klick fyllning och lägg riven mandelmassa på. Nyp ihop knytena, och forma till en boll.
  7. Klipp 3 bitar steksnöre per pumpa, ca 20 cm långa. Lägg snörbitarna som ett kors, och placera degbollen på. Knyt ihop i toppen, dock inte för tajt eftersom pumpabakverken ska jäsa också.
  8. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 min. Jag mätte med stektermometer att de skulle var ca 95 grader inuti, då blir de perfekt genomgräddade och saftiga. De ska vara gyllene men inte brända.
  11. Låt svalna.
  12. Gör sockerlagen och låt svalna, tag fram en skål med strösocker.
  13. Dela kanelstängerna på hälften, med ex en sekatör.
  14. Klipp nu bort steksnöret från pumpabullarna, det kan vara lite pilligt, och det kan gå sönder något i toppen, men det täcks sedan av kanelstången och sockret.
  15. Pensla bullarna med sockerlag (man kan byta ut det mot smält smör också) och doppa snabbt i sockret.
  16. Placera en kanelstång på toppen av bullen.
  17. Pumpabullarna är redo att serveras!
  18. Vill man frysa in dem rekommenderar jag att göra det utan socker på.

Baktips!

⭐️ Jäs degen under bakduk eller plast, mjöl på toppen och jäs till dubbel storlek. Tänk på att degbunken ska stå dragfritt. ca 30-60 min.

⭐️ Tillsätt lite maizena i massan (nytt för mig) så blir den krämig och fyllig. Perfekt om du gör vanliga klassiska kanelbullar då fyllningen håller sig på plats i bullen.

⭐️ Tillsätt riven mandelmassa i pumpabullarna, för extra smaskig bullar! Funkar ju bra även utan mandelsmassa. tillsätt det du gillar, skulle nog vara gott med små äppelbitar, hackade nötter etc.

⭐️ Skär degen (använd gärna en rullkniv) i 10×10 cm rutor, ca 1 cm tjock deg.
⭐️ Lägg på en klick fyllning och ca 1/2 -1 msk riven mandelmassa.
⭐️ Nyp ihop pumpabullarna och forma till en boll.

⭐️ Klipp till 3 st bitar steksnöre (20 cm längd) Lägg ut snörena som en stjärna.
⭐️ Lägg pumpabullen på snörena och knyt ihop. Det ska inte vara för tajt, då bullarna kommer att jäsa.
⭐️ Pensla med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 12 min. En stektermometer är perfet att mäta om de är klara (ska var 95 grader inuti.

⭐️ Låt de gyllengula bullarna svalna, Knipsa kanelstängerna i halvor (använd sekatör)
⭐️ Klipp bort steksnöret. Det är lite pilligt, blir det ett litet hål i toppen, gör det inget, det kommer att töckas av kanelstången och sockret.
⭐️ Gör ett sockerlag, pensla bullarnaoch doppa i sockret. Stoppa i kanestången.

Här är en film som visar hur man göra!

Pumpa bakverk

Lycka till med dina Pumpor! Familjen tyckte de var riktigt saftiga och smaskiga!

Vill ni har fler tips till Halloweenbaket!
🎃 Marsipanpumpor
🎃 Halloweengodis
🎃 Halloweenbrownies

Kram 🎃 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen