Nationaldag, kalas, student eller midsommar! Idag har jag bakat ett tårta som jag kallar Sverigetårta! En klassisk rulltårta på höjden, fylld med svenska jordgubbar och fluffig grädde. Dekorerad med vit marsipan, gulblå marsipangirlang, blåbär och så några jordgubbar doppade i vit choklad och kokos! Hoppas den smakar gott! Nu står tårtan i kylen över natten, för imorgon på flaggdagen….ska vi smaska i oss den!
Sverigetårta – en riktig sommarklassiker med fyllning av grädde och jordgubbar!
Sverigetårta – recept
Rulltårts-botten
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
- Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
- Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
- Ta bort pappret som kakan gräddats på.
- Låt kakan kallna under en långpanna.
Lägga ihop rulltårtan som en snurrtårta
Jag valde att göra en rulltårtsbotten, för att det går väldans snabbt att baka. Nästa pluspoäng är att man snabbt kan få upp höjd på tårtan. Jag valde att bara använda halva rulltårtsbotten, eftersom jag den här gången bara vill göra en liten tårta. Sen hoppas jag på att det blir väldigt fint när man skär i tårtan…bild på det kommer senare, när vi provsmakat.
Fyllning
- 250 g färska jordgubbar
- 1,5 msk strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl grädde som vispas till att täcka tårtan.
- vit marsipan på rulle
Gör så här:
1) Vispa grädde och skiva/grovhacka jordgubbarna. Rör ihop.
2) Bred ut jordgubbsfyllningen på halva rulltårtan. Skär 2 till 3 st remsor. Avgör själv hur hög tårta du vill göra.
3) Rulla ihop första rullen som en klassisk rulltårta och ställ på höjden på ett tårtfat.
4) Skär nästa remsa och fortsätt snurrandet runt mittrullen, så länge som man önskar. Till denna lilla tårta använde jag alltså halva rulltårtsbotten.
5) Vispa 2 dl grädde, som används till att spackla tårtan fin. Lätt toppig ville jag ha den. Ställ gärna in tårtan i kylen en stund så att den är kall och ganska fast.
6) Rulla ut marsipanlocket på tårtan, och så ska det bli så slätt och fint….men det blev vändans veckigt, så fort man drog i marsipanen så fanns det risk att ha sönder den. Så vecken fick synas och sen täckas med jordgubbar. ?
7) Skär bort överflödig marsipan med en vass kniv.
Dekorera med Sverigekänsla
Ingredienser: vit marsipan, blå och gul karamellfärg och lite maizena. Blåbär (amerikanska…eftersom våra svenska blåbär inte hunnit mogna ännu.)
1) Blanda den vita marsipanen till blå och gul marsipan, tag gärna hjälp av lite florsocker om marsipanen blir för blöt.
2) Rulla och tvinna till en blå/gulgirlang. Lägg den som en krans på tårtan (Den kan ju även läggas nedtill kring tårtan.)
3) Gör en flagga i marsipan till Nationaldagen, nyp fast flaggan i en tandpetare så sitter den fint.
4) Fyll sverigegirlangen med blåbär, pudra lite florsocker över…dax att fixa chokladdoppade jordgubbar.
Jordgubbar med vit choklad och kokos
1) Hacka den vita chokladen (100 gram) och smält över vattenbad.
2) Doppa jordubbarna i chokladen och sedan i kokos, låt svalna och stelna i rumstemperatur.
3) Lägg jordgubbarna kring tårtan, visst täcker det nederkanten väldigt bra! Tur att att med mesta går att fixa med lite dekorationer!
Sverigetårta är klar!
Dekorera gärna med blommor och flaggor till festdagen…eller gör det enkelt och dekorera som nedan…
Ha en härlig dag, och hoppas ni firar nationaldagen! ??
Kram Katarina