Jordgubbsmazariner
Idag blev det äntligen lite bakat trots sommarvärmen! Man måste ju ha något gott med sig i picknickkorgen! Mazariner har stått på min baklista länge…det verkar lite pyssligt, men de brukar vara underbart goda när de är bakade på ett riktigt bageri. Idag bjuder jag på en somrig variant på mazariner…Jordgubbsmazariner, wow säger jag bara!
Jordgubbsmazariner – Saftiga goda mazariner fyllda med sommarens bär.
Jordgubbsmazariner – recept:
Receptet på mazariner är en klassiker från boken Sju sorters kakor, och finns på Köket.se
18 st
Mördeg
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 2 1/2 msk socker
- 1/2 ägg
Fyllning
- 150 g mandelmassa
- 50 g smör
- 2 1/2 ägg
- 4 msk vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 dl väl avrunna hallon (Jag använde färska hackade jordgubbar)
Garnering
- 2 dl florsocker och lite vatten
- Mazarinformar
Jordgubbsmazariner – gör så här:
- Smörj ovala mazarinformar av metall eller aluminiumfolieformar väl.
- Arbeta samman ingredienserna till degen med maskin eller på arbetsbänken. Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen någon timma.
- Undertiden görs fyllningen. Riv mandelmassan ner i en skål. Tillsätt rumstempererat smör och rör smidigt. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning. Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och rör till sist ner hallonen.
- Jag blandade inte i mina jordgubbar, utan klickade i smeten, la i lite jordgubbshack och täckte med mer smet. Gör så du önskar!
- Kavla ut degen och klä formarna. Fördela fyllningen i formarna. Grädda mazarinerna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 min. Låt dem svalna något i formarna innan de stjälps upp. Låt dem kallna på galler.
- Gör glasyren och bred den över mandelfyllningen.
Dekorera med lite färska jordgubbar, en god kopp kaffe till är ju underbart gott! Ett hållbart bakverk som jag förvarar i kylen!
Ha en skön sommardag!
Kram Katarina