Idag bjuder jag på en väldigt saftig och lättbakad äppelkaka! En kaka som jag brukar baka varje år i äppeltider, så lättbakad och smaskig! Den kan serveras ljummen eller kall med lättvispad grädde eller god som den är! Varsågod här är äppelkaka recept!
Äppelkaka recept
Den här saftiga äppelkakan kommer från klassiska kokboken ”Sju sorters kakor” och kallas också ”Fyriskaka”
Äppelkaka – recept
Fyriskaka
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Garnering
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk strösocker
1 tsk kanel
Servering:
Lättvispad grädde, med lite vaniljsocker i är väldigt gott. Om kakan serveras ljummen är det även gott med vaniljglass. Äppelkakan är även god och saftig som den är till en kopp kaffe eller te.
Äppelkaka – gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret och låt det svalna. Rör smör och socker pösigt.
- Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen.
- Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-40 min.