Krusbärsmarmelad

Krusbärsmarmelad

Idag bjuder jag på en himla god marmelad! Förstår inte att jag inte testat att göra krusbärsmarmelad förrut, den blev ju bara såå god! För ca 10 år sedan fixade jag våra första odlingslådor på landet, och då hittade jag en krusbärsplanta på rea…som den har gett bär! Jag kan varmt rekommendera att plantera en krusbärsbuske, det blir aldrig löss, fula blad och ger alltid stor skörd, (trots somrar med torka och oväder). Här är receptet på min krusbärsmarmelad.

Krusbärsmarmelad

Krusbärsmarmelad

En marmelad som blir så lagom saftig, syrlig och fräsch att den passar både till höstens mysiga te/sconesstunder eller på ostbrickan!

Krusbärsmarmelad
Yield: 1-2 burkar

Krusbärsmarmelad

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 30 minutes

Krusbärsmarmelad med citrus - fräsch, saftig och söt passar perfekt till höstens scones eller på ostbrickan

Ingredients

  • 500 g krusbär
  • 1/2 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • Saft av en halv citron

Instructions

  1. Skölj och plocka bort stjälkar och skräp från krusbären.
  2. Koka krusbären i en kastrull tillsammans vatten i 5 min. Mosa dem lätt med en slev.
  3. Tillsätt sockret och citronsaften, låt sedan marmeladen småkoka i ca 20-30 min.
  4. Gör marmeladprovet: Ta en tsk krusbärsmarmelad och lägg på en assiett och ställ i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen. Gör den det så får du koka lite till.
  5. Häll upp krusbärsmarmeladen på steriliserade burkar och förvara i kylen. Den håller i minst 14 dagar i kylen.
  6. Valfritt för längre hållbarhet, blanda i 1/2 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel) rörs ned i sylten när den kokat färdigt.
  7. Lycka till!

Krusbärsmarmelad med citrus

När jag letade runt efter ett bra recept, finns ju väldigt många! Kan man såklart byta ut sockret mot syltsocker. Det var socker som jag hade hemma, så därför tog jag det.

Olika smaksättningar, man kan smaksätta sin krusbärsmarmelad med många olika smaker, här är några förslag:
🌿 citron och ingefära
🌿 bara citron
🌿 fläder
🌿 kanel
🌿 ingefära
🌿 chili
🌿 wisky eller rom
🌿 vanilj

Krusbärsmarmelad – tips!

🌿 Använd gärna krusbär som är knappt mogna – de ge bäst konsistens till sylten.
🌿 Man kan koka krusbärsmarmelad på gröna, röda eller gula krusbär

Serveringstips:
💚 till det rostade brödet och scones
💚 till frukost/fil/gröt
💚 till pannkakor, ostkaka, våfflor, pannacotta, cheesecake
💚 till ostbrickan

Hållbarhetstips:
💜 Sockret gör marmeladen hållbar, god hygien vid tilllagning samt förvaring mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen i någon månad.
💜 Med syltsocker håller sylten upp emot ett år mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen i någon månad.
💜 Natriumbensonat ger extra lång hållbarhet. Röres ut i lite av marmeladen mot slutet av kokningen och rör i alltihopa när allt är färdigkokt.
💜 Sterilisera burkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.

Krusbärsmarmelad

Lycka till!

Kram 💖 Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen