Baka Ciabatta
Tänk vad gott det är med nybakt vitt frallbröd! Varma, fluffiga med krispig skorpa, och så en klick smör på…En av mina laster helt klart…skulle lätt kunna byta ut alla måltider mot en smaskig macka….Idag bjuder jag på det enklaste receptet på Ciabatta, superlättbakat och gott!
Hembakt Ciabatta – Otroligt lättbakat och gott!
Ciabatta
Jag har testat lite olika recept, och egentligen ska det jäsas riktigt länge…men som vanligt har man kanske inte en hel dag för att baka, så det här receptet är en snabb-bakad variant från Mitt Kök.
Ciabatta – recept:
Ingredienser
25 bröd
25 g färsk jäst för matbröd
5 dl vatten
1 dl
1 dl olivolja
2 tsk
2 tsk salt
12 dl
12 dl vetemjöl special
(du kan byta ut ca 2-4 dl mjöl till Durumvetemjöl)
vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke Häll på lite fingervarmt vatten (37°C).
- Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, och mjöl, allt utom saltet.
- Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin ca 10 min tills degen släpper bunkens kant. Häll i saltet vid slutet.
- Låt jäsa övertäckt med plast i minst 1 timme.
- Häll ut degen försiktigt på ett mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar. Jag formade det till 6 avlånga bröd.
- Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bröden. Lägg över duk och låt jäsa i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter.
- Pensla med vatten mot slutet för att få en fin skorpa. Låt kallna på galler.
Lycka till med bakningen! Idag är jag glad för igår lyckade jag äntligen ta tag med rensning av ett av alla förråden…och då hittade jag kabeln till keramikugnen…kanske kan bli lite drejning och keramikpyssel i sommar!
Ha en bra dag! ? Katarina