Spetskaka – en piffig sockerkaka, lätt och snabb att baka.
Recept (från boken Sju sorter kakor)
Ingredienser: 50 g smör,
2 ägg,
2 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
2 tsk vaniljsocker,
1 dl mjölk eller vatten
Glasyr:
2 msk smör,
1 dl socker,
2 msk grädde
Spetskaka
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt matfett och vätska. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Blanda alla ingredienserna till glasyren, och bred detta på kakan. Sätt in kakan i ugnen igen, och grädda tills kakan bildat ett spetsmönster och fått fin färg, grädda mellan 5-15 minuter.
Kakan kan man ju dekorera på lite olika sätt:
Förslag 1:dekorera med lite flagad mandel, florsocker och dekorkulor i pärlemor och ett spetsband.
Förslag nr 2: Tag ett tårtpapper och lägg på kakan, sikta florsocker över kakan, tag bort tårtpappret, Klart!
Lycka till!
Katarina