Hallonkaka, en supergod efterrätt!

hallonkaka

I helgen är det Valborg och då vill man ju ha något extra gott efter middagen! Idag har jag plockat fram ett gammalt recept som jag fått från en kär gammal vän! En supergod Hallonkaka, som man fixar ihop i ett nafs! Servera hallonkakan ljummen eller kall med en klick lättvispad grädde till.

hallonkaka

Hallonkaka med lättvispad grädde

Ingredienser:

  • 2 ägg 
  • 2 dl socker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 200 g frysta hallon
  • 100 g kylskåpskallt smör (här kan det räcka med 50 g)

Hallonkaka – Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175 grader. Använd en form på ca 28 cm, bakform eller pajform.
  2. Smörj formen med smör
  3. Vispa  2 ägg och  2 dl socker pösigt.
  4. Blanda  2 1/4 dl vetemjöl och  1/2 tsk bakpulver i en skål.
  5. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten.
  6. Häll smeten i formen (bild 2).
  7. Strö de frysta hallonen över kakan (bild 3-5).
  8. Hyvla det kylskåpskalla smöret över kakan med en osthyvel. Här kan man klart ta den mindre mängden smör. Platta till smörskivorna, så att de är jämt fördelat över kakan.
  9. Grädda hallonkakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
  10. Serveras ljummen eller kall med lättvispad grädde.

hallonkaka

Så smaskig och lättbakad hallonkaka!

Detta är verkligen en familjefavorit! Just kombinationen av den söta, sega kakan, de lätt syrliga hallonen, med en topp som är krispig. Gör kakan extra fina genom att pudra florsocker över kakan…det ser alltid proffsigare ut! Min kära vän brukade blanda i lite punch i grädde för en mer vuxen smak, man kan även blanda i lite finriven mandelmassa i grädde så blir det supergott

hallonkaka

Vill du läsa mer om varför vi firar Valborg i Sverige, klick på länken.

Lycka till med kakan och ha en supertrevlig Valborg!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen