Nu blir det riktigt goda grejer på bloggen! Vi har ju fastnat för att fritera saker här i vår familjen, och igår kväll åt vi den godaste efterätten på mycket länge! Ni kommer ihåg Mcdonalds äppelpaj med de frasiga friterade skalet fylld med saftig krämig äppelkompott! Det här är denna! Testa vetja ni kommer inte ångra er!
Mcdonalds äppelpaj – såå smaskig!
De här små pajerna har vi friterat i stekpannan, men de skulle säkert vara nästan lika goda om man stoppar de i ugnen eftersom de är gjorda av frasig smördeg! Det ska jag testa nästa gång!
Mcdonalds äppelpaj
Kanske inte det vackraste bakverken…fick hjälpreda i köket (mannen ville baka!)…så jag fotade under bakningen…nästa gång ska jag göra små cirklar eller hjärtan, för vackrare form! Men som sagt supergoda!
Äppelpaj – recept:
Mcdonalds äppelpaj
Smaskiga, frasiga äppelpajer med krämig fyllning! Servera ljumna med en kula vaniljglass!
Ingredients
- 3 äpplen
- 1 msk vatten
- 1/2 tsk malen kanel
- 4 msk strösocker
- 250 g färsk smördeg (rektangulär) (funkar med fryst tinad)
- 1 ägg
- 8 dl frityrolja
Instructions
- Skala och skär 2 äpplen i bitar och koka dem mjuka i vattnet i en kastrull under lock i ca 10 min.
- Tillsätt kanel och socker och mixa slätt med en stavmixer.
- Skär det sista äpplet i små tärningar ca 1 cm stora och vänd ner i moset.
- Skär smördegen i 6 kvadrater och fördela äppelfyllningen på ena halvan av kvadraterna. (Man kan även göra hälften så stora, så då blir det 12 st pajer)
- Vispa söder ägget och pensla runt kanten på kvadraterna och vik över deghalvan utan fyllning, kläm till runt om med en gaffel.
- Värm oljan till 180-190 grader i en kastrull
- Fritera pajerna, två åt gången ca 2 minuter, vänd dem efter halva tiden.
Baktips!
Koka äppelkompott
- Skala och hacka äpplena (2st äpplen ska vara till kompotten, spara ett till senare)
- Häll i en äppelbitarna, 1/2 tsk kanel, 4 msk strösocker samt 1 msk vatten i en kastrull.
- Låt koka under lock på (medelvärme)
- Mixa äppelkoket till en slät massa med en mixerstav.
Baka pajer
- Blanda i resten av de hackade äppelbitarna i äppelkompotten. (Hacka dem gärna i mindre bitar typ kvadrater 1×1 cm)
- Kavla ut smördegen (om den är fryst tinad och ganska tjock) om du har vanligt färsk deg är det bara att skära kvadrater av smördegen.
- Lägg på lite äppelkompott på smördegsrutorna.
- Pensla kanterna med uppvispat ägg, vik ihop och kläm kanten med en gaffel.
Fritera äppelpaj
- Värm oljan till 180-190 grader i en kastrull (tänk på att ha lock redo. Man kan också använda en fritös. Ett alternativ är att baka pajerna i ugnen, tänk på att pensla pajernas ovansida med vispat ägg.
- Fritera pajerna två åt gången ca 2 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Servera pajerna ljumna med vaniljglass till. Jag hade tre pajer över coh det fungerade hur bra som helst att värma i ugnen nästa dag, lika frasiga och goda! Så den här efterrätten funkar bra att förbereda!
Vill ni testa ett annat recept på äppelpaj klicka in!
Lycka till!
Kram 💖 Katarina