Lakritskola i godispåse
Hej kära följare! Vad kul att ni blivit fler både här på bloggen, på Facebook och Instagram! Tusen tack! Det ger mig bara mer inspiration till att dela med mig av recept och pyssel! Sommaren har ju kommit till Sverige nu så här slutet av augusti… så det gäller att njuta av de sista strålarna, och samla saker i naturen för höstens pyssel! Jag samlar stenar, snäckor, växter och bär! Idag delar jag med mig av ett väldigt gott recept på lakritskola! Paketera kolorna i fina papperspåsar och häng en etikett runt påsen, så har du en gullig present till godisälskaren!
Lakritskola som present
- Recept på smaskig kola från Baka.se
- Små papperspåsar från Lagerhaus
- Svartvitt garn och hjärtetikett från Panduro
Lakritskola med lakritsströssel
Ingredienser
- 100 g smör
- 2½ dl strösocker
- 1-2 msk Dr. Oetker lakritsextrakt. För starkare lakritssmak, öka mängden.
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl farinsocker
- ½ dl Dr. Oetker glykos
- ½ tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- Strössel: flingsalt och Oetker salt lakritsströssel
Lakritskola
Gör så här:
- Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omröring i 3-5 minuter till gyllenbrun färg.
- Tillsätt lakritsextrakt, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker. Låt koka utan lock tills smeten klarar kul-provet eller är 124 grader, ca 20 min.
- Häll i en form med bakplåtspapper, ca 20*25 cm. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i bitar och slå in i papper.
- Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast och hård
- Strö lite flingsalt och salt lakritsströssel över kolan innan den stelnat helt.
Pyssla ihop en Gåbort-gåva
- Skär kolan i bitar.
- Paketera varje kolabit i bakplåtspapper/smörpapper
- Lägg kolorna i påsar, skriv på etiketten och knyt ett fint snöre. (Jag valde att ha allt i svart/vitt så att det matchar lakritskolan!
Om du är riktigt pysslig, så kan du vika dina egna påsar och göra egna etiketter! Det kommer jag att visa mer av i höst!
Testa att göra kolorna! De är verkligen supergoda, om du gillar lakrits! Investera gärna i en termometer, det är verkligen ett toppenredskap att ha vid kolakokning!
Ha en jättebra dag!
Hälsningar Katarina