Knäckstrutar
Knäck är nog det godiset som känns mest juligt på julens gottebord! Knäckstrutar eller knäckklubbor, är så gammaldags på något vis. Det här måste provas!
Knäckstrutar – knäckklubbor
Recept kommer från Arla
Lär dig hur man gör knäck när den är som allra godast! Detta är det klassiska receptet på knäck med mandel och ströbröd i smeten.
Receptet gäller för 75 st vanliga, det räcker till 8-10 knäckstrutar beror på hur stora strutarna är
Ingredienser
- 2 dl Arla® vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1 dl skållad, hackad mandel
- 2 msk ströbröd
- 2 msk Arla® Svenskt Smör
Material till strutarna:
- Bakplåtspapper
- washitejp
- randigt band
Knäckstrutar – gör så här
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 15-30 min.
- Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
- Gör strutar av bakplåtspapper/smörpapper, och washitejp.
- Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
- Ställ strutarna i en skål med strösocker, så står de stadigt. (sockret kan hällas tillbaka i påsen igen efter knäckkokningen.)
- Häll i knäckmassan i strutarna, låt stelna svalt.
- Vira ihop dem och knyt randiga band.
- Obs! Man kan sätt i pinnar i knäckstrutarna, så är de enklare att äta som klubbor.
- Toppen kan man dekorera med kokos eller polkakross!
God jul!
Kram Katarina