Julgodis – knäckrutor

Julgodis

En gång om året, till jul gör jag eget godis. Det är något speciellt med just hemmakokt godis till julafton. Jag smygstartade med ett par godissorter till min pysselkväll. Det blev en dumle fudge som ni kan klicka in till receptet, och dagens julgodis, knäck i form, som jag skurit i bitar, doppat i choklad och toppat med polkakross. Väldigt lättbakat och smaskig kombo!

Julgodis

Julgodis – knäck i rutor

Julgodis

Julknäck – recept:

⭐️ 2 dl vispgrädde
⭐️ 2 dl ljus sirap
⭐️ 2 dl socker
⭐️ 1 dl skållade/hackad mandel
⭐️ 2 msk smör

⭐️ 200 gr mörk choklad, krossade polkagrisar

Knäck

Julgodis – knäck – gör så här:

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.
  2.  Tillsätt mandel och smör. 
  3. Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form ca 20×30 cm. Häll knäcksmeten i formen låt svalna helt.
Skär i rutor
4) När knäcken svalnat helt, så kan man skära den i rutor med en vass kniv. Man kan hålla kniven under varmt vatten eller ta lite olja på kniven så går det lättare att skära. Låt knäcken ligga framme i rumstemperatur innan chokladdoppet.
Julgodis
5) Kan man temperera choklad är det att föredra, då blir de blanka och fina. Annars funkar det med vanlig smält choklad. Knäckrutorna är finast första dagen, sedan blir de lite grå…Då kan man använda mitt tips att pudra lite florsocker över alltihopa…så blir de fina igen!
Julgodis

Mitt tips är att koka inte knäcken för länge, hellre lite segare än vanlig, så blir det som allra godast!


Lycka till!
Kram 🧑‍🎄 Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen