Fyriskaka
Äppelsockerkaka från boken Sju sorters kakor
Den här äppelkakan har jag bakat massor av gånger, den blir supergod och är saftig i flera dagar!
(Fatet har jag tillverkat själv i stengodslera, se under mina hantverk)
Ingredienser:
125 g smält smör eller rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2-3 skalade äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Rör ner äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en smord och bröad form. Skala äpplena, skär i klyftor och stick ner dem i smeten. Strö över socker blandat med kanel. Grädda i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Den är jättegod, prova!