Engelska scones i virkad korg

engelska scones

Engelska scones i virkad korg

Tänk nu kom verkligen hösten med regn och rusk…så då är det ok att vara inomhus och baka och pyssla! Helt ok för mig, man kan tända lite ljus, börja göra det höstmysigt inne, och förstås dricka te och äta scones med marmelad! Dagens gåbort-present är hembakade små miniscones, hemkokt jordgubbsmarmelad tillsammans med ett gott te i en virkad korg! Korgen har jag fått hjälp med, då jag inte är något virkproffs ha ha..men jag har bakat scones, kokat sylt och pysslat med dekorationen.

engelska scones

En härlig höstpresent ”Engelska scones, hemkokt marmelad i en egenvirkad korg” Mycket pyssel och kärlek i en och samma gåva!

engelska scones

Engelska Scones

De här sconesreceptet är väldigt bra! Det har jag hittat på matbloggen ”Matplatsen” en toppensida om du vill ha mat och bakinspiration, så fina bilder! Engelska Scones är ju lite annorlunda jämfört med våra svenska scones, lite fluffigare helt enkelt! I England äter man ”clotted cream” till sconsen med marmelad, det är såå gott. Men ett riktigt gott alternativ till clotted cream är att ha Philadelphiaost. Här kommer recepet!

engelska scones

engelska scones

engelska scones

Engelska scones, recept

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Till pensling
2 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör så här:

  1. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
  2. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
  3. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. Jag använde snapsglas till detta, så då blev de lite mindre och många fler. Tänk bara på att det går snabbare att grädda dem i ugnen!
  4. Pensla med grädden.
  5. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.

Hemkokt jordgubbssylt

Hemkokt jordgubbsmarmelad

Varje år när det är jordgubbstider brukar jag koka en sats marmelad och sylt! Det är bara så gott att ha på sconsen, på filen, på pannkakorna…och det är inte alls svårt att koka sylt.

Klassisk jordgubbsmarmelad kryddad med en aning vanilj.

Receptet gäller för 5 dl

Ingredienser

  • 1⁄2 vaniljstång eller 1/2 krm vaniljpulver
  • 300 g jordgubbar
  • 2 – 3 msk vatten
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 3 dl syltsocker

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skär jordgubbarna i bitar. Koka upp vaniljstång och frön med jordgubbar, vatten och citronsaft i en rostfri kastrull. Låt sjuda under lock ca 10 min, rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt syltsocker och fortsätt koka 2-3 min under omrörning. Plocka upp vaniljstången och häll upp i väl rengjorda burkar. Låt svalna och förvara i kyl.

virkad korg

engelska scones

Virkad korg

Det här mönstret kan man hitta på Drops hemsida, helt gratis, så jag delar med mig av det här på sidan. Ta de färger du har hemma eller gör den enfärgad! Lycka till!

ROPS 152-34
DROPS Design: Modell nr w-502
Garngrupp C eller A + A
———————————————————–
LITEN KORG:
Mått: Diameter: 21 cm. Höjd: 6 cm
Garnåtgång:
DROPS PARIS från Garnstudio
150 g nr 19, ljus gul

DROPS VIRKNÅL NR 4 – eller det nålnr du måste använda för att få 17 fm x 19 v på 10 x 10 cm. 9 stjärnor på 10 cm på bredden.
———————————————————–
STOR KORG:
Mått: Diameter: 23 cm. Höjd: 9 cm.
Garnåtgång:
DROPS PARIS från Garnstudio
200 g nr 35, vaniljgul

DROPS VIRKNÅL NR 4 – eller det nålnr du måste använda för att få 17 fm x 19 v på 10 x 10 cm. 9 stjärnor på 10 cm på bredden.

VIRKTIPS:
Alla v med fm börjar med 1 lm och avslutas med 1 sm i den 1:a fm i början på v.
———————————————————-
LITEN KORG:
Arbetet virkas från botten och upp.
Virka 4 lm med nål 4 med ljus gul och slut dem till en ring med 1 sm i 1:a lm.
VARV 1: Virka 6 fm om lm-ringen – LÄS VIRKTIPS!
VARV 2: Virka 2 fm i varje fm = 12 fm.
VARV 3: Virka 1 och 2 fm varannan gång i varje fm v runt = 18 fm.
VARV 4: Virka 1 fm i varje fm, men i var 3:e fm virkas det 2 fm = 24 fm.
VARV 5: Virka 1 fm i varje fm, men i var 4:e fm virkas det 2 fm = 30 fm.
Fortsätt med att virka 1 fm mer mellan ökningarna tills korgen mäter ca 20 cm i diameter. HÄRIFRÅN MÄTS NU ARB!
Härifrån virkas det stjärnmönster fram och tillbaka med början från rätsidan så här:
VARV 1: Virka 3 lm, hämta upp 1 m i 2.a och 3:e lm från nålen, plocka upp 1 m i bakre maskbågen av nästa fm, plocka upp 1 m i främre maskbågen av samma fm, plocka upp 1 m i nästa fm på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, * plocka upp 1 m i hålet, plocka upp 1 m i sidan på den sista av de 6 m, plocka upp 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, plocka upp 1 m i bakre maskbågen av nästa fm, plocka upp 1 fm i främre maskbågen av samma fm = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm *, upprepa *-* tills det återstår 1 fm på v, virka 1 hst i sista fm. Vänd.
VARV 2: 2 lm (ersätter 1 hst), virka 2 hst i varje ”stjärnhål”, avsluta v med 1 hst i sista m. Vänd.
VARV 3: Virka 3 lm, hämta upp 1 m i 2:a och 3:e lm från nålen, plocka upp 1 m i de första 3 fm på v = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, virka 1 lm, * plocka upp 1 m i hålet, plocka upp 1 m i sidan på den sista av de 6 m, plocka upp 1 m i samma m som den sista av de 6 m plockades upp i, plocka upp 1 m i var och en av de nästa 2 m = 6 m på nålen, gör ett omslag och drag genom alla 6 m, 1 lm *, upprepa *-* tills det återstår 1 fm på v, virka 1 hst i sista fm. Vänd.
Upprepa v 2 och 3 tills arb mäter ca 11 cm på höjden – avpassa efter varv 2. Avsluta och klipp av tråden – låt det vara kvar ca 25 cm tråd att sy med.

MONTERING:
Sy ihop i sidan och fäst trådarna. Vik in kanten dubbelt.
———————————————————-

STOR KORG:
Det virkas på samma sätt som LITEN KORG med vaniljgul, men det ökas tills botten mäter ca 23 cm i diameter. Stjärnmönstret upprepas tills arb mäter ca 17 cm på höjden.

Hoppas du lyckas med att göra den fina korgen! Om du inte kan eller gillar att virka, är det bara att lägga hela höstpaketet i en fin pappkasse, kartong eller köpa en fina korg! Gör det du tycker är roligt och är bra på, en present är alltid uppskattad oavsett om den är handgjord eller köpt!

Presentinslagningstips!

Material: En pappkasse, jutesnöre, lim

Verktyg: Sax, 2 runda föremål ex liten skål och tallrik, penna

Gör så här:

Börja med att rita två olika stora cirklar,en mindre cirkel till syltburken och en större cirkel(använd ex en tallrik) till struten. Använd en vanlig brun pappkasse.

Marmeladburk: Jag har använt baksidan på kassen som utsida till burken. Pappret är så fint och lite extra glansigt på den sidan. Limma fast pappret på locket, och knyt ett jutesnöre lite enkelt runt locket.

Strut med Scones: Vira den större cirkeln till en strut, limma lite för att den ska hålla ihop. Knyt ett jutesnöre som dekoration.

engelska scones

Fyll den virkade korgen med struten med scones, marmelad, ett gott te, en tesil och kanske ett recept!

Lycka till!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen