Päronpaj med nötter
I helgen fixad jag ihop en smaskig efterrätt, en supergod päronpaj med ett täcke av blandade nötter från julen. Superenkel klassisk smuldegspaj med päron som får extra finess av alla nötter! En hjärtform passar ju bra till ❤️-dagen!
Päronpaj med nöttäcke – en lättgjord paj med smaskigt nötigt täcke!
Päron och en blandning nötter… Nu är det bara att sätta igång och knäcka nötter…
Päronpaj med nötter
Receptet hittade jag hos Matmagasinet, den här mängden nedan räckte till två mindre pajformar.
6 portioner
Tid: 45 minuter
¾ dl strösocker
75 g smör, mjukt L
1¼ dl vetemjöl
75 g blandade nötter och mandlar,
t ex sötmandel, hasselnötter och valnötter
6 mogna päron
ev smör till formen L
Päronpaj – Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg socker, smör och vetemjöl i en skål och nyp eller hacka ihop till en smulig deg.
3. Grovhacka nötblandningen och vänd ner den i degen.
4. Skala päronen och halvera dem. Gröp bort kärnhus och blomfäste. Lägg dem i en ugnsform, smord eller klädd med bakplåtspapper som bilden visar.
5. Fördela smuldegen ovanpå päronen. Grädda pajen mitt i ugnen 10–15 minuter tills den har fått fin färg. (Det tog längre tid att grädda mina pajer, ca 20 minuter…så håll koll på pajens färg för att få till rätta krispiga toppen)
Servera med en kula vaniljglass eller vaniljsås! Supersmaskigt ?
Lycka till! ? Katarina