Rosendals chokladmuffins
Här har ni helgens bakverk! Smaskiga lättbakade klassiska chokladmuffins, täckt med hemgjord chokladsås! Receptet kommer från en gammal favorit kokbok ”Rosendals trädgård” boken är fylld med superbra recept! Fotona och texterna är underbara! En kokbok som håller än trots att den kom ut i bokhyllorna 1994! Receptet är egentligen gjort för en hel kaka, men vi ville baka muffins, så här är det valfritt vad man vill baka. Lilla tjejen ville så gärna lära sig att göra marsipanrosor, så det är hon som står för hela dagens bakning, inklusive dekoration!
Rosendals chokladmuffins
Recept kommer från boken Rosendals Trädgårdskafé, med kocken Monika Ahlberg.
Kaka eller ca 12-15 stora Muffins:
- 100 g smör
- 1 1/2 dl mjölk
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 1/2 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Chokladsås:
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 1 1/2 tsk mjöl
- 2 msk socker
- 1 msk kakao
Dekorera med kokos, strössel eller en marsipanros
Chokladmuffins med chokladsås
Gör så här:
- Smält smöret och blanda med mjölken. Låt det bli fingervarmt.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och tillsätt detta till äggsmeten omväxlande med mjölkblandningen. Häll smeten i muffinsformar i en muffinsplåt (fyll ca 2/3 av formarna) eller häll smeten i en smord sockerkaksform.
- Grädda i 200 grader i ca 15-25 minuter för muffins, i 175 graders ugn i ca 30 minuter för en hel kaka. Prova med sticka, den ska inte vara kladdig (om man nu inte vill ha dem kladdiga).
Chokladsås:
- Smält smöret och häll i mjölken.
- Blanda mjöl och socker med kakao.
- Tillsätt blandningen till grytan under omrörning och låt allt koka till en ganska tjock sås. Rör åsen hela tiden så att den inte bränder vid.
- Bred såsen över kakan eller dina muffins, när chokladsåsen svalnat och är lite tjockare i konsistensen.
- Dekorera med kokos, strössel eller som här marsipanrosor.
Göra marsipanrosor:
Vi kikade på Icas beskrivning, och de blev ganska enkelt att göra dem efter den beskrivningen. Använd gärna en tandpetare för att fästa rosen på när du jobbar. Det här tyckte min 6-åring var lite svårt från början…men sen så lyckades det!
Vi gjorde egen rosa marsipan genom att blanda mandelmassa, florsocker och karamellfärg. Men vill du ha ett finare resultat så använd gärna färgad sockerpasta.
Servera gärna en klick grädde till de här smaskiga muffinsen!
Ha en jättebra fortsatt torsdag..missa inte ”Det stora tårtslaget” om du vill se hur bagarna gör otrolig tårtkonst!
Kram Katarina