Idag bjuder jag på ett ätbart pyssel! Lussebullar brukar jag baka i flera omgångar under hela december! Alltid på jakt efter det mest saftiga och godaste lussebullarna! I år har jag testat två varianter, dels en när man byter ut allt socker mot mandelmassa…med fyra paket saffran, de var inte de godaste! Nästa bak blev absolut bästa bullarna på många år…kanske inte de vackraste med med mest saffranssmak och så saftiga! Här är lussebullar recept!
Lussebullar recept:
Receptet kommer från Fridas bakblogg, en klar favorit! Man kan så klart lägga till mandelmassa i fyllningen och russin i degen, prova er fram till ert favorit recept! Jag har en gång provat lussebullar med en fyllning av mörk choklad och mandelmassa det var också en riktig höjdare!
Lussebullar recept
Det som är smidigt i det här receptet är att man brer på smörfyllningen och viker degen på tre och sedan skär remsor och rullar i den klassiska formen. Jag tycker ändå det känns juligt att rulla dem klassiskt! Väldigt enkelt också att baka på det här viset!
Lussebullar recept
Saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm
Ingredients
- Bulldeg:
- 500 g kall standardmjölk
- 50 g jäst
- 1 g saffran
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1100 g vetemjöl (ca 18 dl)
- 200 g rumsvarmt smör
- 0,5 tsk salt
- Fyllning:
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl vaniljsocker
- Topping:
- 130 g smör
- 2 dl strösocker
Instructions
- Börja med fyllningen: Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
- Saffransdeg: OBS! Köp bra saffran, en väldigt skillnad på sorter. Mortla den eller lägg den i lite sprit en stund.
- Strössla jästen i en bakbunke, tillsätt mjölken rumstemperatur/kall. Tillsätt alla ingredienser och arbeta ihop degen. Tillsätt mjölet i omgångar för att se att degen inte blir för torr. Hellre kladdig än torr. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter, eller knåda för hand lika länge.
- Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla till en rektangel. Det kan vara enklast att dela degen i två delar.
- Bred på vaniljsmörkrämen och vik i treslag.
- Skär i ca 2 cm breda remsor och rulla till de klassiska lussebullarna.
- Lägg bullarna pp bakplåtar och låt jäsa till dubbel storlek i ca två timmar.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 8-10 min. Låt dem svalna.
- Smält smör och pensla bullarna och strö på strösocker.
- Vill du frysa in lussebullarna (som ofta gör att de smakar ännu mer saffran) så frys in dem utan socker på.
- Lycka till! Det här årets bästa lussebak!
Saftigaste lussebullarna på många år!
🌟Kom ihåg att jäsa till dubbel storlek! Ett tips med lussedeg är att hellre ha den kladdig än för torr! Det ger mycket saftigare bullar, de kan bli lite platta i formen men hellre saftiga än perfekta i utseendet!
Lycka till med lussebullarna!
Kram 💖 Katarina