I helgen fixade jag äntligen nybakt bröd till frukost! Varför gör man inte det här oftare!, Det är ju både enkelt och himla gott! Rör bara ihop en deg på kvällen, sen in i kylen över natten. På morgonen är degen redo att bakas ut och skjutsas in i ugnen! Doften av nybakt bröd är ju obeskrivlig! Lägg till gott pålägg, fräscha grönsaker eller en god marmelad, samt en kopp nybryggt kaffe, det är ju bara bästa frukosten! Här kommer ett enkelt recept på nattjästa frukostbröd
Frukostfrallor
Så underbart gott och väldigt lättbakat med frukostbröd! Jag bakade dem helt naturella men smaksätt gärna med solrosfrön, nötter eller torkad frukt som tranbär, aprikoser eller äppeltärningar om du gillar det!
Nattjästa frukostbröd
Nattjästa rustika frukostabröd som är hur enkla som helst att baka! De jäser över natten i kylen, bakas ut på morgonen sen skjuts in iugnen!
Nybakta frallor är ju underbart till frukost! Servera med smör, skinka, ost och fräscha grönsaker eller en god marmelad!
Ingredients
- 1 msk torrjäst
- 4,,5 dl kallt vatten
- 1 msk honung
- 1,5 tsk salt
- 5 dl rågsikt eller grovmalt rågmjöl
- 4 dl vetemjöl special + 1 dl till utbakning
- Valfritt att tillföra 1 dl frön eller nötter och 1 dl torkad frukt som aprikos, tranbär eller äppeltärningar.
Instructions
- Blanda alla ingredienserna i en stor degbunke. Dvs. Torrjäst, vatten, honung, salt, rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt även smaksättning som ex nötter, frön eller frukt. (Jag bakade dem helt naturella denna gång, väldigt goda även då).
- Blanda till en kladdig deg, jag körde den en jättekort stund i min köksmaskin, men det går bra att röra ihop för hand.
- Täck bunken med plastfolie och sätt in i kylen över natten (ca 10 timmar).
- Ta fram degen på morgonen, stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Platta ut den något och vik den dubbelt. Pudra lite mjöl över och täck med plast och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader och stoppa in en bakplåt i ugnen.
- När degen jäst klart, skär ut tolv rektangulära bröd, och lägg dem på ett bakplåtspapper.
- Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret med bröden.
- Grädda i 12-20 minuter i mitten av ugnen tills bröden fått fin färg. Kolla och prova dig fram, alla ugnar är olika!
- Låt bröden svalna på galler. Smaka och njut med gott pålägg!
Härliga rustika frallor med knaprig yta och segt innehåll
Vill du ha tips på fler frukostfralle recept, så rekommenderar jag Lindas Bakblogg, hon har massor av bra recept!
Servera ljumna med goda pålägg!
Hoppas ni provar att baka detta! Vill du kika på ett recept med ljusare frukostfrallor, klicka på länken.
Lycka till! Kram 💖 Katarina
2 reaktioner på ”Frukostbröd – Nattjästa och lättbakade”
Körde du verkligen de där frallorna på 250g i 20 min??
Mina va klara på 12 min
Hej Daniel!
Ja tur att du kollade tiden, alla ugnar är så olika så man får ju prova sig fram med bakningen. Ska ändra i receptet genast, tack.
💖 Katarina