Baka Macarons

macarons

Baka Macarons

Jag har alltid tyckt att macarons ser så fantastiskt fina och goda ut. Det verkar vara en perfekt liten kaka till kaffet! Dessutom är de snygga att fota, och göra roliga förpackningar till. Ett riktigt fint Macaronsmärke är Laduree Paris. Gå gärna in på deras fina sida för att se perfekta macarons. I helgen testade min äldsta dotter och jag att baka macarons från boken Just Sweet från Manuela (Passion for baking). Jag tycker att resultatet blev riktigt bra för att vara första gången! Det sägs att macarons är bland det svåraste man kan baka! Här kommer receptet…

macarons

Macarons

(Recept från boken ”Just Sweet” Manuelas sötsaker)

Vi använde grundreceptet på macarons och gjorde fyllning med mörk choklad, blev riktigt gott!

Ingredienser (36 st):

35 g socker
120 g äggvitor, rumstempererad
150 g socker, till sockerlag
1/2 dl vatten, till sockerlag
1 droppe rosa karamellfärg
150 g mandelmjöl
50 g florsocker (med jordgubbssmak om du hittar)
100 g florsocker

Ugnstemperatur 150 grader

Choklad ganache

2 1/2 dl vispgrädde
250 g mörk choklad / eller vit choklad tag då mindre mängd grädde så att den stelnar!

eller hallonsylt

macarons

Macarons – smarta tips!

Här kommer några tips från norska bakproffset Manuela!

  • Köp gärna färdigt mandelmjöl, finns i hälsokostbutiken eller i mataffären. (går också att mala själv, men tänk på att det måste vara finmalt).
  • Viktigt att äggen är rumstemperade, annars är smeten svårvispad, och får inte rätt konsistens.
  • Använd två bakplåtar, dvs. sätt en extra ugnsplåt under den andra när du gräddar makaronerna.
  • Grädda alltid dina macarons på nedersta falsen i ugnen och använd aldrig varmluft.
  • Spritsa ut dina macarons på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem stå framme och vila ca 1-2 timmar, så att ytan torkar helt innan du ställer in dem i ugnen.

macarons

Macarons – Gör så här

  1. Vispa 35 g socker och hälften av de rumsvarma äggvitorna till en vit skummande marängsmet.
  2. Rör ihop 150 g socker och vatten till sockerlag i en liten kastrull. Värm upp till 118 grader C. Tillsätt försiktigt sockerlagen i marängsmeten. Se till så att du inte häller sockerlagen på själva smeten, utan mer på kanten.
  3. Tillsätt 1 droppe karamellfärg medan smeten vispas.
  4. Rör ihop 150 g mandelmjöl, florsocker och (florsocker med jordgubbssmak) och resten av äggvitorna.Blanda väl, tillsätt mer florsocker om det behövs. (Vi bakade utan jordgubbssmak, blev gott ändå!)
  5. Vänd ner marängsmeten med en slickepott. Det ska inte bli för tjockt, men inte heller för rinnigt.

Spritsa kakorna

  1. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, eller använd en speciell Macaronsgummimatta. Vi testade båda två, och jag kan säga att mattan var ganska onödig. Resultatet blev detsamma.
  2. Spritsa ut små toppar, med en spritspåse med en rund tyll, till ca en 5-krona stora. Mattan kan vara bra för att få lika stora macarons.
  3. Låt makronerna vila i 1-2 timmar. Man kan prova att skaka på plåten något för att få bort topparna på kakorna. Men vi fick inte bort dem helt, då jag tror att smeten var något för tjock. Det är bara att baka många gånger för att få fram exakt konsistens på smeten!
  4. Grädda på nedersta falsen i 150 graders ugn i ca 10-15 min.
  5. Låt svalna helt och låt vila i ett par timmar.

Chokladganache

  1. Lägg en tesked chokladganache eller hallonsylt mellan varje macarons.
  2. Göra chokladganache
  3. Värm 2 1/2 dl grädde och häll den över 250 g hackad choklad. Rör ganachen slät. Låt svalna och bred dem mellan makronerna. Obs! när man gör vit chokladganache så minska mängden grädde, till ca hälften annars stelnar inte ganachen, rör gärna ner några vaniljfrön för att göra den ännu godare.

macarons

macarons

macarons

Hjärtask till Makronerna

Jag tycker ju att det är så roligt att vika askar, så här har jag använt mig av hjärtaskarna som jag visat i ett tidigare inlägg. De passade så bra till Alla hjärtans dag, med några hjärtan på toppen av asken. Men jag tycker de passar vid andra tillfällen också. Klicka här för att se beskrivning på asken. Lägg lite cellufan inuti asken så att den inte blir kladdig, vik ihop den och ge bort i gåva!

Hoppas du har förstått beskrivningen. Den här typ av bakverk kräver ju lite tid, men det var det värt! Prova dig fram med roliga smakkombinationer och färger! Blanda sött, syrligt, färgstarkt och pastelligt! Det finns ätbara stämpelfärger och pennor nu på Panduro, så det kan ju vara roligt att skriva en fin text på kakorna!

Lycka till! och ha det så bra idag!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen