Rosa semla

rosa semla

Rosa semla

Idag är det ju den riktiga Fettisdagen, alltså dags för semlor! Vi har bakat så många semlor ända sen jul, för vi älskar semlor i vår familj, dock inte minsta tjejen… Så idag tänkte jag hitta på något nytt för att göra Semmeldagen lite extra piffig! Rosa semlor…det kanske är att förstöra klassikern. Men i år har semlan verkligen fått sig ett litet uppsving. Det har kommit semmelwraps, nutellasemlor, chokladsemlor, lakrissemlor, lchfsemlor och semlor med speciella mandelmassefyllningar…osv.

Så här kommer mitt recept på rosa semlor…

rosa semla

Rosa Semlor

Här delar jag med mig av ett saftigt recept, som jag bakat många gånger. Tillsätt gärna lite kardemumma i receptet, om du gillar det. Det här receptet har ni sett tidigare här på sidan,men det är så bra så jag tar med det igen!

(Recept från klassikern ”Sju sorters kakor”)

16 st

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Gör så här:

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.  Bra då om man har termometer.  Har man inte det så ska degvätskan i alla fall inte vara för varm.

Smula ner jästen i en bunke.  Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.  Blanda i hjorthornssalt och mjöl och arbeta degen tills den är smidig.  Låt den jäsa 30 min i bunken, under handduk/eller plastfolie.

Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta den.  Baka ut till bullar och lägg dom på bakplåtspapper på plåtar.  Jäs väl (ca 1 timme).

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min, i 250 grader.

rosa semla

Rosa fyllning till semlorna

Mandelmassa, vispgrädde, brödet från semlorna, rosa/röd karamellfärg

Gör så här: Riv mandelmassan, lägg i vispad grädde och lite ovispad grädde, och brödet från semlorna, som blir när du skär av locket på semlorna, och gröper ur en del bröd. Rör tills det blir en mandelmassekräm, nu tillsätter du några droppar rosa eller röd karamellfärg.

Dekorera semlan

  • Skär av locken på semlorna, och vispa grädden, tillsätt några droppar av rosa eller röd karamellfärg.
  • Spritsa med en stor, stjärntyll.
  • Pudra med florsocker, och spritsa en rosa topp, dekorera med minikulströssel i pastellfärg.

Resultatet:  Semlorna smakade lika gott som vanliga semlor!  Ett extra plus var att lilltjejen tyckte de var fina, så hon vågade faktiskt provsmaka locket! Rosa kanske lockar de små! Nästa gång ska jag nog testa att lägga lite hallon inne i semlan, som en extra syrlig överraskning!

Lycka till! /Katarina

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

1 reaktion på ”Rosa semla”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top