Baka de godaste lussekatterna
I helgen bakade vi lussebullar, vi brukar baka flera satser lussekatter före jul, och testa några olika recept. Det är ju så gott! Det här receptet tillhör den enklare sorten vanliga lussekatter, utan mandelmassa och kesella. Det är ju en smaksak vad man gillar, alla har ju sina favoritrecept. Jag tycker det här receptet var riktigt bra, de blev riktigt saftiga och smakade mycket saffran. Kom ihåg att ta fram alla ingredienser långt i förväg, så att de är rumsvarma när du börjar baka.
Här är receptet ”De godaste lussekatterna”(kommer från Ica)
Ingredienser
- 2 paket saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker
- 2 msk rom eller vatten
- 50 g jäst
- 175 g rumsvarmt smör
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
- 1/2 tsk salt
- 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
- 1 dl russin
- mjöl till utbakning
- 1 ägg till pensling
Så här gör du goda lussekatter
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för Ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till med julbaket!
1 reaktion på ”Baka de godaste lussekatterna”
Jättegoda!