Nåltovning ägg

Tova ägg

Äntligen har jag hunnit med att göra ett nytt påskpyssel till bloggen! Jag är så oerhört tacksam för att ni är inne och kikar på alla mina gamla pyssel ? Nu slår bloggen alla rekord med runt 4000 besökare per dag! ? Stort tack, det lockar fram pysselglädjen! Ett favoritmaterial är ull! Det blir så fint att göra saker till påsk, söta pastelliga och ulliga! Varsågoda dagens påskpyssel: Nåltovning av ägg

Tova ägg

Påskris med tovade ägg – Ett enkelt pyssel med ull och nål

Tova ägg

Nåltovning av ägg – material:

🐣 Kardad ull i olika färger
🐣 Filtnål och nåldyna
🐣 Snöre för upphängning

Stort tack Stoff & Stil för fin påskpresent med roligt material! Kika runt på deras sida så finner ni fina tyger, massa pysselmaterial och även många DIY-beskrivningar.

Tova ägg

Tova ägg – gör så här:

Man kan tova ull på två olika sätt. Antingen genom att ”tova” ullen med hjälp av vatten, såpa och att krama/forma fram former av leran. Det andra sättet är att använda en speciell, nål och nåldyna för tovning, och nålfilta fram formen på ullen. Dessa ägg är gjorda med den nålfiltade metoden.

Tova ägg

1) Plocka fram din nål, nåldyna och ull. Tag en liten bit ull, som du tror kan funka till ett ägg. Provforma med händerna.

Tova ägg

2) Man kan använda en färg eller blanda flera färger till ett ägg.

Tova ägg

3) Forma till ullen, linda ihop det till ett litet ägg och sätt i nålen.

Tova ägg

4) För nu nålen upp och ner genom ullen, så att nålen stöter i nåldynan. Var försiktig med nålen, den är väldigt vass. Tag loss ”ägget” då och då från nåldynan, vänd och vrid på ”ägget” och nåla vidare till önskad form. Forma även ägget med fingrarna.

Tova ägg

5) Efter en liten stunds nåltovande så får du fram ett ganska fast och fint ägg.  Ju mer du ”nåltovar” desto fastare form. Om du kikar närmare på nålen, ser du att det är som små taggar, det är detta som göra att ullen tovar ihop sig.

Tova ägg

6) Gör en ögla av en bit tråd och för in knuten i ägget, tag lite mer ull och tova fast öglan med nålen.

Tova ägg

Färggranna, fluffiga ägg

En samling ägg i olika färger, fixar de flesta på ett nafs. Med lite träning och försiktighet med nålen klarar alla av detta (dock ej de yngsta barnen), ett bra mindfullnesspyssel, då det krävs lite fokus.

Tova ägg
Tova ägg
Tova ägg

Årets första påskris är klart!

Hoppas ni provar, och ett stort lycka till! Man kan göra så mycket olika saker med ullen, jag tycker detta är ett bra nybörjarpyssel med ull.

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen