Midsommardukning

Midsommardukning

Tänk att nu närmar vi oss årets ljusaste dag och absolut den vackraste tiden…Midsommar! Jag har fått nöjet att skapa några sommarpyssel åt min fina samarbetspartner CC Hobby. Jag tänkte idag visa er ett riktigt somrigt pyssel, en Midsommardukning! Söta lyktor med pressade blommor passar väl extra bra till sommarens dukade bord. Lyktorna kan lysa hela natten och användas hela sommaren!

Betalt samarbete med CC Hobby

Midsommardukning

Midsommardukning – blommiga lyktor

Det här pysslet är verkligen enkelt! Det behövs ingen symaskin eller dyra tillbehör, och går snabbt att fixa ihop. Det som behövs är något dygn är att torka de pressade blommorna. Så ut och plocka blommor, gräs och blad i dikeskanterna!

Blommor

Plocka blommor – tips!

Mitt tips till er är att plocka de små blommorna och bladen. Här är några blomtips:

🌿 Klöverblad, gräs, Smultronblad, Rosblad, små Pelargonblad
🌸 Förgätmigej, Syren som plockas isär, Smörblommor, Bellis, Midsommarblomster, Hundkex..ja alla blommor som är små och skira. Man kan ju även också ta isär blommorna och pressa blombladen.

Midsommar material

Midsommarpyssel – material:

🌿 Blomsterpress artnr 57965
🌿 Vlieseline artnr 498121
🌿 Bomullstyg artnr 440800
🌿 Makramégarn artnr 414750
🌿 Decoupagelack för tyg (artnr 31936) eller limspistol.
🌿 Sommarblommor
🌿 Glasburkar, värmeljus

Verktyg: sax, strykjärn

🌸 Alla produkter kommer från CC Hobby. Ni ser säkert några fler produkter i bilden, jag kommer att visa ett till midsommarpyssel imorgon så håll utkik efter det!

Midsommardukning

Midsommarlyktor – gör så här:

Plocka blommor
1) Gå ut i naturen och plocka blommor, eller använd de blommor som du hittar i din butik.
Blompress
🌸 Plocka fram blompressen och alla blommor, dax att pressa blommor.
Pressa blommor
2) Öppna den söta blompressen. Det finns många sidor att samla blommor och blad. Blompressen är inte så stor så den är toppen att ta med i picknickkorgen. Det följer med två rejäla gummiband som håller ihop blompressen. Jag pysslade detta i stugan (men glömde gummibanden hemma, så jag använde ett vanlig snöre för att knyta ihop pressen, det gick hur bra som helst det med!)
Pressa blommor
🌸 Lägg blommorna plant och veckla ut blombladen, lägg på en ny sida och plocka mer blommor. Det finns 20 rejäla papperssidor i blompressen. Så samla hela pressen full med blommor. Blommorna håller fint i många år!
Blompress
3) Jag la på några stenar som extra tyngd. Låt torka ett dygn innan du använder blommorna till dagens pyssel.
Blommor
4) Plocka fram de pressade blommorna, Vlieselin, bomullstyg, glasburkar, decougelack och vitt rejält garn som ex. makramegarn. Du behöver en sax och ett strykjärn.

5) Mät ut en tygbit som ska pass kring din glasburk. Tag till en extra cm tyg som går under burken, och en cm så att tyget går omlott, samt 5 cm ovanför burkens kant. Allt kan jysteras med saxen i efterhand, tag hellre för mycket tyg än för lite.

6) Mät ut en lika stor bit av vlieslinet. Egentligen kan man göra detta pyssel med endast vlieselin, och strunt i bomullstyget, men vlieselin måste man ha för att blompysslet ska funka.

Blommor
7) Lägg ut de pressade blommorna i ett fint mönster på Vliselinet. Det ska vara den sträva sidan på Vliselinet som man lägger blommorna på.
Pressa blommor
Ännu ett blommönster, använd din fantasi och blanda blommor och blad! Man kan ju också lägga ut blommor som en mandala!
Stryk blommor
8) Lägg på bomullstyget på blommorna. ( Här man man också använda skirt vitt linnetyg. Det viktiga är att tyget är tunt, så att man ser blommorna!) Pressa med strykjärn på medelvärme utan ånga i ca 30 sek- 1 min. Lyft lite på tyget, tyg och vlieselin ska ha pressats ihop. Är det några öppningar, pressa ännu mer. Låt svalna och klipp fina kanter på ”blomtyget”
Blomtyg
9) Blomtyget är redo att användas till pyssel!
Midsommardukning
10) Plocka fram lim och burkar. Jag använde ett decoupagelack för tyg, som jag penslade på några ställe på burken och tyget. Det blir helt genomskinligt när det torkat, så det blir väldigt snyggt. Det går även bra att använda en limpistol, för att få fast tyget på burken.
Limma blomtyg
11) Limma först fast ena änden, rulla tyget, och limma fast andra änden. Jag lät Vlieselinsidan vara utvändigt, för då syntes blommorna mest, det är smaksak hur man vill göra.
Blomlykta
13) Låt limmet torka en stund innan du knyter fast ett snöre kring burkens topp.
Blompyssel
14) Klipp till en bit snöre till varje lykta, dax att duka fint till midsommar!
Midsommardukning
15) Fransa ändarna på garnet, gör gärna fler lyktor! Visst blir det en vacker midsommardukning!

Midsommardukning – lyktorna är klara!

De här var så kul att göra! Snabbt och gulligt fixar du en extra blommig dukning till Midsommar! Imorgon visar jag hur man gör somriga tygservetter med en annan teknik. På instagram kommer jag dela en film hur man gör, så kika gärna in där.

Ha en underbar dag!☀️

Lycka till med dagens pyssel!
Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen