Vinterpyssel is

Ispyssel

Nu gäller det att passa på medans vintern är som allra bäst! Soliga vintriga dagar med riktig kyla, det gillar jag verkligen! I förskolan där jag jobbar på dagarna försöker jag hitta på roliga pyssel som passar årstiden. Vinterpyssel med is är kul experimentpyssel som passar även de allra minsta barnen.

Vinterpyssel – Istavlor – Gör roliga istavlor, byggklossar eller måla på is – använd fantasin!

Ispyssel

Vinterpyssel med is – material:

För att göra istavlor:

❄️ Formar att frysa vattnet i: till istavlor tag gärna vidare(plattare formar), vi använde gamla matlådor.
❄️ Vatten (kranvatten ger dimmiga istavlor, kokt vatten ger mer klara istavlor) Vi gjorde med kranvatten.
❄️ Vattenfärg
❄️ Blomblad, färska och torkade, man kan även testa småstenar, pinnar, minikottar, snäckor etc.
❄️ Pärlor, glitterpulver, paljetter
❄️ kraftigt snöre för upphängning av istavla

Verktyg: kannor till vatten, vaxduk, penslar, små burkar till vattenfärgen.

Ispyssel

Vinterpyssel Istavlor – gör så här:

Tips: förbered väl

Mitt allra bästa tips när man ska pyssla med ett gäng barn, är att förbereda alla sakerna (tillbehören) till pysslet på ett sidobord. Tag endast fram en sak i taget som de ska pyssla med. För barn i åldern 2-5 är det bäst att ha en pensel var och en vattenburk..de kan ju dela på färgen. Det är allra bäst att alla når sina saker, välj tunga vattenburkar och kortskaftade penslar…annars välter gärna vattenburken. Den perfekta gruppen är ett gäng på fyra barn och gärna i samma ålder dvs. 2-åringen för sig och 5-åringen för sig. De som inte vill pyssla, tvinga dem aldrig utan låt dem stå bredvid och titta…ja lovar de flesta kommer och vill prova. Ha vaxduk för spill. Det här pysslet gjorde vi utomhus.

1) Häll i vatten i burken, låt barnen välja en vattenfärg…får de ta alla färgerna blir ju vattnet antingen svart eller brunt.

2) Låt dem välja glitter, paljetter och pärlor. Mitt tips är ge dem lite i handen eller håll i glitterburken…annars tar de hela burken. Låt dem röra runt med penseln. Man kan fråga barnen vad som händer…vilka saker flyter och vilka sjunker…

Ispyssel

3) Plocka fram en buffe av blomblad och pärlor och låt barnen (4-5-åringen) välja ut ex. Två röda blad, tre pärlor etc…på detta vis tränar de matematik. Med de mindre barnen kan man gå runt med burkarna och låta dem ta ett blad (träna pincettgreppet) eller ge dem ett blad för att lägga i sin vattenlåda..se upp så de inte stoppar dem i munnen.

Ispyssel

4) Här har vi en ”färdigdekorerad” istavla.

Ispyssel

Dax att frysa istavlorna

5) Istavlor i långa rader, lägg i ett rejält snöre som en ögla i ena kortsidan i vattnet i istavlan. Ställ ”lådorna” kallt utomhus eller stoppa in dem i frysen.

Ispyssel

Istavlorna är klara! Häng upp dem i ett träd som dekoration eller lek med dem

Ispyssel

Måla/experimentera med is

Material:
❄️ Mjölkartonger att frysa in vatten i.
❄️ salt (gärna i småburkar, med häll funktion)
❄️ Vattenfärg, vattenburkar.

Verktyg: vaxduk, gärna brickor då det rinner vatten, penslar, en sax.

Ispyssel

Måla på is – gör så här:

Förberedelser: 1) klipp av toppen på mjölkpaketen (OBS! Spara gärna andra delen på mjölkkartongen, och locken till kommande pyssel),häll i vatten, ställ i frysen, eller låt dem frysa utomhus. Lägg ut vaxduk, varsin mjölkkartong med is. Förbered ett sidobord med saltkar, färg, vatten och penslar.

Ispyssel

1) Låt barnen försöka lossa isen ur mjölkartongen, låt dem hjälpa varandra. Man kan hjälpa dem lite genom att riva i hörnen på mjölkkartongen så går det lättare. Vi vänder och vrider på isblocket, kikar på alla luftbubblor, och känner att isen är kall och hal.

2) Börja med att barnen får hälla salt på isblocket…Vad händer? Jo isen smälter det blir håligheter där saltet hamnar.

3) Sedan får de måla på isblocket med vattenfärg. Där isen har legat bildas det ett hålig yta.

Ispyssel

4) Vi vänder och vrider på isblocket, målar med fler färger och häller på mer salt….Experimentet är klart! Dax att lägga ut iskuberna i snön.

Ispyssel

5). En extra kul aktivitet när alla barn lagt ut sina iskuber i snön, är att de får låna mobilen och fota sin egen iskub. De blir så stolta över att fota själva!

Iskuber i regnbågens färger i snön – här kan man lägga ut olika mönster och fota.

Bygge med isklossar

Vi lät isklossarna ligga kvar ute i snön, många gillade att leka med dem. Vi byggde torn, la dem i pulkorna, kikade igenom dem mot solen, och vissa kastade runt dem..Obs! Man kanske ska se upp så ingen kastar en hård iskub på någon….så isklossarna fick vara framme en stund för observation, sen fick de ligga i snön utanför gården och smälta…Skönt med ett pyssel som inte behöver sparas i någon låda…bara ett fint minne helt enkelt!

Lycka till med era ispyssel! Vill ni ha mer inspiration till barnpyssel, klicka på länken.

Ha en härlig söndag! Kram ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen