Fågelmat

Tänk vilken vinter vi har i år! Såå kallt och massor av snö, roligt och helt otroligt! För ett par år sedan gjorde jag några pyssel med fågelmat. Nu tänkte jag det var dax igen för en ny pysslig variant till fåglarna, som har det extra svårt i kylan. Eftersom vi närmar oss Alla hjärtans dag så kan det ju vara extra kul att fylla en buske med massa hjärtan med fågelmat!

Formar

Fågelmat – Hjärtan

Fågelmat

Fågelmat – material:

🐦 Fågelfrön
🐦 Cocosfett
🐦 Toarullar

Verktyg: skål, micro, sked, limpistol, sax

Fågelmat

Fågelmat – gör så här:

Jag hade cocosfett hemma sedan julgodisbaket, det funkar säkert bra att använda kokosfett på burk också, bara det stelnar när det är i rumstemperatur. Jag har ingen exakt mängd av cocosfett eller frön, så smält lite fett till att börja med och ös i så mycket frön som möjligt så massan blir tjock och trögflytande.

  1. Hacka cocosfett, smält i micro eller i kastrull.

2. Klipp till remsor av toarullar, två remsor per hjärta, ca 1,5 cm tjocka. Limma ihop i toppen och veckla ut som ett hjärta och limma ihop i botten. (Ni kan kika på filmen längre ned i inlägget, så ser ni hur man gör).

3. Limma fast ett band för upphängning. Jag använde några färggranna sidenband som jag hade kvar från gamla pyssel.

🐦 Det funkar också toppen att bara klippa ringar av vanliga toarullar och använda som form.

4. Häll i fågelfröna i det smälta cocosfettet, så mycket som möjligt så massan blir trögflytande. Det gör inget om den stelnar något, för då rinner inte cocosfettet igenom formarna.

5. Lägg ut ett bakplåtspapper på en bricka eller tallrik, ställ dit formarna. Häll i massan i formarna, det gör inget att det rinner ut lite cocosfett, allt stelnar sedan och då är det bara att skära bort överflödigt. Låt stelna över natten.

6. När fågelmaten har stelnat, jag väntade något dygn innan de lossades från bakplåtspappret.

Fågelmat

Fågelmaten är redo att serveras!

Jag hängde upp mina hjärtan i närmaste buske, varsågod fåglarna! Det här pysslet kan vara kul att göra tillsammans med barnen. Vill man piffa till hjärtana extra mycket kan man måla dem med hobbyfärg innan man fyller dem, det skulle bli extra gulligt och färgglatt i vinterbusken.

Ha en riktigt fin vinterhelg!

Kram ☃️ Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen