Sy grytlappar

Sy grytlappar

Sy grytlappar

Den här sommaren hade jag planerat att sy flera saker ….men så blev det såå fint väder…då passade jag på att vara utomhus hela sommaren! Att sy känns som perfekt pyssel för hösten, så mysigt att plocka fram symaskinen igen! Första syprojektet är ”Fjärilsgrytlappar” i kraftigt flamingotyg, ett väldigt lättsytt projekt! Grytlapparna passar fint i stugan…där jag har somrig stil i blåvitt året om! Här är dagens sytips!

Sy grytlappar

Fjärilsgrytlappar med lagnettsöm

Fjärilsgrytlappar

Grytlappar – material:

? Tyg Flamingo Stoff&Stil

? Mönster från Stoff & stil  artnr 90269-00

? Använd ett kraftigt värmetåligt tyg som mellanlägg (jag använde bordsduk)

Tillbehör: vävt band, broderigarn, nål, tråd, symaskin

Tyget är en sommarpresent från Stoff & stil, osäker om det finns kvar i sortimentet, men det finns många liknande i tygsorten Jacquard, som är ett rejält tyg i fin kvalitét.

Sy grytlappar

Sy grytlappar i fjärilsmodell

Här är en enkel beskrivning hur man gör. Har man inget mönster, så kan man ju rita ett på fri hand…en grytlapp kan ju se ut precis hur som helst…en katt, en blomma, en glassstrut….ja det är bara att plocka fram fantasin. Ett mönster kan ju vara väldigt bra att ha för att komma igång med sömnaden, och det är bra att spara om man vill sy flera.

Fjärilsgrytlapp – gör så här:

1) Rita av mönstret på smörpapper. Det ska vara dubbelt tyg av fickorna på baksidan av fjärilen, men när tyget är så rejält, så kan det räcka med att endast ha ett enkelt tyg som ficka, annars kan det bli för tjockt tyg för att få plats i symaskinen.

2) Nåla fast mönstret på tyget, tänk på att det ska ligga rakt. Klipp efter kanten på mönstret, sömsmån är inräknat i mönstret.

3) Nu har du alla delarna färdigklippta, även det vita mellanlägget. Sicksacka alla kanterna på flamingotyget, så att det inte repar upp sig. Pressa alla långsidorna på fjärildelarnas kanter, med ett strykjärn. Sy raksöm på alla raka kanter på fjärilsdelarna.

4) Lägg den stora fjärilen med rätsidan mot golvet, lägg på mellanlägget. Nåla fast de två större fjärilsdelarna, med rätsidan mot mellanlägget. Sy raksöm runt hela fjärilen.

5) Vänd ut och in, så att den blir lät och fin.

6) Dax att sy fickorna. Lägg de fyra delarna, två och två, rätsida mot rätsida, och syihop runt kanten med raksöm.

7) Nåla fast vingarna på baksidan av den stora fjärilen, och sy med en raksöm runt hela kanten…Nu blev detta för tjockt för min symaskin, så jag valde att sy för hand med fin lagnettsöm runt hela fjärilen. Tycker det blev extra gulligt!

8) Sy två stycken raksömmar längs mitten av fjärilen, för att sy fast bakstycket i värmetyget.

9) Plocka fram broderigarn och nål.

Sy grytlappar

Sy lagnettsöm

Här är en enkelt bild hur man syr lagnettsöm. Sy nerifrån och upp, trä sedan in nål och tråd genom trådöglan och dra till…då blir det en fin kant runt hela grytlappen. Det finns massor av filmer på Youtube, hur man gör.

Sy grytlappar

En fjäril med blå lagnettsöm och en med rosa söm.

Sy grytlappar

Grytlapparna är klara!

Sy fast en bit vävt band, rep eller en tygbit som en ögla. Jag sydde fast bandet för hand på baksidan av fjärilen. Nu är de klara att använda!

Hoppas ni fått lite inspiration att plocka fram symaskinen! Jag kommer definitift att sy fler saker den här hösten!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen