Sy en kudde

Sy en kudde

Sy en kudde

I går visade jag hur köket blivit uppfräschat med lite nya gråa höstfärger. Idag tänkte jag visa er hur man syr superenkla kuddfodral! Visst finns det massor av fina färdigsydda och billiga kuddfodral…Men med några sömmar med symaskinen, kan man ju sy kuddar av sina favorittyger, och välja riktigt dyra tyger om man vill! Do it yourself…funkar ju alltid!

Sy en kudde

Sy en kudde – på enklaste sättet!

Sy en kudde

Sy kuddfodral – Material:

  • 1 meter tyg à 150 cm bredd, sydde jag två kuddar à 45 cm x 45 cm. Då blir det lite tyg över.
  • Ett gammalt kuddfodral som mall.
  • De 2 Färdigsydda kuddfodral i sammet kommer från Ohlsons tyger, och kuddfodralet med bladtryck och det grå linnelooktyget har jag sytt med tyg från Ohlsonstyger

Verktyg: Symaskin, Strykjärn, Nålar

Sy en kudde

Sy en kudde – Gör så här:

1) Vik tyget först dubbelt på längden. Lägg dit ett kuddfodral som du använder som mall. Drag nu i tyget, så att den delen av kudden som ska bli framsidan på kuddfodralet, får exakt samma mått som din kuddmall. Baksidan blir då längre, ungefär en halv gång längre än framsidan på kudden. Klipp med 1 cm sömsmån. (Här använde jag ett något större kuddfodral (50 cm) än jag tänkt ha, så därför klippte jag längs kanten.)

Sy en kudde

2) Två sidor till kudden. Baksidan till vänster och framsidan till höger.

Sy en kuddeSy en kudde

3) Vik baksidan dubbelt och klipp längs vikningen. Då får du två delar till baksidan och en del till framsidan.

4) Fixa fina kanter på kuddens baksida:

Bild 1) Tänk på att vända mönstret åt samma håll när du stryker upp kanterna, så att även baksidan av kudden blir fin. Vik upp 1 cm kant och stryk.

Bild 2) Vik kanten ännu en gång och stryk (På detta sätt slipper du att sy sicksack längs kanten)

Bild 3) Kanterna är fint strykna.

Bild 4) Sy raksöm längs kanterna.

Bild 5) Lägg tygets framsida synligt mot dig. Lägg först ena baksidetyget med tygets mönster mot framsidetyget, lägg sedan dit det andra baksidetyget, så att det går omlott på baksidan.

5) Sy ihop kudden

Bild 1) Lägg baksidorna och framsidan mot varandra Bakstyckena ska ligga omlott och vara ca en decimeter extra tyg.(Obs. Som ni ser så sydde jag faktiskt upp fel kant, så därför ser det ut som det gör på bilden. Den ena baksidedelen fick jag sy båda sidorna på, så kan det gå när man missar mönsterpassning.)

Bild 2) Sy en raksöm runt hela kuddens kant.

Bild 3) Jag struntar här i sicksacksömmen, eftersom det ska gå snabbt och vara enkelt. Det behövs sällan på insidana v kuddfodral. ( Brukar sy det på linnetyg, som lätt fransar upp sig)

Bild 4) Vänd kuddfodralet sätt.

Bild 5) Stoppa in en kudde, klart!

Sy en kudde

Hoppas ni har hjälp av min enkla sybeskrivning!

Ha en jättebra fredag! ?

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen