Sidenscarfs – Diy

Sidenscarfs

Idag tänkte jag visa ett helt nytt pyssel, som jag aldrig testat förut! Det blir egendesignade sidenscarfs, ett himla roligt och lättpysslat Diy! Jag gillar ju att prova på nya pysselkit, det här Diy-kitet kommer från Slöjddetaljer. Så tacksam och glad att jag fått möjlighet att prova det här, hoppas på att inspirera er idag att prova på något nytt!

(Samarbete med Slöjddetaljer)

Sidenscarfs

Sidenscarfs – ett roligt pyssel för alla!

Jag skapade fem sidenscarfs med olika material och metoder, väldigt kreativt och framförallt glädjefullt!

Sidenmåleri

Sidenmåleri – Diykit – material:

Den här boxen kommer från Slöjddetaljer och innehåller 6 st färger, två tuber med kontur-färg guld/genomskinlig, en burk grov salt, två bitar sidentyg, nålar, mallar samt en pensel. Perfekt kit att ge bort till någon som har allt!
🌸 Diykit med det mesta
🌸 Vaxduk
🌸 Träram
🌸 Sprayflaska med vatten
🌸 Symaskin
🌸 Strykjärn
🌸 Köpte till fodertyg och duchesse-tyg för mer scarfspyssel.

Sidenscarfs

Sidenscarfs – gör så här:

Sidenmåleri

Sidenmåleri – olika tyger

Jag använde mig av alla saker i kitet. Man kan använda själv kartongen som ram att fästa sidentyget på eller använda en träram (jag hade en hemma i mina gömmor). Jag testade både sidentyget som följde med, samt köpte till tyg från tygaffären som fodertyg och duchesse siden. Olika tyg ger helt klart olika resultat, så testa dig fram!

Sidenpyssel
  1. Stryk gärna sidentyget först. Montera fast sidentyget på en ram med hjälp av nålarna, det är enklast om det är välspänt.
  2. Plocka fram färger, penslar, någon vaxduk att ha under. Papptallrikar eller äggkoppar att blanda till olika färgnyanser.
Färger

Färgerna kan blandas med varandra, använd en liten blandningskopp.

Färgtub

3) Använd tuben med ”gutta” en sorts kontur-färg som är genomskinlig och gör att sidenfärgen inte glider in i varandra.

Måla rutmönster:

4) Rita mönstret med färgtuben, man kan använda en linjal som stöd, eller köra på fri hand. Det är viktigt att det inte finns några mellanrum i ”guttan” för då rinner färgen ut. Det finns genomskinlig gutta och färgad. Den genomskinliga tvättas bort och sidentygets färg blir synlig. Den färgade guttan ska sitta kvar på tyget vid fixering. Vill man skriva ut något motiv kan man enkelt kalkera motivet på det genomskinliga sidentyget.
5) Låt ”guttan” torka i ett par timmar (känn att den stelnat) innan du börjar måla.
6) Plocka fram färg och dutta lätt i varje ruta, färgen flyter ut och är väldigt dryg. Fortsätt fylla i enligt din fantasi. Det funkar så klart att måla vilket motiv som helst med ”guttan”.

7) För mer effekter kan man strö salt över hela scarfsen. Saltet drar åt sig färgen, så det blir mer liv i målningen. Det gäller att lägg på saltet innan färgen har torkat för att det ska fungera. Jag sprayade även med vatten på scarfsen för att få färgen lite ljusare, och målningen mer livfull.
8) Om man vill ha snabb torktid kan man blåsa med hårfönen över scarfsen.

Sidenscarfs

Sidenscarfs klar! Dax att fixera!

När scarfsen har torkat, så är det dax att fixera den med strykjärn.
1) Lägg gärna en handduk på strykbrädan, lägg på sidentyget, lägg därefter en bit lakan på sidentyget.
2) Stryk i 3 min med strykjärn inställt på bomull, så att färgen fixeras. Obs! Olika sidenfärgsfabrikat kan ha olika fixeringstid.
3) Tvätta sedan sidenscarfsen i handtvätt för att skölja bort ”guttan”

Sy

4) Folla kanten fint med symaskin eller för hand. Visst blev den fin!

Blomsterscarf

Blomsterscarfs, här har jag gjort på samma sätt men använt den guldfärgade guttan. Jag tyckte färgerna blev lite starka för min smak, så jag sprayade rejält med vattenflaskan för att göra den ljusare. Däremot så förstörde jag då de guldfärgade konturerna när jag tvättade min scarf, så mitt tips, fixera väl och tvätta väldigt varsamt i ljummet vatten! Men man lär sig med att testa! Jag tycker den blev fin ändå med guldstänk över hela scarfsen.

Blomsterscarfs

Blomsterscarf – kreativ och färgstark!

Sidenscarfs

Test av Duchesse-tyg & sidenmåleri

Jag hittade en sorts ”bröllopsklänningssiden” i tygaffären och så här blev resultatet!

Körsbärsblomningen-scarf

Den här var rolig att göra, men skulle nog fixerat den snabbt, och låtit bli vattensprayen så blommorna höll formen bättre, får testa ännu en gång!

Batikkänsla i blå toner

Här testade jag att måla stort rutmönster fritt med pensel, samt strö saltkorn i varje ruta. Jag sprayade med vatten före och efter så allt flöt ihop. Blev en känsla av vatten!

Solgul scarf

Till den här scarfsen har jag använt fodertyg, som är billigt. Det blev effektfulla mönster och väldigt roligt att måla på. Men den kändes inte lika lyxig som de äkta sidenscarfsen.

Vill ni se en film hur man gör:

Sidenscarfs

De finaste sjalarna!

De här tycker jag blev finast, bäst kvalitet och härligast känsla! Använd sjalarna till hårsnoddar, runt halsen som scarfs eller knyt på handväskan som fin detalj. En annan gång ska jag sy olika saker av sidentyg, typ hårsnoddar, kuddfodral (sägs vara bra för håret) samt ögonbindel till natten. Det spar vi till en annan dag!

Jag hoppas ni blev inspirerade till att testa något nytt! Det här skulle vara kul att göra som en tjejpysselkväll, en rolig aktivitet som passar alla!

Ha en härlig Valborgshelg!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen