Måla porslin

Måla porslin

Då var det dax att visa del 2 i veckans pyssel med loppisfynd och porslinsfärg/pennor. Det här sommarpysslet kan jag verkligen varmt rekommendera! Billigt, enkelt att ta med i packningen till sommarstugan och bara att måla, sudda och börja om. Skapande som passar både liten som stor! Tänk vilka personliga ting du kan få i ditt hem, och söta presenter också! Häng med så visar jag hur man kan ”Måla porslin”.

Betalt samarbete med CC Hobby

Måla porslin

Måla porslin – ett kreativt pyssel för alla!

Måla porslin material

Måla porslin – material:

🌸 Loppisfyndat porslin
🌸 Glas- & Porslinspenna artnr 31314
🌸 Glas- & Porslinsfärg artnr 31407
🌸 Penslar artnr 100265

Allt material kommer från CC Hobby

Verktyg: disktrasa som är fuktig, vanlig köksugn, kakelplatta/tallrik att öva att måla på, florabok, nätet eller naturen för att hämta inspiration. Sjävklart kan man ju måla grafiska mönster, mandalas och annat i sin egen smak!

Måla porslin

Måla porslin – gör så här:

Måla porslin
1) Ta fram väl rengjort porslin (räcker med diskmedel och vatten) Plocka fram färgerna, rör gärna färgen med en tandpetare innan du börjar måla.
Pensel
2) Jag rekommenderar den allra tunnaste finaste penseln. Det ingår en bra pensel i porslinsfärg-kitet, men för riktigt pillig målning är det bra med en extra tunn pensel. Doppa i färgen, dra av lite färg på kakelplattan eller färgburkens kant för att få bort överflödig färg.
Måla porslin
3) Färgen torkar fort i solen. Jag började med att måla allt det gröna. Man kan måla i flera lager, väldigt lättmålat. Blir det fel är det bara att torka bort med en fuktig disktrasa. För att få till lite mer djup kan man lämna delar av bladen omålade eller dutta i med vit färg när den gröna färgen torkat.
Måla
4) När den gröna färgen torkat, går jättesnabbt ( 10 min) så målade jag lite blommor med rosa och blått. Det finns många fler nyanser av porslinsfärgen. Jag hade detta kit med 6 färger, men känner att det här var så himla roligt att jag måste komplettera med fler färger i min skaparverkstad.
Porslinsmålning
5) När man målat klart, låt porslinet torka i rumstemperatur i 4 timmar. Härda i vanlig köksugn 160 grader i 90 minuter. Nu är porslinet klart att använda! Det ska klara maskindisk!

🌸 Enligt förpackningen rekommenderar dom inte att använda denna porslinsfärg för mat, så det här fatet kommer att användas till frukt med skal och godis med papper. Man kan ju välja att måla endast kanterna på mattallrikar så funkar det ju hur bra som helst att användas till måltiderna!
Kryddburkar

Måla kryddburkar

Jag hade sådan tur att hitta några kryddburkar som var helt vita! De kan ju såklart användas till annat som ex. förvaring av pysselmaterial, till badrummet eller som gå-bortpresent med det hemgjorda saltet… Bara att använda fantasin! Man kan också måla med porslinsfärgen på glas, så vanligt glasburkar funkar hur bra som helst!

Rita på porslin
1) Jag började med att skriva texten med porslinspennan. Denna penna kallas ”contour-penna” och blir kraftfull med riktigt bra tunn spets. Öva att skriva på en kakelplatta först och komihåg att skaka pennan och trycka in spetsen ett par gånger första gången den används.
Måla
2) Dax att måla med porslinsfärgen. Denna gång testade jag att endast att använda den blå nyansen. Känns som det blev en känsla av svensk sommartorp och medelhavet…
Måla blått
3) Man kan måla först en gång med den blå färgen, sedan kan kan måla på en omgång till med blått på vissa ställen på bladen och bären/oliverna för att få till djupet.
Kryddburkar
4) När man målat klart är det bara att torka i rumstemperatur i fyra timmar.
Ugn
5) Skjuts in i ugnen på 160 grader i 90 minuter.
Kryddburkar
6) Kryddburkarna är klara att användas!

Jag hoppas att ni blivit riktigt inspirerade att måla porslin! Jag har testat många olika porslinsfärger och pennor genom åren, och de här måste jag verkligen säga höjde min pyssellust! Fina färger och bra kvalitet både på färg och pennor!

Ha en fortsatt fin sommarvecka! Håll utkik efter nästa veckas pyssel…då blir det skapande med Makramé!

Kram ☀️ Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen