Makramé kudde

Makramé

Tänk att det är första veckan i juli redan! Nu gäller det att njuta av sommaren! Jag njuter av sommaren när det är sol och man får några lata dagar på stranden, picknick på någon klippa, pyssla i trädgården och att få tid till att skapa! Idag bjuder jag på tredje sommarpysslet jag skapat för CC Hobby. Jag kommer att visa hur man kan göra en somrig makramé kudde på allra enklaste sättet!

Betalt samarbete med CC Hobby

Makramékudde

Makramékudde – Ett härligt sommarpyssel!

Jag har använt två vitt kvadratiska kuddfodral (mått 40×40 cm) och gjort ett makraméfodral av brunt och grått makramégarn. Visst blir det en fin skärgårdskänsla med detta ”nät” av makramé. Låt er inte skrämmas av att det ser komplicerat ut, det är bara en knut du måste lära dig sen används den på hela kuddfodralet.

Makramé

Makramékudde – material:

🌸 Makramegarn Artnr 414756 Det finns att köpa i paket med fler färger och st-vis. Ett nystan räcker precis till ett kuddfodral men köp gärna till ett till om du vill ha längre fransar.

🌸 Kuddfodral Artnr 44527 Det har måtten 40×40. Använder du större så behövs två garnnystan.

Verktyg: sax, två pinnar, maskeringstejp, borste/karda

Allt material kommer från CC Hobby.

Makramé

Makramékudde – gör så här:

Jag kommer att visa en film hur man knyter makramé knut och sätter ihop kudden. Filmen kommer ni att kunna se snart här på bloggen, och kommer även att finnas på Instagram och Facebook.

Makramematerial
1) Plocka fram kudde med kuddfodral, ett eller två garnnystan, samt plocka två pinnar som ska vara längre än ett kuddfodral.
Brunt knytgarn
2) Plocka fram ett eller två garnnystan samt en sax och maskeringstejp. Köp gärna hem två garnnystan för det är verkligen precis att det räcker med ett.
Makramegarn
3) Mät makramégarnet. Tag alltid längre bitar än vad du kan tro. Jag mätte kuddens längd och tog den längden gånger 4. Om du vill ha längre fransar tag garnet gånger 5. Man ska knyta en fram och en baksida och sedan ha garn kvar för att knyta ihop kudden. Klipp till ett jämt antal längder. dvs. jag valde att ha 16-18 knutar per kudd-sida. och detta gånger två. så totalt 2×16=32 eller 2×18=36längder som är lika långa.
Knyt makramé
4) Gör en kudd-sida i taget. Tag en pinne och vik en garnbit på mitten, fäst garnet som på bilden. Fortsätt att sätta fast alla 16 garnbitar. Ni kommer att förstår när ni ser filmen. CC Hobby har också filmer hur man gör, klicka på länken för att se. De har även många andra fina makramé projekt som ni kan inspireras av.
Garn
5) Så här ser det ut när man satt fast allt knytgarn. Det är viktigt att det är ett jämt antal snören, Dra gärna ihop dem fyra och fyra.
Tejp
6) Innan man börjar att knyta nätet, är det viktigt att sätta en tejpbit i varje ände av garnet, annars kommer det att repa upp sig.
Knyta makramé
7) Nu är det dax att börja knyta! Detta är den enklaste knuten som kallas ”Square knot” grundknuten inom Makramé. Kika på CC Hobby och min film på instagram för att se hur man går tillväga.

Tag garnet fyra och fyra och gör en första ”Square knot” fortsätt längs hela pinnen.
Knytgarn
8) Fortsätt att knyta längs pinnen. På min andra kudde lät jag det vara ett längre mellanrum mellan pinnen och den första makraméknytningen bara för att spara lite mer garn till fransar.
Nästa knut
9) När första raden är knuten är det dax för rad nr 2. Knyt samma sorts knut som du lärt dig. Tag ta i garnet som på bilden och använd att knyta de bredvidliggande snören kring.
Makramébonad
10) För att göra det enklare hängde jag upp mitt makraméarbete på väggen. Då blir det mindre trassel i garnet och man ser att man knyter allt rakt. Här ser ni att jag knutit två makraméknutar på rad nr 2.

11) Det är bara att fortsätta att knyta rad efter rad, så blir det ett nät. Försök att hålla ett jämt avstånd mellan raderna. Man kan dra lite i knutarna efter varje rad. Det här sommarpysslet är perfekt att göra lite då och då. Fungerar både utomhus och inomhus, bara man har en krok att hänga arbetet på!

Knyta bonad
12) När första kuddsidan är klar är det dax att göra nästa. Häng dem gärna bredvid varandra för att ta hjälp av att se att avståndet blir ungefär detsamma. Det behöver inte vara så perfekt efter som kudden är vändbar. Bara så man tänker på att garnet räcker.
Nät
13) Nu är båda kuddsidorna klara! Som ni ser tog jag lite längre garn på ena kuddsidan, för att använda som fransar och spara lite på andra kuddsidan.
Knyta kudde
14) Dax att knyta ihop kudden. Lägg nätet på kudden, och låt den andra sidan ligga på bordet. Tag ej ur pinnarna ännu.
Knyta kudde
15) Klipp till små bitar av garn och trä in genom ett par öglor i ena kuddsidan och igenom motsvarande öglor på andra kuddsidan, gör en dubbelknut och klipp av överflödigt garn. Ni kommer att förstå när ni ser filmen. Knutarna kommer inte att synas då jag dra dem mot baksidan av kudden.
Makramé
16) När toppen är klar är det dax för sidorna. Klipp av små bitar garn och knyt ihop sidorna. Dra så mycket som du tycker ser fint ut. peta in knutarna i kudden.
Kudde
17) Längst ned på kudden ville jag behålla ca 10 cm garn till fransar. Klipp bort alla tejpade ändar och använd en hundkarda eller hårborste/kam för att göra fransar. Jämna till fransen med en sax.
Makramékudde

Makramé kudden är klar!

Makramé

Jag tycker att den passar fint både inne som ute!

Soffa

Jag gjorde två kuddar en i brunt och en i grått. Till båda kuddarna använde jag de vita kuddfodralen. Nu är det bara att göra flera stycken! Ni kommer att märka att detta inte alls är så svårt när man lärt sig denna enkla första knut! Det är riktigt avkopplande att stå och knuta makramé, framför tv, i solen eller med en bra ljudbok i öronen.

Kuddar

Nu får kuddarna bo i vår soffa i sommarstugan! Tycker det blev en härlig hantverkskänsla till rummet! Kika in på min Instagram och även Facebook så kommer ni att får beskrivning i filmvariant.

Ha en fortsatt härlig sommar! Nästa vecka blir det ett nytt sommarpyssel så häng med lite till här på bloggen!

Lycka till med skapandet!

Kram ☀️ Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen