Måla akvarell med akvarellpennor

Måla akvarell

Måla akvarell med akvarellpennor

Nu är jag tillbaka igen, efter ett par veckors härlig semester med familjen! Några lediga dagar i stugan på landet och några härliga dagar i fjällen gör gott för själen och inspirationen! Nu kan våren komma! En liten pysselpåse hade jag förstås med mig på semestern..kunde ju inte hålla mig helt ifrån pyssel … Vi har provat på att rita och måla med akvarellpennor, ritat Brushlettering, testat Cosmopenna( vattenresistent penna) och pastelliga akvarellfärger…här är resultatet!

Måla akvarell

Måla akvarell – ett härligt skapande som passar alla, liten som stor!

Måla akvarell

Akvarellmaterial

Efter jul unnade jag mig lite nytt pysselmaterial, det sätter liksom igång kreativiteten med att investera i några nya saker. OBS! Det här inlägget är inte sponsrat, därmed länkar jag inte till specifika artiklar, men jag kan säga att jag köpt sakerna på Panduro. Jag håller tummarna för att Panduro vill börja samarbeta med mig snart!

Material:

 • Akvarellblock/papper
 • Akvarellpennor
 • Akvarellfärg (pastellfärger)
 • Cosmocricket penna (vattenresitent penna)
 • Guldfolie (som jag kommer att testa i ett senare inlägg)

Måla akvarell

Test av akvarellpennor

Sådana här pennor har jag velat testa länge! Tekniken går ut på att man ritar sitt motiv, och sedan går loss med pensel doppad i vatten. På så vis kan man styra målningen till mer perfektion…måste säga att det var väldigt kul! Tjejerna tyckte kanske att det tog lite extra tid, att först rita och sen måla med vatten, men resultatet blev vi alla nöjda med!

Måla akvarell

Måla med akvarellpennor – gör så här:

1) Rita önskat motiv med pennorna, klart plus att pennorna förvaras i en plåtask, perfekt att ta med på semestern.

Måla akvarell

2) Måla nu på ditt ritade motiv med vatten. Jag ritade även prickar och streck runt hela bladet, som extra effekt. Testa dig fram med olika mängd vatten. Fyll i bara bladen, eller måla flödigt över hela teckningen…det här kan ju passa de små barnen!

Måla akvarell

Resultat:

Jag blev faktiskt riktigt nöjd, man kan knappt tro att det är pennor som använts. En signatur på akvarellen förstärker…konstverkskänslan…kanske en väldigt enkel målning..men tänk på att alla kan skapa konstverk, de behöver inte vara så avancerat för att bli vackert!

Peacetavla

 1. Först ritade jag alla blommor och blad med bara grönt, blått och rosa.
 2. Sen målade jag över med vatten…då blev målningen ganska svag…
 3. Sedan skrev jag texten med grå akvarellpenna, fyllde i med färger.
 4. Sedan ritade jag faktiskt i en omgång till med grå konturer runt blommor och blad, fyllde i mer färg…och så på med lite vattenduttar i blommor och blad.
 5. Sista fyllde jag i texten med vatten och pensel.

Så här kan man testa sig fram, rita, fylla på med vatten, rita mera….Att fylla i med vatten, ger ett mer djup i teckningen!

Måla akvarell

Måla akvarell

Drömfångare – klar!

Här ritade jag först motivet med grå akvarellpenna, sedan fyllde jag i fjädrar och andra detaljer med olika pastellfärger, och så till siste duttade jag i med pensel doppade i vatten. På fjädrarna ser man att jag dragit ut vattnet något utanför kanterna, för extra effekt.

Måla akvarell

Luftballonger – mina tjejer målade luftballonger…så härliga! 

Måla akvarell

Brushlettering – som akvarellkonstverk

Tidigare i år, investerade jag i en Brushletteringbok, som handlar om konsten att skriva fint! Man kan riva ut sidorna och använda som konstverk. Måla först med akvarellfärg, låt torka, skriv sedan fint med pennorna.

Måla akvarellMåla akvarell

Testa av akvarellfärg

Här gjorde vi första testet av Panduros nya akvarellfärger. De finns flera olika små askar med olika nyanser, jag köpte en i pastell. En väldigt söt, och liten låda som är toppen att packa ner i väskan. Tänk på att det blir ganska ljusa nyanser, så gillar man mer klara färger, så är det kanske bästa att investera i en med klassiska färger. Kvalitén kändes bra, klart bättre än vanlig vattenfärg! Men känns kanske lite exklusivt för de små barnen, där vattenfärg duger. Det här tror jag blir en ny pyssel-hit, efter alla mindfullnessböcker!

Måla akvarell

Fjädermålning med akvarellfärg

Till den här akvarellen har jag endast använt akvarellfärger, pensel och vatten. Fjädrar är väldigt tacksamt att måla med just akvarellfärger, man kan måla på hur många lager färg och vatten som helst…superavkopplande pyssel!

Måla akvarell

Test av Cosmo Cricketpenna

Här har vi testat en kul penna, om man vill att vissa delar av målningen ska förbli omålade. Man kan skriva fina texter med pennan, sen måla och därefter torka av överflödig färg med en våt svamp, vips så kommer texter fram! Se nedan, så visar jag hur det fungerar.

Måla akvarell

Akvarell med vit text

Material: akvarellfärg, akvarellpapper, Cosmocricket penna, vatten, svamp och pensel.

Måla akvarell

Gör så här:

 1. Börja med att skriva ditt ord, budskap eller rita något enkelt motiv med pennan. Tänk på att rita ganska flödigt med pennan, texten blir lila.
 2. Låt texten torka, den blir då genomskinlig.
 3. Måla med vattenfärger över texten, stänkmåla, låt det rinna…testa dig fram. Låt torka.
 4. Tag nu en liten svamp, doppa i vatten, krama ur och stryk försiktigt med svampen över texten.
 5. Texten kommer fram och blir vit!

Tips! Tekniken med pennan fungerar bäst då:

 • Man skriver med flödig penna och kraftig text. 
 • Tar ganska kraftiga kontrastfärger.
 • Negativt: när man ska ta fram den vita texten följer även färger runt omkring med, så mitt tips är att ta en liten duttare eller pensel för att ta fram texten, så blir det snyggare!

Den här tekniken skulle nog fungera med en vanlig vit vaxkrita också…det måste provas!

Måla akvarell

Hoppas ni fått massor av akvarellinspiration idag! Imorgon visar jag vad vi har skapat för Diy-projekt med våra målningar!

Kram kram ?

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen